Ολοκληρώθηκαν οι νέες διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας για το πακέτο των μέτρων ύψους 13,6 δισ. ευρώ που αφορούν στο 2013 και το 2014.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, το «κενό» για το σύνολο του πακέτου των μέτρων έχει περιοριστεί σε ποσό μικρότερο του 1 δισ. ευρώ και αφορά κυρίως σε φορολογικά μέτρα, αλλά και σε κάποια μέτρα στο σκέλος των δαπανών που ακόμα δεν έχουν ελεγχθεί από την τρόικα.

Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι επί της ουσίας δεν υπάρχουν εκκρεμότητες για το 2013 και τα ανοικτά ζητήματα έχουν να κάνουν κυρίως με τα μέτρα του 2014.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να έχει κλείσει τόσο το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων, όσο και των διαρθρωτικών παρεμβάσεων (τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος αυτών) έως τη Σύνοδο Κορυφής (18-19 Οκτωβρίου). Και για το λόγο αυτό, οι επαφές οικονομικού επιτελείο – τρόικας θα είναι καθημερινές μέχρι να υπάρξει οριστική συμφωνία η οποία θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της καταβολής των 555 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες προς το Δημόσιο, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι τελικά θα βρεθεί ένας τρόπος για να διαθέσουν τα πιστωτικά ιδρύματα το ποσό αυτό, χωρίς να χρειαστούν νέα μέτρα.

Πηγή: skai.gr