Εκατοντάδες εμπειρογνώμονες σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας από μεγάλες τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και κυβερνήσεις θα συμμετάσχουν σήμερα σε κοινή άσκηση κατά μιας δυνητικής κυβερνοεπίθεσης, αναφέρει η Κομισιόν.

«Είναι η πρώτη φορά που τράπεζες και εταιρείες διαδικτύου λαμβάνουν μέρος σε μια πανευρωπαϊκή άσκηση κατά των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο», τόνισε η επίτροπος για την ψηφιακή ατζέντα και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Neelie Kroes.

Η άσκηση με ονομασία Cyber Europe 2012, προσομοιώνει μια διαρκή επίθεση εναντίον δημοσίων ιστοσελίδων και συστημάτων πληροφορικής των κύριων ευρωπαϊκών τραπεζών. Ξεκίνησε σήμερα το πρωί περίπου στις 09:00 ώρα Βρυξελλών και θα συνεχιστεί ολόκληρη την ημέρα, τόνισε στην EurActiv εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Δεν περιλαμβάνονται πραγματικές υποδομές, είπε η Κομισιόν.

Η άσκηση περιλαμβάνει την προσομοίωση πάνω από 1,200 διαφορετικών κυβερνοεπιθέσεων, με πάνω από 30,000 e-mails, είπε η Κομισιόν σε δήλωσή της.

Εάν ήταν πραγματική, αυτή η επίθεση στον κυβερνοχώρο θα προκαλούσε τεράστια αναστάτωση σε εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη, καθώς και κάποια εκ ευρώ ζημία στην οικονομία της ΕΕ, τονίζει η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η άσκηση αυτή θα εξετάσει το κατά πόσο θα υπάρξει ανταπόκριση και συνεργασία.

Πρόκειται για την δεύτερη άσκηση σε επίθεση στον κυβερνοχώρο κάτω από εποπτεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών που έχει έδρα στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Η πλήρης έκθεση για την πρώτη αξιολόγηση το 2010 είναι εδώ.

Πηγή: euractiv.gr