Ο Ιβάν Σαββίδης προσπάθησε να γίνει ένα με τον κόσμο του ΠΑΟΚ, από την πρώτη επαφή με αυτόν.

Μετά την ηγετική εμφάνιση στο «Βελλίδειο», ο νέος ιδιοκτήτης ζήτησε να τον δεχθούν στην οικογένεια του «Δικέφαλου του Βορρά» προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι για να τον καταστήσει ισχυρό.

Λίγες μόλις ώρες έπειτα από την δίωρη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στους εκπροσώπους του Τύπου, με αλλιώτικο στιλ (απλά ντυμένος, με φόρμα και κασκόλ του ΠΑΟΚ), αλλά ίδια διάθεση, δηλαδή να καλύψει τους πάντες με τα λεγόμενά τους, βρέθηκε στο PAOK Sports Arena και απάντησε επαρκώς σε όλα τα ερωτήματα που του τέθηκαν.

«Καταλαβαίνω περισσότερα από πόσα νομίζετε», αποκρίθηκε ερωτώμενος για τη διαιτησία. «Αν οι ενέργειες οπαδών του ΠΑΟΚ καταστρέφουν και δημιουργούν προβλήματα η θέση τους είναι μάλλον σε κελί», είπε για τα φαινόμενα βίας.

«ΠΑΟΚ νέα εποχή», ανέφερε η επιγραφή πίσω από το πάνελ που είχε στηθεί στο κλειστό μπάσκετ της ομάδας. Πέραν του Ιβάν Σαββίδη, τον οποίο ο κόσμος υποδέχθηκε όρθιος με ένα θερμό χειροκρότημα, ήταν επίσης οι Ζήσης Βρύζας και Γιώργος Δώνης από το ποδοσφαιρικό τμήμα, ο νομικός του, Γιώργος Γκουροβανίδης, ενώ η έκπληξη έγινε με την παρουσία του Πάμπλο Γκαρσία!

Αναλυτικά, όσα είπε ενώπιον του κόσμου του ΠΑΟΚ: 

«Καλησπέρα ΠΑΟΚ. Σας ευχαριστώ που ήρθατε εδώ. Πρέπει να γνωριστούμε και να καταλάβουμε τους στόχους μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους γι αυτό που υπάρχει από το 1926 και την διαμόρφωση της ομάδας. Ήρθε η σειρά ώστε οι επόμενες σελίδες του ΠΑΟΚ να γραφτούν με την δική μου συμμετοχή. Έχω να κάνω μία παράκληση. Αγοράζοντας την ΠΑΕ δεν σημαίνει ότι μπήκες και στην οικογένεια. Σας παρακαλώ να με δεχθείτε στην οικογένεια. Το χειροκρότημα το εκτιμώ ως αποδοχή στην οικογένεια. Θέλω να προτείνω έναν διάλογο. Τώρα σκέφτομαι την στρατηγική της ανάπτυξης του συλλόγου. Σκέφτομαι ποια πρέπει να είναι η αυριανή μέρα και πως θα ικανοποιηθούν οι προσδοκίες σας. Για να το κάνω αυτό χωρίς λάθος πρέπει να σας ακούσω. Ήρθα εδώ σήμερα και για πολύ καιρό. Ως ΠΑΟΚ έχουμε σπουδαίους οπαδούς και οποιαδήποτε ομάδα στην Ευρώπη θα μας ζήλευε. Όλοι έχουμε ιστορία μας. Έχουμε προβλήματα, έχουμε συγκρούσεις και γι’ αυτό διαφέρουμε από άλλους. Μπορούν να μας ενώσουν οι επιτυχίες και μπορούμε να ενωθούμε καλύτερα όταν είμαστε δυνατοί. Εσείς έχετε την δύναμη και τις ιστορικές γνώσεις. Εγώ έχω τα χρήματα. Εσείς έχετε τον ΠΑΟΚ στα χέρια σας. Έχετε ενέργεια ΠΑΟΚ στα χέρια σας. Όλα αυτά πρέπει να ενώσουμε, έτσι ώστε να γίνουμε δυνατοί και ικανοί να λύσουμε τα προβλήματα που βρίσκονται μπροστά στην ομάδα. Γι’ αυτό σας καλώ από αύριο κιόλας να κάνετε ότι ενισχύσει τις θέσεις του ΠΑΟΚ. Ότι θα μπορούσε να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ γρηγορότερα σε επιτυχίες. Ότι θα μπορούσε να ενισχύσει τις αθλητικές παραδόσεις. Χρειάζομαι την δύναμή σας και την ενέργειά σας. Σε αντάλλαγμα θα δώσω τα χρήματά μου. Προτείνω να ξεκινήσουμε τον διάλογο. Έναν διάλογο για χάρη της ιστορίας του ΠΑΟΚ. Μην ντρέπεστε και υποβάλετε όποια ερώτηση θέλετε. Και αν θεωρήσω ότι δική μου απάντηση μπορεί να ενισχύσει θέσεις αντιπάλων μην στεναχωρηθείτε. Μάλλον θα σιωπήσω».

