Ο Ολυμπιακός κοίταξε στα μάτια την Αρσεναλ στο “Εμιρέιτς”, αλλά προδόθηκε από τα λάθη στην άμυνα και ηττήθηκε από τους Αγγλους με 3-1. Όπως και πέρσι οι πρωταθλητές ξεκίνησαν στο Τσάμπιoνς Λιγκ με δύο ήττες, πραγματοποιώντας παράλληλα καλή εμφάνιση σε μία έδρα όπου πολλές ομάδες περνάνε δύσκολα. Ετσι, οι Αγγλοι έμειναν μόνοι πρώτοι στο βαθμολογικό πίνακα, με τους “ερυθρόλευκους” να βρίσκονται τελευταίοι χωρίς βαθμό, καθώς η Μονπελιέ στις καθυστερήσεις έσωσε την παρτίδα στη Γερμανία κόντρα στη Σάλκε.

Ο Ζαρντίμ είχε διαβάσει σωστά το παιχνίδι και παρά τις απουσίες, παρέταξε μία ενδεκάδα με πολλές αλλαγές, αλλά με αγωνιστικό προσανατολισμό που όσο είχε ανάσες κοίταξε στα μάτια την Αρσεναλ.

Τα αρχικά πλάνα του Ζαρντίμ

Ο Μέγιερι επιλέχθηκε και πάλι σε παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ για να υπερασπιστεί τα γκολπόστ των νταμπλούχων Ελλάδος. Ο Ντιακιτέ στο ντεμπούτο του δεν έπαιξε στη φυσική του θέση, αλλά πήγε στο δεξί άκρο της άμυνας, με τον Χολέμπας στο αριστερό και τους Μανωλά, Κοτρέρας ανάμεσα τους. Μανιάτης και Σιόβας ήταν τα αμυντικά χαφ, ενώ ο Μασάντο τοποθετήθηκε μπορστά τους σε ελέυθερο ρόλο. Φκρέκο και Φουστέρ χρησιμοποιήθηκαν στα άκρα της μεσαίας γραμμής και ο Μήτρογλου στην κορυφή της επίθεσης.

Η επιλογή στα άκρα με παίκτες που ναι μεν δεν είναι εκεί η θέση τους, αλλά μπορούν να τρέξουν και να μαρκάρουν, μόνο τυχαία δεν ήταν από τον Λεονάρντο Ζαρντίμ. Φουστέρ, Γκρέκο από τα πλάγια και Μανιάτης, Μασάντο από τον άξονα πίεζαν ψηλά προσπαθώντας να εμποδίσουν την κυκλοφορία της μπάλας, ενώ παράλληλα οι επί το πλείστον κεντρικοί μέσοι που είχαν γεμίσει όλες τις θέσεις της μεσαίας γραμμής δημιουργούσαν τριγωνάκια για να μην “πουλάνε” εύκολα την μπάλα. Αυτό το έκαναν οι γηπεδούχοι, αλλά τα όποια λάθη δεν μπορούσαν να τα εκμεταλλευτούν οι “ερυθρόλευκοι”, με αποτέλεσμα ο Μανόνε να μην δέχεται ιδιαίτερη πίεση.

Την κατοχή η Αρσεναλ, τις ευκαιρίες ο Ολυμπιακός

Η Αρσεναλ είχε τη συντριπτική κατοχή της μπάλας, όμως η ανάπτυξη της αγγλικής ομάδας ήταν μονόπλευρη. Ο Καθόρλα προσπαθούσε να ταλαιπωρήσει την άμυνα του Ολυμπιακού, η οποία προσαρμοζόταν πάνω του με τους Χολέμπα, Γκρέκο και Μασάντο.

Οι “ερυθρόλευκοι” δεν άφηναν ελεύθερους χώρους στους αντιπάλους τους και ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν οι “κξανονιέρηδες” να φτάσουν στην περιοχή του Μέγιερι, ήταν μόνο από στημένες φάσεις. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός χωρίς κατοχή και αθόρυβα, γινόταν επικίνδυνος επιθετικά, απειλώντας τον Μανόνε, ο οποίος στάθηκε τυχερός στο 35′ όταν ο Μασάντο προ κενής εστίας έστειλε την μπάλα πάνω από το δοκάρι.

Μία από τις λίγες φορές που η Αρσεναλ κατάφερε να συνδυαστεί από τα αριστερά, έφτασε και στο γκολ με τον Ζερβίνιο. Ο Ιβοριανός με σουτ από το ημικύκλιο της περιοχής έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Μέγιερι στη δεύτερη ευκαιρία των γηπεδούχων στο παιχνίδι. Η πρώτη ήταν ένα φάουλ του Καθόρλα στα πρώτα λεπτά, το οποίο εξουδετέρωσε ο Ούγγρος γκολκίπερ.

