Η ευρωκρίση ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ωστόσο λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές.

Άλλωστε εξ αρχής είχε χαρακτηριστεί η συνάντηση εμπιστευτική. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στη διάρκεια των 60 λεπτών της συνομιλίας συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να πει ότι Μέρκελ και Λαγκάρντ συζήτησαν «όλα τα σημεία, στα οποία τέμνονται γερμανικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα με το έργο του ΔΝΤ».

Στην πραγματικότητα Μέρκελ και Λαγκάρντ θεωρείται βέβαιο ότι συζήτησαν και τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα, καθώς η διευθύντρια του ταμείου θέλει εδώ και τώρα αποδείξεις ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και ζητά από την ευρωζώνη να διασφαλίσει τις συνθήκες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το Βερολίνο αρνείται να τοποθετηθεί, παραπέμποντας στην έκθεση της τρόικας, ενώ παράλληλα η ΕΚΤ αποκλείει συμμετοχή της σε κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχει. Πριν από λίγες ώρες και ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν δήλωσε σήμερα “ότι δεν πρόκειται να καλύψει η ΕΚΤ τα χρηματοδοτικά κενά της Ελλάδας”.

Σταμάτης Ασημένιος, dpa -Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: skai.gr/Deutsche Welle