Ερώτηση: Όλοι οι πρόεδροι απ’ ό,τι θυμάμαι έφυγαν κυνηγημένοι. Δεν είναι μόνο τα χρήματα. Ο κόσμος περιμένει πολλά. Θέλει να δει ομάδα ανταγωνιστική εντός γηπέδων. Στην Ελλάδα η διαιτησία δεν αφήνει τον ΠΑΟΚ χρόνια να σηκώσει κεφάλι. Εδώ είμαστε ένα μικρό ποσοστό οπαδών του ΠΑΟΚ. Να προσέξει τους γύρω του. Εύχομαι να κάνεις τον ΠΑΟΚ μεγάλο.

Σαββίδης: Για όσα είπατε θέλω να πω ότι: Σε καμία περίπτωση δεν θα θεωρήσω ότι ο ΠΑΟΚ μου ανήκει. Ο ΠΑΟΚ είναι τόσο μεγάλος ώστε να ανήκει σε έναν άνθρωπο. Το κέντρο λήψης των αποφάσεων θα ανήκει σε εμένα. Σε ότι αφορά την διαιτησία και την ομοσπονδία, τα βλέπω όλα. Καταλαβαίνω περισσότερα από όσα νομίζετε. Τα αναλύω και πρέπει να βρω την σωστή λύση. Η λύση και η απόφαση για την κατάσταση αυτή δεν έχει δύο επιλογές. Μία υπάρχει. Δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε λάθος. Είπατε ότι δεν κρίνονται όλα από τα λεφτά. Εμείς λέμε ότι τα χρήματα δεν καθορίζουν τα πάντα. Κανείς δεν αγαπά τον φτωχό. Δεν θέλω φτωχή ομάδα για να μην με αγαπάνε. Αγαπάνε τον πλούσιο και φοβούνται τον δυνατό. Πρέπει να δυναμώσουμε τις θέσεις μας προς όλες τις κατευθύνσεις. Και τότε οι διαιτητές θα κρίνουν όπως πρέπει. Έρχομαι στον ΠΑΟΚ από το 2006. Σήμερα ήρθα. Δεν σκοπεύω να χαλάσω χρήματα και να μην υπάρχει αποτέλεσμα. Η 2Η θέση δεν είναι για μένα αποτέλεσμα. Θα προσπαθήσω να δημιουργήσω την ομάδα ώστε να λύνονται τέτοια προβλήματα. Δική μας αποστολή είναι να δημιουργήσουμε καλή ατμόσφαιρα για την ομάδα. Δεν φοβάμαι να μην σας απογοητεύσω. Φοβάμαι να απογοητεύσω αυτά τα παιδιά. Να ξέρετε την θέση μου: Πρέπει από κοινού να κάνουμε τα πάντα και να ενισχύσουμε την θέση μας.

