Ο Μαριάνο Ραχόι επιμένει ότι δεν επίκειται προσφυγή της χώρας του στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης, διαψεύδοντας τις πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters πως η Μαδρίτη ετοιμάζεται να ζητήσει βοήθεια το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και πριν το Eurogroup της Δευτέρας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τους κυβερνήτες των 17 Αυτόνομων Περιφερειών της χώρας, ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «όταν ένα πρακτορείο αναφέρει ότι θα ζητήσουμε βοήθεια το Σαββατοκύριακο, υπάρχουν γι΄ αυτό μόνο δυο εξηγήσεις. Είτε το πρακτορείο έχει δίκιο και γνωρίζει περισσότερα από μένα, είτε δεν έχει δίκιο». Ο ισπανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν επίκειται επίσημο αίτημα της Μαδρίτης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Ο ρόλος της καγκελαρίου Μέρκελ

Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες αλλά και υψηλόβαθμο γερμανό insider που επικαλείται το Reuters, η καθυστέρηση αυτή στην υποβολή του αιτήματος οφείλεται στο Βερολίνο. Όπως σημειώνουν οι ίδιοι, δεδομένων των έντονων εσωπολιτικών πιέσεων που δέχεται, η Α. Μέρκελ θέλει να αποφύγει να περνάει κάθε τόσο μεμονωμένες αποφάσεις από τη γερμανική βουλή και προκρίνει μια ‘λύση πακέτο’. «Δεν έχει νόημα να περνoύν μεμονωμένα οι επικείμενες αποφάσεις για την Ελλάδα, την Κύπρο και πιθανόν και για την Ισπανία από το γερμανικό κοινοβούλιο. Αντιθέτως θα πρέπει να συνδυαστούν, λόγω του περιεχομένου τους αλλά και για πολιτικούς λόγους», εκτιμούν οι κύκλοι που επικαλείται το πρακτορείο.

Γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι διαψεύδουν τη σχετική φημολογία υποστηρίζοντας ότι το Βερολίνο δεν πιέζει κανέναν και προς καμία κατεύθυνση. Η απόφαση, σύμφωνα με τους ίδιους, βρίσκεται στα χέρια της Ισπανίας.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ πάντως δήλωσε μετά από συνάντηση που είχε με τον φινλανδό πρωθυπουργό Γ. Κατάινεν πως και οι δυο χώρες συμφωνούν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να υπάρξει απόφαση για την Ισπανία αλλά και την Ελλάδα.

Πηγή: skai.gr