…και συγκεκριμένα ήταν στην 1 Οκτώβρη του 1982 όταν το πρώτο εμπορικό compact disc, το “52nd Street” του Billy Joel λανσαρίστηκε στην Ιαπωνία.

Και 30 χρόνια μετά, με εκατοντάδες δισεκατομμύρια CDs να έχουν πουληθεί ο κος Joel δεν ηχογραφεί αλλά ακόμη θυμόμαστε με δέος το “new digital record player, using laser beams” της United Press International. Αποτέλεσμα της τεχνολογίας της Philipσs, της laser disc, το CD ήταν πνευματικό παιδί των Philips και Sony.

Το δε πρώτο test CD ήταν το “Eine Alpensinfonie” του Richard Strauss, ενώ το πρώτο CD που πέρασε από εργοστάσιο ήταν το δημιούργημα των ABBA, το “The Visitors”.

Πάντως τα CDs πέρασαν τις κασέτες αρκετά αργότερα, στα 1980s ενώ το πρώτο άλμπουμ που ξεπέρασε τα 1 εκατομμύριο τεμάχια σε CD φορμά και ξεπέρασε το βινύλιο, ήταν το Dire Straits “Brothers in Arms,” του 1985.

Αρχικά ακριβή τεχνολογία με το Sony CDP-101 player να κοστίζει τότε στα $730 στα ιαπωνικά ράφια του 1982 που σημαίνει $1,750 σε σημερινά χρήματα ενώ τα audio CDs κόστιχαν $15, ουσιαστικά στα $35 σε χρήμα του 2012.

Το δε πόνημα του Bill Joel, το “52nd Street” είχε βγει σε βινύλιο το 1978 όπως λέει το CNN ενώ η επανάσταση για το CD ήταν συναρπαστική αφού οι φίλοι του hi fidelity για πρώτη φορά είχαν τον θόρυβο του ήχου να απομακρύνεται.

Σήμερα; η κουβέντα για την πιστότητα έχει φύγει από τα χείλια και τα CD υποκλίθηκαν στα ‘φτωχά’ MP3 ακόμη και αν είχαμε το εξαιρετικό SACD με την απίστευτη ποιότητα και τα Blu-Ray + DVDs στην αγορά.

Και πάλι όμως, τα 74 minutes λεπτά πεντακάθαρου ήχου – όσο η 9η του Beethoven με την μαγεία του Κάραγιαν όπως λένε; – ήταν πολλά σε σύγκριση με το βινύλιο ενώ οι 4.5” διαμέτρου έμειναν και για τα άλλα μέσα.

Έχει πεθάνει; Τρεις δεκαετίες μετά και ΟΜΩΣ, τα CD έχουν την πλειοψηφία των πωλήσεων στις ΗΠΑ και το 61% των άλμπουμ που πουλήθηκαν στα αμερικανάκια των iTunes ήταν CD όπως λέει η Nielsen Company και το Billboard.

Είτε γίνουν retro, είτε όχι, δύσκολα θα χαθούν τα ασημί δισκάκια πάντως…

Πηγή: gadgetfreak.gr