Ερώτηση: Είπατε ότι είτε πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα, ή τον κάποιον. Ποιος είναι αυτός και τι θα κάνετε:

Σαββίδης: Δεν θέλω να απαντήσω. Θέλω να σας πω όμως ότι παρά το ότι είμαι μικρός στο ύψος, έχω μεγάλη δύναμη.

Ερώτηση: Παλιότερα είπατε ότι για να πάρετε μετοχές θα έπρεπε να δώστε τα λεφτά σε μετόχους. Ποιοι ήταν;

Σαββίδης: Δεν είναι ηθικό δεν θέλω να απαντήσω. Να δείτε μόνοι σας ποιοι είχαν το πακέτο των μετοχών.

Ερώτηση: Το τελευταίο διάστημα γίνονται πολλές συλλήψεις οπαδών. Το οπαδικό στον ΠΑΟΚ είναι κίνημα. Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;

Σαββίδης: Η ερώτηση έχει χαρακτήρα μη δημόσιας συζήτησης, αλλά θα απαντήσω. Θέλω να με πιστέψετε. Ζητάω υπομονή και πάλι υπομονή. Και εμπιστοσύνη σε εμένα. Αν οι ενέργειες των οπαδών κατευθύνονται στο να ενισχύσουν τις θέσεις του ΠΑΟΚ θα κάνω το παν ώστε να μας σέβονται σε κάθε σημείο και σε κάθε βήμα. Δεν θα υπάρχει κελί για τους ΠΑΟΚτσήδες. Αν οι ενέργειες οπαδών του ΠΑΟΚ καταστρέφουν και δημιουργούν προβλήματα η θέση τους είναι μάλλον σε κελί. Γι’ αυτό σας ζητάω τα χειροκροτήματα τα αποτιμώ όπως συμφωνήσατε. Δεν πρέπει να προκαλούμε ώστε επάνω μας να ασκούν φυσική βία. Είμαστε αρκετά παθιασμένοι. Τον οπαδό του ΠΑΟΚ πρέπει τον σέβονται και όχι να τον φοβούνται. Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται να πάνε στο γήπεδο. Γιατί τους ρωτάω. Γιατί εκεί συνέχεια πλακώνονται μου λένε. Όταν είδα τον αγώνα ΠΑΟΚ – Άρης βάλαμε τρία γκολ. Ήταν καλό το πρώτο ημίχρονο. Αλλά χάσαμε γιατί δεχθήκαμε πολλές κάρτες και κόκκινες και αν όλα αυτά τα αθροίσουμε είναι περισσότερα από τους βαθμούς. Γι αυτό λέω ότι χάσαμε. Γι αυτό λέω σε πρόεδρο και προπονητή να μην επιτρέπουν τέτοιες καταστάσεις. Είπα και στους παίκτες. Το πρώτο ημίχρονο ήταν 4-1 και η δύναμη της ομάδας θα ήταν να μην πάρουμε ούτε κάρτα στο δεύτερο ημίχρονο. Εμείς κάναμε το παν να πάρουμε και κίτρινες και κόκκινες και να τιμωρηθούμε για συμπεριφορά μας. Κάθε μέρα πρέπει να προσθέτουμε και άλλους ανθρώπους στην οικογένειά μας. Πρέπει να είμαστε οικογένεια. Να αντέχουμε πιέσεις. Σας παρακαλώ, όποιος έχει πρόβλημα με τα νεύρα του να βλέπει το ματς από το σπίτι. Γιατί διαφορετικά επιβαρύνεται η θέση της ομάδας. Όταν πρέπει να τραγουδάμε, άλλες στιγμές πιο ήσυχα, άλλες στιγμές να ενωθούμε σαν στρατό, διαφορετικά δεν θα πετύχουμε το αποτέλεσμα. Αν κάποιοι έχουν διαφορετική γνώμη ακόμη και γνώμη που δεν θα μου αρέσει ευχαρίστως, αλλά θα γίνει όπως είπα. Θέλουμε επιτυχίες και αυτές θα τις πετύχουμε μαζί. Κάνοντας πράξεις προς όφελος. Γιατί χρειάστηκαν συγκρούσεις με την Ραπίντ; Μήπως χάσαμε; Μας χάλασαν την διάθεση; Η σύγκρουση ξεκίνησε πριν το ματς; Γιατί; Αυτοί είναι που επιθυμούν καλή μέρα για τον ΠΑΟΚ; Είναι άνθρωποι που αδυνατίζουν την δύναμη του ΠΑΟΚ. Γι αυτό και στο τέλος θα έχουμε άδειες κερκίδες και εκατομμύρια χαμένα. Για ποιο λόγο; Οι παίκτες παίζουν για εμάς και για εσάς. Αν καταλάβαινα τον λόγο θα ήμουν μαζί σας. Γιατί οπαδός του ΠΑΟΚ που έχει τεράστια δύναμη στρέφει την δύναμη εναντίον του ΠΑΟΚ. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν το καταλαβαίνετε.

