Φως στο τεράστιο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής ρίχνει μία νέα έκθεση, η οποία συντάχθηκε για λογαριασμό των κυβερνήσεων 20 αναπτυσσόμενων χωρών. Σύμφωνα με τους συντάκτες της, οι συνέπειες των κλιματικών μεταβολών συνδέονται με 400.000 θανάτους κάθε χρόνο, ενώ ευθύνονται και για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια – ή 1,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ- ετησίως.

Υπολογίζεται επίσης ότι περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους και πως η μείωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης θα διπλασιαστεί στο 3,2% του ΑΕΠ έως το 2030, εάν η διεθνής κοινότητα δεν καταφέρει να «τιθασεύσει» την κλιματική αλλαγή.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την ανθρωπιστική οργάνωση DARA για λογαριασμό του Climate Vulnerable Forum, το οποίο συγκροτήθηκε από 20 αναπτυσσόμενες χώρες που απειλούνται από την αλλαγή. Για τη συγγραφή της έκθεσης συνεργάστηκαν 50 επιστήμονες, οικονομολόγοι και ειδικοί στην περιβαλλοντική πολιτική. Υπολόγισαν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τον άνθρωπο και την οικονομία, σε 184 χώρες, το 2010 και το 2030.

Η ίδια έκθεση επισημαίνει ότι, καθώς η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι επιπτώσεις για τον πλανήτη – όπως το λιώσιμο των πάγων, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η ξηρασία και η άνοδος της στάθμης των υδάτων- θα απειλούν σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό πληθυσμούς και περιουσίες.

Οι ερευνητές υπολόγισαν, παράλληλα, ότι κάθε χρόνο πέντε εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από την ατμοσφαιρική ρύπανση, την πείνα και τις ασθένειες, τις οποίες συνδέουν με την κλιματική αλλαγή και με τις δραστηριότητες αναδυόμενων οικονομιών με υψηλή ένταση άνθρακα, όπως είναι η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία. Προειδοποιούν ότι ο αριθμός των θανάτων ενδέχεται να ανέλθει στα έξι εκατομμύρια ετησίως μέχρι το 2030, αν συνεχίσει να ισχύει το σημερινό μοντέλο χρήσης υδρογονανθράκων.

Εκτιμάται ότι το κόστος μετάβασης σε μία οικονομία με χαμηλό επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανέρχεται περίπου σε 0,5% του ΑΕΠ αυτή τη δεκαετία.

Πηγή: energypress.gr