Photo: Νικόλας Κομίνης/Studio Kominis

Όποιος περίμενε ότι η κα Μέρκελ θα έφερνε χρήματα στην Ελλάδα απογοητεύτηκε. «Αλλά θα ερχόταν αν επρόκειτο να μην πάρουμε τη δόση;» αναρωτήθηκε χθες ένα στέλεχος της κυβέρνησης Σαμαρά. Το ότι θα πάρουμε όμως τη δόση ίσως πλέον δεν φτάνει για όλα εκείνα που είχαμε σχεδιάσει (ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, εξόφληση χρεών του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα).

Η Μέρκελ ήρθε «για να δώσει κουράγιο και να επαινέσει» (Frankfurter Allgemeine Zeitung ). Η Ελλάδα μέσα σε μία τριετία έχει περιορίσει τα ελλείμματά της κατά 17 ολόκληρες μονάδες του ακαθάριστου εθνικού της προϊόντος πετυχαίνοντας κάτι απίστευτο. Φυσικά ο ρυθμός και το βάθος των περικοπών «με την αξίνα» καταστρέφουν μαζί με τα ξερά και τα χλωρά. Η Μέρκελ το γνωρίζει αυτό και επειδή το γνωρίζει δεν θα αργήσει να συμφωνήσει στο αίτημα της επιμήκυνσης.

Αλλά για την εκπλήρωσή του θα χρειασθούν –τουλάχιστον – 20 ακόμα δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά θα πρέπει να εγκριθούν από την γερμανική βουλή σε μία χρονιά προεκλογική. Και αυτό μοιάζει αδύνατο. Τα προβλήματά της καγκελαρίου είναι το κοινό της: την ώρα που στην Ελλάδα διαμαρτυρόμαστε για την χειμωνιάτικη θέρμανση, εκατομμύρια συνταξιούχοι στη Γερμανία δεν έχουν να πληρώσουν τη δική τους ενώ πολλοί άλλοι αναγκάζονται να δουλεύουν γιατί δεν τους φτάνει η σύνταξη. «Πότε θα μιλήσετε καθαρά στους Έλληνες ;» ρώτησαν την Μέρκελ τα μέλη του κόμματός της την περασμένη εβδομάδα στο Ντίσελντορφ, κατά τη διάρκεια μιας τοπικής συνδιάσκεψης, ζητώντας το ακριβώς αντίστροφο ύφος από εκείνο που χρησιμοποίησε η καγκελάριος χθες στην Αθήνα. Είναι οι ζωές των άλλων που τα υπαγορεύουν. Και τα λεφτά τους.

Του Τάσου Τέλλογλου

Πηγή: protagon.gr