Η λογική και η φιλοσοφία της Εθνικής δεν πρόκειται να αλλάξει στο ματς της Παρασκευής κόντρα στη Βοσνία, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Φερνάντο Σάντος στη συνέντευξη Τύπου.

«Εμείς θα πάμε να κάνουμε το παιχνίδι μας με στόχο τη νίκη», τόνισε ο Πορτογάλος που επιχείρησε να βάλει τα πράγματα σε μία τάξη σε ότι αφορά τους τραυματισμούς αλλά και την αντίδραση του Παναθηναϊκού.

Ο Πορτογάλος προπονητής τόνισε ότι οι «πράσινοι» δεν είχαν ενημερώσει την ομοσπονδία για κάποιο πρόβλημα που είχε να κάνει με τον Λάζαρο. Ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια το πρόγραμμα εκγύμνασης που ακολουθήθηκε σε αυτές τις περιπτώσεις και επανέλαβε ότι πέραν των στόχων της Εθνικής, αποτελεί προτεραιότητα για τον ίδιο να είναι υγιείς οι παίκτες και έτοιμοι να ανταποκριθούν και στις ομάδες του.

Όσο για το ματς με την Βοσνία, ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει κάτι σε σχέση με το σύστημα και την λογική της ομάδας και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι διεθνείς είναι έτοιμοι για να πάρουν τη νίκη.

Aναλυτικά οι δηλώσεις του Σάντος:

«Δεν έχω κάποιο πρόβλημα απέναντι στους συλλόγους και ειδικά Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό για το θέμα με τους τραυματίες. Ήρθε και ένα φαξ πριν από λίγο. Ένα φαξ για μένα φυσιολογικό, δεν έχει κατηγορίες ούτε παρεμβαίνει στην δουλειά μου. Απλώς για να μείνει ξεκάθαρο πλέον και να καταλάβουν οι ομάδες, πρέπει να πω ότι πρώτα δεν λάβαμε καμία πληροφόρηση για οποιονδήποτε παίκτη ότι είχε κάποιο πρόβλημα. Και αυτό είναι το πρώτο ζήτημα. Αν ένας σύλλογος ξέρει για ένα πρόβλημα παίκτη πρέπει να μας το μεταφέρει για να ξέρουμε. Κατά δεύτερο και επειδή δεν είμαστε ανεύθυνοι εδώ, σας λέω ότι όταν οι παίκτες φτάνουν στο ξενοδοχείο, κάνουμε μία κουβέντα για να δούμε πως νιώθει ο κάθε παίκτης.

Σε αυτή τη συζήτηση λοιπόν, παρουσιάστηκαν τέσσερις που είπαν ότι έχουν κούραση. Ήταν ο Τοροσίδης, ο Μανιάτης, ο Νίνης και ο Λάζαρος. Είπαν ότι νιώθουν κάποια κούραση και από την δική μας πλευρά κάναμε αυτό που πρέπει. Τους προφυλάξαμε όσο γίνεται περισσότερο από την στιγμή που δεν είχαμε ενημέρωση από τους συλλόγους τους. Είχαμε και παίκτες που είχαν παιχνίδι την Κυριακή. Οι πλειοψηφία που ήσασταν εδώ μπορείτε να επιβεβαιώσετε πόσο χαλαρά ήταν την Δευτέρα στην προπόνηση.

Αυτό είναι ξεκάθαρα προπόνηση αποκατάστασης. Όπως είδατε οι Τοροσίδης, Μανιάτης και Λάζαρος έκαναν ατομικό σε αργό τέμπο. Παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι εξέφρασαν την θέλησή τους να μπουν κανονικά. Θεώρησα ότι ήταν καλύτερο να μην συμμετέχουν σε αυτό το κομμάτι. Όσο για τους υπόλοιπους κάναμε 18 λεπτά ζέσταμα και μετά τακτική στο μισό γήπεδο σε αργούς ρυθμούς για 15 λεπτά. Όλοι όσοι είχαν ματς δεν συμμετείχαν σε αυτό το κομμάτι. Έμειναν όσοι δεν είχαν παίξει την Κυριακή. Αυτό είναι φυσιολογικό σε ότι αφορά την αποκατάσταση του παίκτη για να μπει στις επόμενες προπονήσεις. Και αφού μιλήσαμε με τους παίκτες ξανά, κάναμε 15 λεπτά ζέσταμα και μετά τακτική.

