Συνάντηση για τον σχεδιασμό της κοινής θέση τους ενόψει των διαπραγματεύσεων για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ είχαν οι ηγέτες της ομάδας «Φίλοι της Συνοχής». Από την άλλη ο Barroso κάλεσε του «Φίλους της Συνοχής» να ενωθούν με τους «Φίλους των Καλύτερων Δαπανών» και να γίνουν όλοι «Φίλοι της Ανάπτυξης».

Οι πρωθυπουργοί και οι εκπρόσωποι των «Φίλων της Συνοχής» συναντήθηκαν στην Μπρατισλάβα προκειμένου να «προστατέψουν» τα συμφέροντά τους αναφορικά με τα κοινοτικά κονδύλια της περιόδου 2014-2020. Στη συνάντηση αυτή έδωσαν το παρόν και ο πρόεδρος της Κομισιόν Barroso καθώς και του κοινοβουλίου Martin Schulz.

Τα κράτη μέλη εκπροσωπήθηκαν από τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας, Boyko Borissov, της Τσεχίας, Petr Petr Necas, της Κροατίας Zoran Milanović, της Εσθονίας Andrus Ansip, της Ουγγαρίας Viktor Orbán, της Λετονίας Valdis Dombrovskis, της Πολωνίας Donald Tusk, της Πορτογαλίας Pedro Passos Coelho, της Ρουμανίας Victor Ponta και της Σλοβενίας Janez Janša.

Χατζηδάκης: «Συνυπολογίστε την κρίση»

Κύπρος, Λιθουανία, Μάλτα και Ισπανία εκπροσωπήθηκαν σε χαμηλότερο επίπεδο, ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος και τόνισε ότι πρέπει να γίνει καλύτερη κατανομή των πόρων με βάση και «το κριτήριο της κρίσης».

«Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η κρίση δεν έχει συνεκτιμηθεί σωστά για την κατανομή των πόρων στα κράτη-μέλη. Οι σχετικές αναφορές δεν συνυπολογίζουν επαρκώς τη συνεχή επιδείνωση του επιπέδου διαβίωσης στην ΕΕ, όπως αυτό υπολογίζεται με οικονομικούς και κοινωνικούς όρους, εξαιτίας της κρίσης», τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

Συνέχισε λέγοντας ότι «τα εισοδήματα έχουν μειωθεί σημαντικά στην Ευρώπη και βεβαίως στην Ελλάδα, ένα στοιχείο που δεν εμφανίζεται στις στατιστικές που θα χρησιμοποιηθούν για την κατανομή των κονδυλίων. Οι δείκτες και τα κριτήρια που είχαν οριστεί πριν την κρίση δεν αντανακλούν τη σημερινή πραγματικότητα».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι οι ηγέτες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις και ότι έπονται «σκληρές διαπραγματεύσεις», πριν συμφωνηθεί ο νέος προϋπολογισμός. Η έκτακτη σύνοδος κορυφής στις 22-23 Νοεμβρίου θα συζητηθούν για πρώτη φορά συγκεκριμένα στοιχεία στη βάση του «διαπραγματευτικού πλαισίου» που παρουσίασε η Κυπριακή Προεδρία. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε επόμενη σύνοδο στις 13 Δεκεμβρίου.

Ο Barroso τόνισε ότι η Κομισιόν παραμένει προσηλωμένη σε μια αποτελεσματική περιφερειακή πολιτική, ωστόσο πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά και οι ανησυχίες των κρατών που ζητούν «καλύτερες δαπάνες».

Η λεγόμενη «Ομάδα Καλύτερων Δαπανών» αποτελείται από τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Δανία, τη Φιλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστρία και την Σουηδία.

Ο Barroso τόνισε ότι οι νέες προϋποθέσεις της πρότασης για «καλύτερες δαπάνες» στην πραγματικότητα θα βοηθήσουν την εφαρμογή των επενδύσεων σύμφωνα με την περιφερειακή πολιτική. Η Κομισιόν θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την πρόταση που υπέβαλε στις 29 Ιουνίου του 2011, και ότι οι πλευρές θα πρέπει να «αντισταθούν στις δυνάμεις της διαίρεσης».

«Για αυτό θέλω να κάνω μια έκκληση. Οι φίλοι της συνοχής και οι φίλοι των καλύτερων δαπανών να ενωθούν σε μία ομάδα Φίλων της Ανάπτυξης. Εγώ είμαι φίλος της ανάπτυξης» υπογράμμισε.

Ο Martin Schultz από την άλλη παραδέχτηκε ότι η θέση του είναι ευκολότερη, διότι τα περισσότερα πολιτικά κόμματα στο ευρωκοινοβούλιο έχουν την γραμμή που εκπροσωπούν οι Φίλοι της Συνοχής. Στην πραγματικότητα, το Κοινοβούλιο φαίνεται απόλυτα ενωμένο με την Κομισιόν για το θέμα του προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020.

«Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο πρέπει να οδηγήσει σε μια δίκαιη συμφωνία, αυτό σημαίνει ότι θέλουμε μια πραγματιστική προσέγγιση, όχι μια ιδεολογική», τόνισε ο γερμανός.

Ακόμη παραδέχτηκε ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός αποτελεί το «καλύτερο εργαλείο σταθεροποίησης των χωρών και ανάκτησης της οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης».

Πηγή: euractiv.gr