Ερώτηση: Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι και συμμετέχω. Πιστεύω ότι είναι ιστορική στιγμή. Να σου πω από τα βάθη της καρδιάς μου. Μας έφαγες εσύ. Ό,τι λέμε να το ακούς. Να κάνεις υπομονή. Έμεινα ικανοποιημένος. Ο αθλητισμός είναι πολιτική. Το όραμά σου για επαγγελματισμό και ρεαλισμό για Ελληνοποίηση με βρίσκουν σύμφωνο. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι μόνο ΠΑΕ. ΠΑΟΚ είναι αθλητικό σωματείο και αυτά παιδιά ανήκουν στο σωματείο. Εμείς τα παιδιά τα στέλνουμε εκεί. Αν θα στοχεύσεις στην ενοποίηση του ΠΑΟΚ. Δεύτερον: Αυτός που στέκεται δίπλα σου έδωσε περηφάνια, μεγαλείο, αξιοπρέπεια. Ο Πάμπλο Γκαρσία.

Σαββίδης: Αναλύω κάθε εβδομάδα για να ξέρω τι έκανα σωστά και τι όχι. Προς το παρόν δεν έκανα τίποτα λάθος και δεν θέλω μιλάτε με τέτοια ένταση. Θέλω να μου μιλάτε με τόνο που μου αξίζει. Είμαι 15 χρόνια στην διεθνή πολιτική. Ξέρω να συμπεριφέρομαι. Αν έβλεπα ότι είστε εκλογικό σώμα θα απαντούσα ότι θα ενώσουμε όλη οικογένεια και θα τους συντηρούμε όλους. Θα σας πω ότι ο καθένας έχει δικό του δρόμο. Ο δικός μου δρόμος είναι ο ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ. Δεν θα ασχοληθώ με πράγματα που αποσπούν προσοχή μου. Θα είμαι χαρούμενος με επιτυχίες μου, αλλά δεν πρέπει να ξοδευτούμε να ενώσουμε όλη οικογένεια. Ας καταφέρουμε να ενώσουμε την ποδοσφαιρική ομάδα. Σήμερα όσοι είναι μαζί μου μπορούν να απαντήσουν σε ότι θέλετε. Τους καλέσαμε για να ακούσετε τον προπονητή και οποιονδήποτε. Προς το παρόν θα μιλάω εγώ. Αλλιώς θα φύγω, να μιλάτε μεταξύ σας και θα ξαναγυρίσω.

Ερώτηση: Από χρόνια ταλανίζεται ο ΠΑΟΚ με χρέη. Λέγομαι Παντελιάδης. Τα χρέη είναι 32 εκατομμύρια απο το πρωτογενές κεφάλαιο των 11 εκατομμυρίων. Σύρομαι για τα χρέη και εγώ. Μπορούμε τα χρέη να τα κάνουμε 12 εκατομμύρια και να πληρώσουμε σε 20 χρόνια. Τι μπορείτε να κάνετε;

Σαββίδης: Θέλω να δώσω το μικρόφωνο στο κ. Βρύζα. Η θέση μου είναι ότι αν τα χρήματα δεν εκλάπησαν, τα χρέη του ΠΑΟΚ είναι δικά μου. Αν τα χρήματα εκλάπησαν ας επιστραφούν από αυτούς που τα έκλεψαν.