Στην αρχή των δύο 15λεπτων τακτικής, ο Λάζαρος ήρθε και μου είπε για την ενόχληση. Σταμάτησε αμέσως την προπόνηση. Τον στείλαμε αμέσως για εξετάσεις και αυτό που μου είπαν είναι ότι ήθελε απλά ξεκούραση ο παίκτης και ότι αν τον ήθελα θα μπορούσα να τον είχα με Σλοβακία.

Εγώ μίλησα με τον ίδιο και θεώρησα ότι δεν έχει λογική να τον κρατήσουμε εδώ παραπάνω και να πάρουμε ρίσκο για κάτι χειρότερο. Οπότε ήταν καλύτερο για τον ίδιο να ξεκουραστεί και να μπει κανονικά μετά στην ομάδα του. Εμείς είμαστε επικεντρωμένοι στους στόχους μας ως Εθνική αλλά πάντα έχουμε την προσοχή μας για τους παίκτες και για τους συλλόγους τους», ήταν ο τοποθέτηση του Φερνάντο Σάντος σε μία προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το συγκεκριμένο θέμα.

Επιπλέον, ο Πορτογάλος πρόσθεσε: «Ο Βύντρα είναι μια άλλη περίπτωση παίκτη που θέλει συνέχεια να προπονείται. Μίλησα μαζί τους και με τον Μανιάτη και μου είπαν ότι είναι καλά και προπονήθηκαν . Στο ποδόσφαιρο δυστυχώς συμβαίνουν και τέτοια. Δεν έχει καμία σχέση με την δουλειά που έγινε εδώ. Απλά μιλάμε για ποδόσφαιρο και γίνονται αυτά. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο αυτό… Εδώ δεν δουλεύουμε στην φυσική κατάσταση των παικτών απλά θέλουμε να τους κρατάμε στο καλύτερο επίπεδο και να δουλεύουμε στην τακτική».

Εκεί πήρε τον λόγο και ο Μιχάλης Τσαπίδης, γραφείο Τύπου της Εθνικής και ξεκαθάρισε ότι η επιστολή που έφτασε στον Τάκη Φύσσα δεν έχει πουθενά αναφορές για αμέλεια του επιτελείου, όπως αναφέρεται αντίθετα στην ανακοίνωση της ΠΑΕ.

Αμέσως μετά, ο Σάντος ρωτήθηκε για τις απουσίες που έχει η Εθνική και είπε: «Πάντα έχει σημασία που λείπουν παίκτες αλλά δεν στεκόμαστε στις απουσίες. Κανένας δεν περίμενε ότι ο Κυριάκος Παπαδόπουλος θα πάθαινε μια αρρώστια που κανονικά θα έπρεπε να έχει περάσει όταν ήταν παιδί. Έτσι είναι η ζωή. Εμείς δεν επικεντρωνόμαστε σε αυτά. Επικεντρωνόμαστε στο τι μπορούμε να κάνουμε για το θετικό αποτέλεσμα αύριο. Εάν χάνουμε τον χρόνο μας με το τι έγινε με κάθε παίκτη, χάνουμε την συγκέντρωσή μας. Μπορούμε με την στρατηγική μας να πάρουμε την νίκη».

