Πρόσκληση από τον έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλο, έχουν λάβει τα Σκόπια για να συνυπογράψουν Μνημόνιο Κατανόησης που θα περιγράφει τις παραμέτρους της λύσης στο θέμα του ονόματος, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία υπό τον κ.Νιμιτς.

Ελλάδα και ΠΓΔΜ στο κείμενο του Μνημονίου Κατανόησης θα επαναλαμβάνουν τις «καλές προθέσεις» τους για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και άλλων συναφών προβλημάτων.

Η πρόσκληση του ελληνικού ΥΠΕΞ ενισχύει τις ενδείξεις ότι μεθοδεύεται άρση των εμποδίων για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η σκοπιανή πλευρά επιφυλάχθηκε να απαντήσει στην ελληνική πρόταση, αν και θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να αποδεχθεί και να συνυπογράψει ως έχει, το κείμενο το οποίο προτάθηκε, και δόθηκε μάλιστα στη δημοσιότητα. Αλλωστε, πρόκειται για «Σχέδιο Μνημονίου» πράγμα το οποίο παραπέμπει σε νέο παράλληλο κύκλο, διμερών όμως, διαβουλεύσεων για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου, εφόσον βεβαίως υπάρξει θετική ανταπόκριση από τα Σκόπια.

Πάντως, με τη συνοδευτική επιστολή του ο κ. Αβραμόπουλος διευκρινίζει ότι η συνεννόηση μπορεί να γίνει σε επίπεδο επικεφαλής των Γραφείων Συνδέσμων των δύο χωρών, καθώς και των δύο διαπραγματευτών.

Όπως ανέφεραν στην Euractiv.gr διπλωματικές πηγές, εάν οι σκοπιανοί αποδεχθούν την ιδέα, είναι βέβαιο ότι θα περιθωριοποιηθεί η διαδικασία «Νίμιτς», καθώς οι δυο πλευρές θα παραπέμψουν σε διμερή διάλογο τη διαπραγμάτευση του προτεινόμενου Μνημονίου.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ταυτόχρονα ότι εάν συμφωνηθεί τελικά να προχωρήσουν οι δυο πλευρές στο Μνημόνιο, η καταρχήν αυτή συμφωνία θα προσφέρει στην ελληνική κυβέρνηση την «διευκόλυνση» να ξεπεράσει τον σκόπελο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Δεκέμβριο, συναινώντας έτσι στην ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία.

Στο κείμενο που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, επισημαίνεται ότι οι δυο πλευρές «συμφωνούμε να συνεχίσουμε και να εντατικοποιήσουμε διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών» ενώ γίνονται γενικόλογες αναφορές στον εκατέρωθεν σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Ονομασίας, στο «μνημόνιο κατανόησης» γράφεται ότι «είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε επί τη βάσει ενός συμφωνημένου πλαισίου για τις βασικές παραμέτρους μιας λύσης η οποία πρέπει να περιλαμβάνει συμφωνία επί του γεγονότος ότι οποιαδήποτε πρόταση πρέπει να εμπεριέχει σαφές και οριστικό προσδιορισμό του ονόματος που δεν θα αφήνει περιθώρια αμφιβολιών σχετικά με τη διάκριση μεταξύ του εδάφους της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και περιοχών σε γειτονικές χώρες, ειδικότερα, της περιοχής της Μακεδονίας στη βόρεια Ελλάδα και ότι το συμφωνημένο όνομα θα χρησιμοποιείται έναντι όλων (erga omnes) και για όλους τους σκοπούς».

Πηγή: euractiv.gr