Την ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική συμφωνία για τον επόμενο προϋπολογισμό προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση στην Ευρώπη, επεσήμαναν ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ στην έναρξη των Open Days για την περιφερειακή πολιτική στις Βρυξέλλες.

Οι πρόεδροι του Κοινοβουλίου, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησαν να υιοθετηθεί «ως είναι» η πρόταση της Επιτροπής για τον επόμενο προϋπολογισμό καθώς και από τα κράτη μέλη να καταλάβουν ότι είναι σημαντικό να δείξουν αλληλεγγύη και να φέρουν την ελπίδα ξανά πίσω στην Ευρώπη.

Schultz: Ανάγκη για συμφωνία μέχρι το Νοέμβριο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schultz, χαρακτήρισε την περιφερειακή πολιτική ως «επενδυτική πολιτική για το κοινό μας μέλλον».

Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν είναι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ που ζητούν μεγαλύτερες επενδύσεις και ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά τα ίδια τα κράτη μέλη».

Υπογράμμισε ότι οι περικοπές στον προϋπολογισμό της ΕΕ δεν είναι «κατάλληλη» καθώς αυτά τα χρήματα είναι για επενδύσεις στην Ευρώπη», ενώ προειδοποίησε για μια πιθανή αποτυχία των διαπραγματεύσεων:

«Οι περιφέρειες και οι πόλεις της Ευρώπης χρειάζονται τα χρήματα της ΕΕ σήμερα, περισσότερο από ποτέ. Η περιφερειακή πολιτική είναι ένα πραγματικό εργαλείο για επενδύσεις, ανάπτυξη και απασχόληση».

Herman Von Rompuy: Μια γλώσσα «ελπίδας»

«Γνωρίζουμε πλέον ότι η αποτυχία ή η επιτυχία μιας χώρας μπορεί να αλλάξει την προοπτική όλων», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Von Rompuy.

Υπογράμμισε επίσης ότι στο πλαίσιο των πολιτικών λιτότητας, οι περικοπές και οι φόροι θα πρέπει να είναι «δίκαιοι», προσθέτοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια γλώσσα ελπίδας, «έχουμε αρκετό… αρκετό αρνητισμό στην Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ μίλησε επίσης και για τη λιτότητα και τις θυσίες, λέγοντας ότι η κοινωνική δικαιοσύνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν οι θυσίες είναι σε ισότιμη βάση.

«Οι θυσίες δεν πρέπει να γίνονται από μία κοινωνική ομάδα ή γενιά […] πρέπει να χαράξουμε εμείς το μέλλον μας».

Υποστήριξε την ιδέα του ενός 1τρις € για τα επόμενα 7 χρόνια (2014-2020), «που θα επιτρέψει να γίνουν επενδύσεις με πανευρωπαϊκή δυναμική… που διαφορετικά δε θα ήταν δυνατές».

Κάλεσε επίσης τα κράτη μέλη να βρουν λύση για τον επόμενο προϋπολογισμό στην έκτακτη σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου.

«Θέλω να λυθεί το ζήτημα στην έκτακτη σύνοδο κορυφής το Νοέμβριο. Αυτό αποτελεί μια πολιτική πρόκληση […] οι εκκρεμείς διαφορές έχουν να κάνουν με ένα ποσό λιγότερο από το 0.1% του ΑΕΠ», επεσήμανε.

Hahn: Η περιφερειακή πολιτική είναι πολιτική ανάπτυξης

«Καμία περιφέρεια δεν έχει εγγύηση ευημερίας. Σε έναν γρήγορα μεταβαλλόμενο κόσμο, οι περιφέρειες και τα κράτη μέλη εκτίθενται ταχύτατα σε νέες προκλήσεις», είπε ο επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική της ΕΕ, Johannes Hahn.

Εν συνεχεία εστίασε στην ισχυρή αλληλεξάρτηση στην Ευρώπη, ειδικά μετά το ξέσπασμα της κρίσης, λέγοντας ότι «θα ήταν καταστροφικό για την Ευρώπη να προσδιορίσει τα δημοσιονομική συμφέροντα βασισμένη σε περιφερειακά ή εθνικά σύνορα».

«Η Ευρώπη είναι κάτι παραπάνω από το άθροισμα των μελών της. Η Ευρώπη είναι όραμα που γίνεται πραγματικότητα και έχει φέρει απτά αποτελέσματα. Τα προγράμματα που υλοποιούνται μέσω της περιφερειακής πολιτικής είναι από τα πιο ορατά», συνέχισε.

Barroso: Έναν προϋπολογισμό που αξίζουμε

Ο Barroso έκανε αναφορά στην αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης από την πλευρά της ΕΕ σε 9 κράτη μέλη καθώς και την πρόσθετη βοήθεια σε χώρες που υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση. «14.5 δις περισσότερα ευρώ διοχετεύθηκαν στην ευρωπαϊκή οικονομία.

«Και φέτος, στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ανεργίας των νέων, θα μπορούσαμε να ξεκλειδώσουν άλλα 10.4δις € από τα διαρθρωτικά ταμεία προκειμένου να βοηθήσουμε τους νέους ανθρώπους και να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», τόνισε.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για τον επόμενο προϋπολογισμό, ο Πορτογάλος κάλεσε όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να ενωθούν προκειμένου να «δώσουν στους ευρωπαίους έναν προϋπολογισμό που αξίζουν».

Κυπριακή Προεδρία: Ποιοτικές δαπάνες

«Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο είναι ένα εργαλείο για την επιστροφή στην ανάπτυξη», τόνισε η υπουργός εσωτερικών της Κύπρου και εκπρόσωπος της Κυπριακής Προεδρίας, Ελένη Μαύρου.

Ωστόσο το μήνυμά της για τον επόμενο προϋπολογισμό ήταν σαφές:

«Οι ποιοτικές δαπάνες θα πρέπει να κυριαρχήσουν στον επόμενο προϋπολογισμό», υπογράμμισε η Κύπρια, υποστηρίζοντας ουσιαστικά την ομάδα κρατών υπέρ των «Καλύτερων Δαπανών» (Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Σουηδία), που αντιτίθενται στην ιδέα αύξησης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Πηγή: euractiv.gr