Έκκληση για στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωζώνης προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση χρέους απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompay στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε κυρίως τις μεγάλες οικονομίες «να κάνουν το καθήκον τους, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

«Το 2008, στην απαρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, υπήρξε μια βραχυπρόθεσμη περίοδος παγκόσμιας επίγνωσης, ένα αίσθημα αναγκαιότητας, κάτι που οδήγησε σε νέες συζητήσεις, κοινές δεσμεύσεις και συγχρονισμένες ενέργειες», δήλωσε ο Ρομπέι κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

«Η Ευρώπη θα βγει από αυτή την εμπειρία οικονομικά και πολιτικά ισχυρότερη» διαβεβαίωσε. O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έκανε έκκληση προς όλες τις μεγάλες οικονομίες να επιτελέσουν το έργο τους, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να γίνουν όλες οι απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, ζήτησε από τον ΟΗΕ να μην αποθαρρυνθεί από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αραβική Άνοιξη, ζητώντας να ενισχυθεί η υποστήριξη στους λαούς που αναζητούν τη δημοκρατία, επισημαίνοντας τη σημασία για ανοχή και ελευθερία του λόγου στις αραβικές δημοκρατίες.

Πηγή: euractiv.gr