Στη σύσταση τριών αποκεντρωμένων Γραφείων Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού σε Λήμνο, Χίο και Σάμο, προέβη η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, με απόφαση της που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ 2593/τ.Β’/25-09-2012).

Η απόφαση αυτή έρχεται να καλύψει ουσιαστικές ανάγκες των Περιφερειακών Ενοτήτων Λήμνου, Χίου και Σάμου και αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα αποκέντρωσης των υπηρεσιών της Α.Δ.Α.

Η σύσταση των τριών νέων Γραφείων δεν επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό με καμία δαπάνη, καθώς η κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό θα γίνει είτε μέσω μετακινήσεων υπαλλήλων της Α.Δ.Α (ήδη υπογράφηκε σχετική απόφαση για τη στελέχωση του Γραφείου στη Λήμνο από την κα Καλογήρου), είτε μέσω μετατάξεων, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία σε επιστήμονες από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να εργασθούν στον τόπο τους.

Ειδικότερα, συστήνονται, ως οργανικές μονάδες των Τμημάτων της Διεύθυνσης ΠΕ.ΧΩ.ΣΧΕ Βορείου Αιγαίου, υπό την εποπτεία του Γενικού Διευθυντή Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Α.Δ.Α:

· Γραφείο ΠΕ.ΧΩ.ΣΧΕ Λήμνου, με έδρα τη Λήμνο και χωρική αρμοδιότητα τους Δήμους Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου.
· Γραφείο ΠΕ.ΧΩ.ΣΧΕ Χίου, με έδρα τη Χίο και χωρική αρμοδιότητα τους Δήμους Χίου, Οινουσσών και Ψαρών.
· Γραφείο ΠΕ.ΧΩ.ΣΧΕ Σάμου- Ικαρίας, με έδρα τη Σάμο και χωρική αρμοδιότητα τους Δήμους Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων.

Οι μελετητές και οι πολίτες της Λήμνου, της Χίου και της Σάμου, έχοντας πλέον Γραφεία ΠΕ.ΧΩ.ΣΧΕ στον τόπο τους, μετά τη στελέχωση και τη λειτουργία των νέων Γραφείων, θα μπορούν να απευθύνονται σε αυτά, καθώς αυτά θα είναι αρμόδια για την προετοιμασία φακέλων, τη διενέργεια αυτοψιών και την εν γένει επεξεργασία θεμάτων Περιβαλλοντικού, Χωρικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, όπως και για την υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων ή εισηγήσεων προς τους Προϊσταμένους των αρμόδιων Τμημάτων της Α.Δ.Α. Η υπογραφή Διοικητικών Πράξεων, θα γίνεται από τη Γ.Γ. της Α.Δ.Α, το Γενικό Διευθυντή Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Α.Δ.Α ή τη Διεύθυνση ΠΕ.ΧΩ.ΣΧΕ Βορείου Αιγαίου.

Πηγή: energypress.gr