Γερμανία και Γαλλία αναμένεται να αυξήσουν τις διπλωματικές πιέσεις προκειμένου να πείσουν περισσότερες χώρες της ΕΕ, ακόμη και εκτός ευρωζώνης, να υιοθετήσουν τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, καθώς σήμερα συναντώνται στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ. Ελλάδα, Πορτογαλία, Αυστρία, Σλοβενία και Βέλγιο έχουν ήδη συμφωνήσει με Παρίσι και Βερολίνο, ενώ η Εσθονία αναμένεται να υπογράψει σήμερα, αναφέρουν πληροφορίες του Reuters.

Ωστόσο χρειάζεται ακόμη μια χώρα προκειμένου να επιτευχθεί το όριο των εννέα κρατών για την ενεργοποίηση της διαδικασίας ενισχυμένης συνεργασίας, που επιτρέπει σε μια μικρότερη ομάδα κρατών να προχωρήσουν σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα, που δεν μπορεί να γίνει με την απαιτουμένη πλειοψηφία.

Ιταλία και Ισπανία έπαιξαν με την ιδέα, αλλά φαίνεται σχεδόν απίθανο να την υιοθετήσουν, αναγκάζοντας τη Γερμάνια να αναζητήσει χώρα εκτός ευρωζώνης, περιπλέκοντας περαιτέρω τη διαδικασία εφαρμογής του εν λόγω φόρου.

Η Πολωνία αποτελεί μια υποψήφια χώρα για τον φόρο, ωστόσο όπως ανέφεραν αξιωματούχοι η Βαρσοβία ζητά πολλά ως αντάλλαγμα, και είναι πιθανό η Γερμανία να μην δεχθεί τους όρους.

«Η Πολωνία θα εξετάσει να υιοθετήσει τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών μόνο εάν έβρισκε ανταπόκριση σε αλλά ζητήματα σημαντικά για την Βαρσοβία», όπως ο επόμενος προϋπολογισμός καθώς και μια φωνή στο νέο πλαίσιο τραπεζικής εποπτείας.

Ανησυχία ωστόσο υπάρχει και στους υποστηρικτές. Το ελληνικό υπουργείο οικονομικών έχει την άποψη ότι χρειάζεται να γίνει «αξιολόγηση που θα εξετάσει τις πιθανές οικονομικές συνέπειες» από την εισαγωγή του φόρου.

Η Κομισιόν είπε ότι θα ´´κάνει τα πάντα ώστε να διευκολύνει μια γρήγορη διαδικασία´ για το φόρο εφόσον επιτευχτεί το απαιτούμενο όριο, ωστόσο δεν μπορεί να κάνει πολλά πριν από αυτό.

Πηγή: euractiv.gr