Ο Ολυμπιακός δεν πέταξε “λευκή” πετσέτα μετά το γκολ που δέχθηκε. Εκμεταλλεύτηκε την οπισθοχώρηση των Αγγλων και στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Μήτρογλου στην τρίτη του προσπάθεια για γκολ τιμώρησε τους γηπεδούχους “σημαδεύοντας” με κεφαλιά την αριστερή γωνία της εστίας του Μανόνε.

Οι δύο ομάδες πήγαν ισόπαλες στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα μετά από ένα ημίχρονο, που η Αρσεναλ είχε την κατοχή της μπάλας, αλλά τον Ολυμπιακό τις περισσότερες ευκαιρίες για γκολ. Συγκεκριμένα οι γηπεδούχοι είχαν 2 σουτ, το ένα στην εστία και οι “ερυθρόλευκοι” επτά, από τα οποία τα πέντε προς το τέρμα.

Βρήκε την “αχίλλειο πτέρνα” του Ολυμπιακού

Ο Βενγκέρ κατέβηκε με άγριες διαθέσεις στα αποδυτήρια (ήταν τιμωρημένος και δεν κάθισε στον πάγκο) και οι φωνές που έβαλε στους παίκτες του είχαν αποτέλεσμα. Οι “κανονιέρηδες” μπήκαν δυνατά στην έναρξη του δευτέρου μέρους και άλλαξαν λίγο τον τρόπο ανάπτυξης τους. Ο Ποντόλσκι με τον Γκιμπς συμμετείχαν περισσότερο στο επιθετικό κομμάτι της ομάδας τους, ενώ ο Ζερβίνιο “μετακόμιζε” στα πλάγια για να βοηθήσει και αυτός από τη μεριά του.

Τα αλλεπάλληλα λάθη στην άμυνα από Μανωλά και Ντιακιτέ, έδιναν την ευκαιρία στους παίκτες της Αρσεναλ να μένουν εγκατεστημένοι στην περιοχή του Μέγιερι και να πιέζουν. Τα… “ερυθρόλευκα” δώρα δεν πέρασαν όλα ανεκμετάλλευτα και στο 56′ ο Ποντόλσκι με σουτ έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στους Αγγλους.

Πίεσε, αλλά δεν είχε τρόπο

Ο Αμπντούν ήταν η πρώτη κίνηση που έκανε ο Ζαρντίμ στην προπονητική σκακιέρα, αποσύροντας τον Γκρέκο, ο οποίος βοήθησε πάρα πολύ στο πρώτο, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο που κουράστηκε έπεσε η απόδοση του. Στο 71′ ο Πορτογάλος τεχνικός πέρασε στον ματς τον Ιμπαγάσα για να βελτιώσει την κυκλοφορία της μπάλας, ενώ ο Ντιακιτέ πήγε στον πάγκο. Ο τελευταίος στην επανάληψη αποτελούσε την “αχίλλειο πτέρνα” των “ερυθρολεύκων” από τα δεξιά, εκεί όπου πήγε ο Μανωλάς μετά την αποχώρηση του. Ετσι ο Σιόβας που ήταν εξαιρετικός ως αμυντικό χαφ με πολλά κοψίματα , οπισθοχώρησε και πήγε δίπλα από τον Κοντρέρας.

Οι κινήσεις αυτές βοήθησαν τον Ολυμπιακό, καθώς η γραμμή ήταν πιο… φρέσκια και πιο δραστήρια, ωστόσο η μπάλα δεν έφτανε στον Μήτρογλου. Ο Βενγκέρ βλέποντας την ομάδα του να δέχεται πίεση έριξε στη μάχη τους Ζιρού, Ράμσεϊ για να τονώσει την επίθεση του και το κέντρο του.

Στα τελευταία λεπτά ο Ζαρντίμ το έπαιξε όλα για όλα χρησιμοποιώντας τον Πάντελιτς δίπλα στον Μήτρογλου, μετατρέποντας έτσι το σύστημα σε 4-4-2. Οι γηπεδούχοι δεν άφησαν κενούς χώρους και κράτησαν το προβάδισμα, το οποίο διεύρυναν μάλιστα στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν όλοι οι παίκτες του Ολυμπιακού είχαν βγει μπροστά προσπαθώντας να ισοφαρίσουν. Ο Ράμσεϊ έφυγε στην πλάτη της άμυνας, πέρασε την μπάλα πάνω από τον Μέγιερι και έγραψε το τελικό 3-1.

Επιμέλεια: Βασίλης Δούκας

Πηγή: novasports.gr