Δώστε μεγάλη προσοχή σε όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λαμβάνετε και ισχυρίζονται ότι προέρχονται από τη Microsoft με την ηλεκτρονική διεύθυνση, privacy@microsoft.com, γιατί το πιθανότερο είναι να είστε στο στόχαστρο μιας επίθεσης που έχει σχεδιαστεί για να σας κλέψει τον κωδικό πρόσβασης, του Gmail, Yahoo, Windows Live ή του AOL e-mail λογαριασμού.

Με την πρώτη ματιά, αν δεν εξετάσετε πολύ προσεκτικά,

τα e-mail με τίτλο “Microsoft Windows Update” μπορεί να σας ξεγελάσουν και να σας φανούν ακίνδυνα. Αλλά τα γραμματικά λάθη και οι περίεργες γλωσσικές εκφράσεις θα πρέπει να σας προβληματίσουν, σκεπτόμενοι ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να μην είναι πραγματικά από τη Microsoft. Το μήνυμα έχει την παρακάτω μορφή.

Dear Windows User,

It has come to our attention that your Microsoft windows Installation records are out of date. Every Windows installation has to be tied to an email account for daily update.

This requires you to verify the Email Account. Failure to verify your records will result in account suspension. Click on the Verify button below and enter your login information on the following page to confirm your records.

VERIFY

Thank you,

Microsoft Windows Team.

Αν κάνετε το λάθος και κάνετε κλικ στο σύνδεσμο που σας παρέχει, τότε σας ανακατευθύνει σε ιστοσελίδες τρίτων (όχι στην πραγματική Microsoft.com), όπου σας προειδοποιεί ότι ο υπολογιστής σας είναι σε υψηλό κίνδυνο προτρέποντας να συνδεθείτε στον e-mail λογαριασμό, επιλέγοντας μεταξύ των Gmail, Windows Live, Yahoo ή AOL.

Εάν επιλέξετε να συνδεθείτε σε κάποιο από αυτά για να ‘’σώσετε’’ τον υπολογιστή σας, όπως για παράδειγμα στην παρακάτω εικόνα στον AOL λογαριασμό σας, τότε ως δια του θαύματος σας εμφανίζει να συμπληρώσετε τα στοιχεία του λογαριασμού.

Είναι φυσικό ότι από τη στιγμή που θα εισάγετε τα στοιχεία σας, θα γίνουν έρμαιο στα χέρια των επιτήδειων. Καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό και αλλού γιατί τότε το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο.

Συνήθως τα θύματα μιας τέτοιας επίθεσης παραμένουν ανυποψίαστα, από τη στιγμή που οι επιτήδειοι έχουν προνοήσει να τους ξεγελάσουν με το να ανακατευθύνουν το πρόγραμμα περιήγησης σε μια πραγματική ιστοσελίδα της Microsoft, που σχετίζεται με την ενημέρωση ασφαλείας των Windows τους (όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα).

Για αυτό το λόγο θα πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί και καχύποπτοι με τα ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λαμβάνετε. Πάντα να σκέπτεστε πολύ και να κάνετε προσεκτικές κινήσεις πριν εισαγάγετε τους κωδικούς πρόσβασης του webmail σας. Διότι εάν είστε απερίσκεπτοι, ίσως να δώσετε πρόσβαση στα στοιχεία της ηλεκτρονικής ζωή σας σε έναν ξένο.

Πηγή: secnews.gr