Βρύζας: Δόθηκε η απάντηση από τον κ. Σαββίδη.

Ερώτηση από μικρό ποδοσφαιριστή: Σας καλωσορίζουμε στην ομάδα και σας ευχαριστούμε για την φιλοξενία στο Ροστόφ και στο τουρνουά. Θα μπορούσαμε να πάμε και σε άλλα τουρνουά;

Σαββίδης: Με συγκίνησαν τα παιδιά που έπαιξαν στο Ροστόφ. Για μία εβδομάδα αισθανόμουν πολύ μεγάλος γιατί τα παιδιά έπαιξαν καλά. Η ακαδημία είναι η αυριανή μου ζωή. Σας δίνω τον λόγο μου ότι θα δημιουργήσουμε μια καλή αθλητική βάση με τα καλύτερα πρότυπα και εκεί θέλουμε να επενδύσουμε 50 εκατομμύρια. Για εσάς τα παιδιά η ελπίδα μου βρίσκεται σε εσάς. Όταν μεγαλώσετε και παίζετε καλά θα με ρωτήσουν τι έκανες στα πέντε χρόνια και η τύχη μου είναι στα χέρια σας. Στο Ροστόφ ακόμη λένε για το πως έπαιξαν τα παιδιά του ΠΑΟΚ.

Ερώτηση: Η Παναγιά να είναι μαζί σου. Εύχομαι εσύ να μας χαρίσεις τίτλους. Είπες όποιος έχει νεύρα να βλέπει το ματς από την τηλεόραση. Η αιτία που τα μυαλά μας πονάνε είναι η ομάδα του δημοσίου με τα κόκκινα και άσπρα.

Σαββίδης: Από μικρό και εμένα με εκνευρίζει το κόκκινο χρώμα. Πρέπει πολύ έξυπνα να λύσουμε τα θέματα. Να τα κάνουμε όλα σωστά. Σας καταλαβαίνω. Και εγώ βρίζω στο γήπεδο, αλλά δεν με ακούει κανείς. Όταν το κάνετε εσείς τιμωρούν την ομάδα και μας τιμωρούν όλους. Δεν θέλω να παίζουμε σε άδειες κερκίδες. Ας πληρώσουμε περισσότερα πρόστιμα αρκεί να μην παίζουμε χωρίς κόσμο. Το κόκκινο χρώμα θέλουμε να το εξασθενίσουμε.

Ερώτηση: Ποιους ανθρώπους θα έχετε γύρω σας για να φέρουν σε αίσιο τέλος την αποστολή που έχετε;

Σαββίδης: Θα είναι ειδικοί στον τομέα τους. Επαγγελματίες. Στις επιχειρήσεις δεν παίρνω αποφάσεις με συγγενείς. Το βασικό είναι ο επαγγελματισμός. Σας έστειλα την Μαρία που είναι από τις πιο δυνατές οικονομικές διευθύντριες. Μόνο δυνατοί θα είναι δίπλα μου.

Ερώτηση: Όταν έρχεται κάποιος σε τόσο δύσκολους καιρούς είναι φίλος. Δεν θέλουμε πρωτάθλημα με πέναλτι. Θέλουμε να κερδίζουμε όπως ο ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ είναι ντομπροσύνη.

