Φωτογραφία: RIA NOVOSTI

Στη Γεωργία, έχουν ξεκινήσει οι βουλευτικές εκλογές. Τόσο η εξουσία, όσο και η αντιπολίτευση τις βλέπουν ως σημαντικότερες στην ιστορία της χώρας. Όπως είπε ο Πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι, αυτή την ημέρα θα αποφασιστεί η πορεία της κίνησης της Γεωργίας- ή θα κινείται προς τα εμπρός ή θα γυρίσει προς τα πίσω. Οι αντίπαλοι δε του καθεστώτος φοβούνται ότι η εξουσία θα προσπαθήσει να νοθεύσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στη Γεωργία στις 8 το πρωί τοπική ώρα. Για να μην εμποδίζει τίποτα τους πολίτες να έρθουν στις κάλπες, η ημέρα της ψηφοφορίας έχει κηρυχθεί ως ημέρα αργίας. Οι σημερινές εκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία. Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις, που έγιναν στο Σύνταγμα, από το επόμενο έτος το γεωργιανό Κοινοβούλιο θα αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη. Για αυτό τον λόγο, έχει αναπτυχθεί πολύ σοβαρός ο αγώνας για τον σχηματισμό της Βουλής.

Εκτός απ’ αυτό ο Μιχαήλ Σαακασβίλι μετά τη λήξη της δεύτερης θητείας του, υπολογίζει προφανώς να μείνει στην εξουσία της χώρας, καταλαμβάνοντας την θέση του πρωθυπουργού. Και για την επίτευξη αυτού του σκοπού του χρειάζεται να σχηματιστεί μια ελεγχόμενη απ’ αυτόν Εθνοσυνέλευση. Απ’ αυτή την άποψη δεν είναι καθόλου παράξενο ότι οι πολίτες της χώρας επιδεικνύουν αυξημένο ενδιαφέρον για τη ψηφοφορία. Σε μερικά εκλογικά τμήματα της Τιφλίδας οι ψηφοφόροι στέκουν, περιμένοντας τη σειρά τους, αλλά προς το παρόν χωρίς οποιαδήποτε δυσάρεστα επεισόδια,- είπε ο Αλεξάντρ Ροντέλο, επικεφαλής του Ιδρύματος Στρατηγικών και Διεθνών Ερευνών της Γεωργίας.

– Νομίζω ότι σε ορισμένα τμήματα θα σημειωθούν κάποιες συγκρούσεις ή κάποιες προκλήσεις. Όλα μπορούν να συμβούν. Παρόλα αυτά η σημερινή μέρα θα περάσει κανονικά, ενώ αύριο και μεθαύριο η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Γιατί η κάθε πλευρά, και ιδιαίτερα η αντιπολίτευση, περιμένει καλά και θετικά αποτελέσματα. Στη συνέχεια θα καταφύγει σε διαμαρτυρίες κατά της ήττας της.

Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι μαζί με τη σύζυγο και τον νεώτερο γιο του, ήρθε στο εκλογικό κέντρο νωρίς το πρωί. Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους εκεί δημοσιογράφους ο Πρόεδρος δήλωσε είπε ότι δεν αμφιβάλει για τη σοφία του γεωργιανού λαού, ο οποίος θα κάνει σωστή επιλογή. Ο κύριος αντίπαλος του Σαακασβίλι – δισεκατομμυριούχος Μπιντζίνα Ιβανισβίλι, παρόλο που ήρθε στο εκλογικό τμήμα μαζι με τη σύζυγό του, ωστόσο αρνήθηκε να ψηφίσει. Είχε δηλώσει εκ των προτέρων ότι θεωρεί απαράδεκτη για αυτόν τη συμμετοχή στη ψηφοφορία. Η αλήθεια είναι ότι ο Ιβανισβίλι είχε στερηθεί της γεωργιανής υπηκοότητας και παρά το γεγονός ότι η Βουλή της χώρας ψήφισε ειδικό Νόνο, ο οποίος επιτρέπει στους Γεωργιανούς που έχουν την ιθαγένεια της ΕΕ να συμμετάσχουν στις εκλογές, ο Ιβανισβίλι αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία.

Εν τω μεταξύ, οι παρατηρητές φοβούνται ότι η πορεία της ψηφοφορίας μπορεί να αλλάξει απότομα. Όπως προκύπτει από ορισμένες πληροφορίες, η εξουσία ετοιμάζει να ρίξει στις κάλπες ψεύτικα ψηφοδέλτια,- παρατήρησε ο Γκουλμπαάτ Ρτσχιλάντζε, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ευρασίας.

– Διαθέτουμε πληροφορίες ότι στο Ινστιτούτο μας – μόλις χθες το μάθαμε αυτό – υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός πλαστών ψηφοδελτίων, που είχαν προετοιμαστεί ειδικά για να ριχθούν, όταν χρειαστεί στις κάλπες. Δηλαδή, τα ψεύτικα ψηφοδέλτια φυλάγονται σε κάποια οχήματα –μικρά η μεγάλα αυτοκίνητα- κοντά στα εκλογικά τμήματα.

Η προεκλογική εκστρατεία πριν τις εκλογές ήταν πρωτάκουστα σκληρή. Κυριολεκτικά μερικές ημέρες πριν από την ψηφοφορία η αντιπολίτευση και η εξουσία διοργάνωσαν τον λεγόμενο πόλεμο λασπολογίας και κατασυκοφάντησης. Ο πόλεμος αυτός ξεκίνησε με τη προβολή από δύο ανεξάρτητα τηλεοπτικά κανάλια βίντεο υλικών για τα βασανιστήρια στη φυλακή της Τιφλίδας.

Το βίντεο αυτό προκάλεσε κύμα μαζικών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, με αποτέλεσμα να παραιτηθούν δύο υπουργοί και να συλληφθούν τα πρόσωπα που είχαν άμεση σχέση με τα βασανιστήρια. Οι ειδικοί θεωρούν ότι σε περίπτωση, που το κόμμα του Σαακασβίλι θα χάσει στις εκλογές, αυτό θα συμβεί σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας ακριβώς αυτού του σκανδάλου.