Για 14η χρονιά συνεχίζεται και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτρας με στόχο πάντα, «την κινητοποίηση της ελεύθερης έκφρασης και του πολυπολιτισμικού διαλόγου παράλληλα με την έξοδο από την πνευματική αδράνεια και την εξατομίκευση».

Από τις 30/9 έως τις 6/10 στον πολυχώρο Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας Ιντεάλ το Φεστιβάλ προβάλλει ταινίες με ελεύθερη είσοδο, όπως όλα τα χρόνια, «κάνοντας πράξη το αυτονόητο, δηλ. την απρόσκοπτη πρόσβαση στον πολιτισμό» όπως υπογραμμίζουν οι διοργανωτές. «Μια διοργάνωση πέρα και έξω από κοσμικές στήλες αλλά στην πρώτη γραμμή της πολιτιστικής αντίστασης. Κόντρα πάντα στη φθηνή μαζική υποκουλτούρα από τη μια αλλά και στην ελίτ τέχνη από την άλλη.»

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 45 χώρες και συνολικά θα προβληθούν 157 ταινίες:

74 ταινίες στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα (με μικρού μήκους ταινίες, ντοκιμαντέρ, animations, ταινίες video art και video dance)

και 83 ταινίες στο Ελληνικό διαγωνιστικό (μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες, ντοκιμαντέρ, animations, video danc και video art).

Οι θεματικές ενότητες είναι:

  • “Κινηματογράφος, ειρήνης τέχνη»
  • «Η Ευρώπη που ματώνει, οι Ευρωπαίοι που αγωνίζονται»
  • «Ο Έρως σκέπει την πόλη»
  • «Homo Politicus»
  • «Εγώ και ο γείτονας μου»
  • «Της μετανάστευσης πικρό τραγούδι»
  • «Η ελπίδα είναι γένους θηλυκού»
  • «Στα πέρατα της γης»
  • «Εικόνες που αγαπάμε, εικόνες που ονειρευόμαστε, Ελληνικό σινεμά»
  • «Κινηματογράφος και Λαϊκή Παράδοση»
  • «Πράσινο σε μαύρο φόντο».

Στην πρεμιέρα του φεστιβάλ την Κυριακή 30/9 προσφέρθηκε στους θεατές δωρεάν η πρώτη ανθολογία ελλήνων σχεδιαστών χιουμοριστικών κόμιξ «Happy Revolver» από την Animatic vision comics shop.

Παράλληλα, η Οργανωτική Επιτροπή του φεστιβάλ προσφέρει σε όλους τους θεατές που θα παρακολουθήσουν τις προβολές εκπτωτικά κουπόνια για βιβλιοπωλεία της Πάτρας:

1) από τις Εκδόσεις- Κέντρο Πολιτισμού «Περί Τεχνών» (Κανακάρη 65) θα ισχύει έκπτωση 20% για την αγορά βιβλίου των εκδόσεων τους.

2) από το βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία» (Γεροκωστοπούλου 31-33) επιπλέον έκπτωση 10% (δεν αφορά τα βιβλία της ενιαίας τιμής καθώς και τα βιβλία των προσφορών). Η προσφορά ισχύει μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

3) από την Animatic vision comics shop (το πρώτο comics shop στην Πάτρα) η έκπτωση θα είναι 20% για αγορές σε κόμιξ, φιγούρες, μπλουζάκια και άλλα collectibles, από το κατάστημά της στην Ηφαίστου 14 (μεταξύ Ερμού και Αγ. Νικολάου) και θα ισχύει για δύο μήνες. Οκτώβρη & Νοέμβρη.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΜΙΚΣ: Στο φουαγιέ του Ιντεάλ σε συνεργασία με την Πατρινή εταιρεία Animatic-vision, έκθεση σχεδίων και κόμικς του Meliss (http://meliss.gr) έως τις 6/10.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΚΠΛΗΞΗ: την Παρασκευή 5/10 στις 23.00

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Έκθεση φωτογραφίας Στο φουαγιέ του Ιντεάλ με θέμα «Η δική μου Πάτρα». Στην έκθεση φωτογραφίας συμμετέχουν οι Πατρινοί καλλιτέχνες: Καλατζόπουλος Ιωάννης, Κουκουβέλου Αντωνία, Νέλλη Ρόδη, Σοφία Δρακοπούλου, Παναγιώτης Ρήγας, Γεράσιμος Ματαράγκας, Μαρία Δημοπούλου, Κυριάκος Πολυζωγόπουλος, Δωροθέα Κανελόγλου, Βασίλης Ζαβέρδας, Αλεξάνδρα Τούλιου, Μαρία Καντάνη, Κτενόπουλος Νίκος, Κτενοπούλου Μάγδα, Γεωργία Ζαχαροπούλου, Χριστίνα Καραντώνη, Κατερίνα Γκάτση, Παναγόπουλος Γιώργος, Μαρία Κούρτη, Αλέξης Γκλαβάς, Βασιλική Ράικου, Νίκος Χριστοδουλόπουλος, Μαρία-Ευαγγελία Γιακουμάτου, Στεργιόπουλος Νικόλαος, Ελένη Αργύρη.

ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΣΑΣ: Έκθεση αφίσας των συμμετεχόντων ταινιών στο φουαγιέ του Ιντεάλ έως 6/10

ΟΤΑΝ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ προλογίζοντας τη θεματική ενότητα “Της μετανάστευσης πικρό τραγούδι” με αποσπάσματα από το διήγημα του πατρινού λογοτέχνη Χρήστου Τσαντή, με τίτλο: “Γράμμα σ’ ένα φίλο που έφυγε πρώτος”

ΘΕΑΤΡΟ: Το Σάββατο 6/10 θεατρικά δρώμενα από την ομάδα Equus στις 20.30 στην αίθουσα προβολών του πολυχώρου Ιντεάλ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Προβολή 4 επιλεγμένων εκπομπών της σειράς «Πρωταγωνιστές» του Mega channel

Η ανταπόκριση τόσο σε συμμετοχές όσο και σε υποδοχή του ίδιου του Φεστιβάλ είναι μεγάλη και εκτός των ορίων της Πάτρας, καθώς αυτό ταξιδεύει όλο το χρόνο σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή: athensvoice.gr