Σαββίδης: Εμείς οι Πόντιοι λέμε… είτε ξυπόλυτοι είτε με τσαρούχια. Ποτέ όμως δεν σκύψαμε και δεν γονατίσαμε. Ήμασταν στην ξενιτειά αλλά δεν αισθανόμαστε ορφανοί. Παντού έχουμε δύναμη. Και στην Ελλάδα θα πάνε καλά. Οι Έλληνες δεν θα επιτρέψουν να διαλυθεί το κράτος και η οικονομία. Είμαστε άρρωστοι, αλλά δεν είμαστε αδύναμοι. Χρειαζόμαστε χρόνο. Και ο ΠΑΟΚ επίσης. Πολλά ζητήματα θα τα λύσουμε.

Ερώτηση: Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ είναι εκατομμύρια και εκτός Ελλάδας. Πως θα συμμετέχουν οι Έλληνες στα κοινά της ομάδας, αυτοί που είναι στο εξωτερικό;

Σαββίδης: Δεν ξέρω την απάντηση. Πρέπει να καταλάβω τι σημαίνει να ανοιχτώ. Ο πολίτης της χώρας όπου και αν βρίσκεται, βρίσκεται υπό την προστασία του κράτους αυτού. Οποιοσδήποτε οπαδός του ΠΑΟΚ όπου και αν βρίσκεται είναι δικός μας.

Ερώτηση: Θέλετε να μας πείτε τι θα κάνετε με το γήπεδο. Η Τούμπα μας καίει. Επιχειρηματικά θα προχωρήσετε πολλά περισσότερα.

Σαββίδης: Ανάμεσα στην συνέντευξη το πρωί και την συνάντηση την τωρινή, ανέθεσα στην Μαρία να αρχίσει να σχεδιάζει υπόθεση σταδίου, ώστε να έχουμε απόψεις και αντίληψη τι πρέπει να γίνει. Όταν καταλήξουμε θα συνεννοηθούμε με τον ερασιτέχνη. Ελπίζω να βρούμε λύση και να ξεκινήσουμε με την ανακατασκευή του σταδίου.

Ερώτηση: Εμείς έχουμε δεχθεί με τον Γιώργο Κούδα και με τον Πάμπλο Γκαρσία. Μακάρι να υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις σας. Λήγει η θητεία της διοίκησης. Θα κάνετε διοίκηση Πρωτοδικείου ή άλλη με πρόσωπα που θα επιλέξετε. Ο Βρύζας ανέλαβε σε άσχημη κατάσταση και πούλησε παίκτες. Θα μπορέσετε να βοηθήσετε τον προπονητή να αντεπεξέλθει;

Σαββίδης: Για προπονητή είπα την γνώμη μου. Δεν έχω σκοπό να τον βοηθήσω. Έχει προσληφθεί να δουλέψει και πρέπει να δουλέψει για να λύσουμε το πρόβλημα. Αν δουλέψει καλά θα τον χειροκροτήσουμε. Αν όχι θα τον αποχαιρετήσουμε. Σήμερα τον εμπιστεύομαι και πιστεύω ότι μπορούμε να λύσουμε πολλά προβλήματα. Για την διοίκηση δεν μπορώ να πω λεπτομέρειες. Αυτή την χρονιά θα δώσουμε άλλη μία δόση. Θα δώσουμε άλλα δέκα εκατομμύρια. Μόνο μετά από αυτό θα έχουμε διοίκηση εκτός Πρωτοδικείου. Για τον Βρύζα δεν υπάρχει διαφορά. Είπα ότι θέλω μαζί του να δουλέψω. Μπροστά μας έχουμε το πρόβλημα. Εγώ θέλω. Αυτός θα μπορέσει; Είναι δικό του αυτό το ερώτημα.

Ερώτηση (από ιερωμένο): Ένας τρόπος να πιεστεί το κατεστημένο είναι σκληρές εκπομπές. Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ 3 δεν μπορούν να την κάνουν. Σας προτείνω να διεκδικήσετε την δημαρχεία στις επόμενες εκλογές. Αυτό θα βοηθήσει ώστε η TV100 να κάνει τις σκληρές εκπομπές που χρειάζεται για το κατεστημένο.

Σαββίδης: Ζητάω την ευλογία σας και με αυτό θα τελειώσω.

Πηγή: sday.gr