Αναφορικά με το παιχνίδι με την Βοσνία, σχολίασε: «Είναι ένα ματς που και αυτό αλλά και το επόμενο, έχω ξαναπεί ότι δεν είναι καθοριστικά γιατί υπάρχουν άλλα έξι παιχνίδια στην πορεία. Όμως είναι πολύ σημαντικά. Συγκεντρωνόμαστε στην Βοσνία και ξέρουμε ότι είναι μία πολύ καλή ομάδα. Έχει την ίδια φιλοσοφία με μας. Θέλει να πάρει την πρωτιά δηλαδή στον όμιλο. Θεωρώ ότι θα παρουσιαστεί καλό θέαμα ανάμεσα σε δύο ομάδες που μπαίνουν πάντα για τη νίκη. Αυτό θα κάνει και η Βοσνία. Είναι ομάδα επιθετική λόγω των παικτών που έχει. Δεν θα έρθει με μέλημά της την άμυνα. Θεωρώ ότι θα έρθει για να κάνει το παιχνίδι της. Έχουμε μελετήσει καλά τον αντίπαλο. Ξέρουμε τις αδυναμίες και δυνατά σημεία του. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι, έχουμε αυτοπεποίθηση που προέρχεται από τα καλά αποτελέσματα. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, έχοντας στο νου μας ότι είναι δύσκολο ματς, πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που έχουμε και θα φτάσουμε στη νίκη».

Όσο για το σύστημα που θα παίξει, είπε: «Η δικιά μας φιλοσοφία δεν αλλάζει ποτέ. Δεν άλλαξε ποτέ από την πρώτη στιγμή που ήρθα εδώ μέχρι τώρα. Και οι παίκτες πλέον την ξέρουν ακόμα και στα… πορτογαλικά απ’ έξω. Σε σχέση με την βάση μας, δεν βλέπω λόγο να γίνουν σημαντικές αλλαγές αύριο. Αντιμετωπίζουμε το ματς όπως και τα προηγούμενα, από εκεί και πέρα αφού ξέρουμε και τον αντίπαλο καλά η δική μας στρατηγική είναι συνυφασμένη με το τι κάνει εκείνος. Θέλουμε να τον εξουδετερώσουμε αλλά και επιθετικά να είμαστε καλοί και να πετύχουμε γκολ. Θα πάμε και θα προσπαθήσουμε να νικήσουμε και αυτό το ματς και αυτό δεν αλλάζει ποτέ».

Για τον τρόπο που σκέφτεται να προσεγγίσει το παιχνίδι, ξεκαθάρισε: «Η δική μας φιλοσοφία έχει να κάνει με τον έλεγχο και την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αυτό έχει να κάνει όμως και με τον αντίπαλο που μπορεί να μην στο επιτρέψει. Οι προσανατολισμοί μας είναι ίδιοι, μόνο στην Κροατία δεν μπορέσαμε να το κάνουμε αυτό. Ήμασταν όντως συνέχεια στην άμυνα και ψάχναμε αντεπίθεση. Μόνο τότε. Σε ένα μεγάλο μέρος έγινε και με την Γερμανία. Ακόμα όμως και με την Ρωσία είχαμε την μπάλα στα πόδια μας και δεν σκεφτόμασταν μόνο την άμυνα. Είμαστε έτοιμοι για να ελέγξουμε το κέντρο και να κάνουμε καλές επιθέσεις. Όμως πρέπει και η αμυντική μας λειτουργία να είναι πολύ καλή».

Για τις δοκιμές που έκανε στην χθεσινή προπόνηση και παρέταξε ένα 3-4-1-2, σχολίασε: «Αυτό που έγινε χθες στην προπόνηση ήταν πειραματισμός που αποφάσισα να κάνω. Μία εναλλακτική, όχι για να το παίξουμε από την αρχή του παιχνιδιού. Είναι πολύ επιθετική εναλλακτική. Το δοκιμάσαμε για να δούμε πώς ανταποκρίνονται οι παίκτες. Αν αύριο βρεθούμε σε κατάσταση και πρέπει να παίξουμε έτσι, δεν θα μπορούσα να το ζητήσω χωρίς να το έχω δοκιμάσει».

Πηγή: sday.gr