Εντείνεται ο πόλεμος για την κρατική Εταιρία Υδρογονανθράκων της Κύπρου, με τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, να ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Βάσου Σιαρλή και του Γενικού Εισαγγελέα, Πέτρου Κληρίδη, σε σχέση με «παράνομες» ενέργειες και αποφάσεις του υπουργού Εμπορίου, Νεοκλή Συλικιώτη, σε σχέση με την κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων, οι οποίες δρομολογούνται με τις «ευλογίες» του Υπουργικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, ο κ. Νεοφύτου καταγγέλλει με επιστολή του, ημερομηνίας 8/10/2012, τη χρήση μη εγκεκριμένων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 αναφορικά με την Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΚΡ.ΕΤ.Υ.Κ.), τη σύσταση της οποίας αποφάσισε προ ημερών το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως αναφέρει στην επιστολή-καταγγελία του ο Αβέρωφ Νεοφύτου, «παρά τις εκκλήσεις της Βουλής και της πλειονότητας των κοινοβουλευτικών κομμάτων για αποφυγή ενεργειών που δημιουργούν τετελεσμένα, εντούτοις η κυβέρνηση δείχνει να προχωρά, αγνοώντας τους πάντες».

Κατά τον κ. Νεοφύτου, «η σύναψη συμβάσεων εργοδότησης από κρατική εταιρεία ή και ο διορισμός συμβούλων που δεν είναι δημόσιοι λειτουργοί συνεπάγεται δημόσια δαπάνη. Για να γίνει η δαπάνη αυτή», εξηγεί ο ίδιος, «πρέπει να υπογράψει ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος, όμως, δεν δικαιούται να υπογράψει, αν δεν έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους στο οποίο αναφέρεται το ένταλμα πληρωμής».

Υποδεικνύει παράλληλα πως «στον προϋπολογισμό του 2012 δεν έχει περιληφθεί οποιαδήποτε τέτοια δαπάνη για εργοδότηση ή διορισμό συμβούλων για οποιαδήποτε κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ενημερώνει τον υπουργό Οικονομικών πως «διαφαινόμενης της πιθανότητας η κυβέρνηση να αγνοήσει και να παραβιάσει τις πρόνοιες του Συντάγματος και της σχετικής νομοθεσίας, κάτι που θεωρούμε ως εξαιρετικά σοβαρό, η παρούσα επιστολή κοινοποιείται στον Γενικό Εισαγγελέα, τον Γενικό Ελεγκτή, τον Γενικό Λογιστή και τους γενικούς διευθυντές των εμπλεκόμενων Υπουργείων».

Πηγή: energypress.gr