Καταγγελίες για δωροδοκίες πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα διαβίβασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη.

Όπως αναφέρει ο κ. Σούρλας, τα στοιχεία αυτά αφορούν πρόστιμα 350 εκατ. δολαρίων που επέβαλαν οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια σε πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Πρόκειται για εταιρείες που δωροδοκούσαν προκειμένου να προωθήσουν σε οργανισμούς του Ελληνικού Δημοσίου τα προϊόντα τους, φαρμακευτικά, ορθοπεδικά, ιατρικές συσκευές, αυτοκινητοβιομηχανίας και τηλεπικοινωνίας.

Ο κ. Σούρλας επισημαίνει ότι κατά την εκδίκαση αυτών των υποθέσεων -μεταξύ άλλων- αποκαλύφθηκε ότι κατέβαλαν στους Έλληνες μεσάζοντες εκατομμύρια δολάρια σε εικονικές εταιρείες και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις δρούσαν και για λογαριασμό άλλων χωρών, όπως των Σκοπίων, όπου καταβλήθηκε σε ένα μεσάζοντα το ποσό των έξι εκατομμυρίων δολαρίων για την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων συγκεκριμένης εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

Σύμφωνα με τον κ. Σούρλα, οι Έλληνες φορολογούμενοι θέλουν να πληροφορηθούν τους μεσάζοντες, τα ποσά που ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί οι δικαστικές αρχές της χώρας.

Πηγή: skai.gr