Photo: Falko Dzur@Flickr

Την περασμένη εβδομάδα μία λίστα με 36 ονόματα διέρρευσε όταν ένας δημόσιος υπάλληλος, ως μη όφειλε, την έδωσε σε ένα συνάδελφο της εκδοτικής επιχείρησης στην οποία εργάζομαι.

Στη λίστα υπήρχαν πολλά και άνισα στοιχεία όπως ένας πρώην υπουργός που είναι φυλακή για ξέπλυμα και περιουσιακά στοιχεία 56 εκ ευρώ, σύμφωνα με τους εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεσή του, αλλά και ένας σύντροφός του που έχει καταγγελθεί τηλεφωνικά από κάποιον ανώνυμο στο τηλέφωνο καταγγελιών του ΣΔΟΕ. Αφού συγκρίναμε τη λίστα με τις περιπτώσεις που είχαμε στο αρχείο μας και όσα άλλα στοιχεία διαθέταμε, αποφασίσαμε να μην την δημοσιεύσουμε. Κρίναμε ότι θα γινόμασταν “βαποράκια” (όλοι μπορούμε να γίνουμε κάποτε “βαποράκια”). Απ’ ό,τι έμαθα, την ίδια πολιτική ακολούθησαν δύο ακόμα ΜΜΕ, μέχρι τη δημοσίευση της λίστας από μία ιστοσελίδα.

Πριν από δύο χρόνια ένα ρεπορτάζ της συναδέλφού μου, Σοφίας Παπαϊωάννου, για μία άλλη λίστα, εκείνη των Ελλήνων καταθετών που περιλαμβάνονταν στο Cd με τα ονόματα πελατών της HSBC που είχε κλέψει ο Ερβέ Φαλτσιανί, έγινε αφορμή να ζητηθεί από τις γαλλικές αρχές και να παραδοθεί ένας κατάλογος 2000 περίπου ονομάτων στο ελληνικό υπουργείο των Οικονομικών.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι έδωσε ένα δείγμα των 20 μεγαλύτερων καταθετών της λίστας στο ΣΔΟΕ, για να εξακριβώσει κατά πόσο οι 20 που είχαν τα χρήματά τους στη Γενεύη είχαν φορολογηθεί για αυτά.

Αποτελεί μυστήριο γιατί οι υπηρεσίες δεν προχώρησαν στη διασταύρωση των στοιχείων των ανθρώπων που εμφανίζονταν στη λίστα, ένα μυστήριο όμως για το οποίο μόνο οι αρχές θα μπορούσαν να απαντήσουν. Ο δημοσιογράφος δεν διαθέτει τα εργαλεία – για να διαπιστώσει αν οι καταθέτες έχουν φορολογηθεί κανονικά η όχι –ακόμα και να ξέρει κάποια από τα ονόματα ή τα ποσά. Μπορεί όμως και πρέπει να θέτει μέχρι εξαντλήσεως το ερώτημα γιατί επί δύο χρόνια οι υπηρεσίες δεν βρήκαν αν τα χρήματα έχουν φορολογηθεί κανονικά και αν – εφ’ όσον δεν είχαν – έγιναν καταλογισμοί ποσών προς είσπραξη. Είναι η δουλειά μας και πρέπει να την κάνουμε.

Tου Τάσου Τέλλογλου

Πηγή: protagon.gr