Παραιτήθηκε σήμερα (16 Οκτωβρίου) ο επίτροπος υγείας μετά από έρευνα κατά της διαφθοράς που τον συνδέει με απόπειρα επηρεασμού της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τον καπνό, τόνισε η Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης (OLAF) διαπίστωσε ότι ένας Μαλτέζος επιχειρηματίας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τις επαφές του με τον επίτροπο John Dalli, που είναι επίσης από τη Μάλτα, για οικονομικό όφελος προκειμένου να επηρεάσει τη μελλοντική νομοθεσία της ΕΕ για τα προϊόντα καπνού.

«Η έκθεση της OLAF δεν βρήκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για την άμεση συμμετοχή του κ. Dalli αλλά θεώρησε ότι γνώριζε τι συνέβαινε», είπε η Κομισιόν σε δήλωσή της, προσθέτοντας ότι ο επίτροπος παραιτήθηκε αμέσως.

Η ανακοίνωση έλεγε επίσης ότι ο Dalli απέρριψε τις διαπιστώσεις της OLAF.

Ακόμη τονίστηκε ότι εναπόκειται στις μαλτεζικές αρχές δικαιοσύνης να αποφασίσουν εάν θέλουν να κυνηγήσουν την υπόθεση.

Ο Dalli εκλέχθηκε πρώτη φορά στο Μαλτεζικό Κοινοβούλιο το 1987. Αργότερα έγινε Υπουργός οικονομικών υποθέσεων και εν συνεχεία διετέλεσε υπουργός οικονομικών για 10 χρόνια.

Ο αντιπρόεδρος Maros Sefcovic θα αναλάβει προσωρινά το χαρτοφυλάκιο του επιτρόπου Dalli, μέχρι να ορίσει νέο επίτροπο η μαλτέζικη κυβέρνηση.

Πηγή: euractiv.gr