Σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ελληνικής κοινωνίας ένας από τους μακροβιότερους πολιτιστικούς θεσμούς της πατρίδας μας, το Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου (ΦΦΘ), όχι απλώς επιβιώνει οικονομικά και καλλιτεχνικά αλλά στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας και πολιτιστικής ανάτασης. Η συμμετοχή του κόσμου αλλά και τα οικονομικά μεγέθη αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες ότι το Φεστιβάλ μας, εκτός από λαμπρή ιστορία, έχει σημαντικό παρόν και, κυρίως, ελπιδοφόρο μέλλον.

Με 27% κατά μέσον όρο περισσότερα εισιτήρια σε σχέση με πέρυσι (2012: 23.378 εισιτήρια σε 18 παραστάσεις, 2011: 26.504 εισιτήρια αλλά σε 26 παραστάσεις), η απήχηση της φετινής διοργάνωσης δείχνει απόλυτα συνειδητοποιημένη, εκτός από εντυπωσιακή.

Εξίσου σημαντική είναι η κατά 56% αύξηση των εσόδων ανά παράσταση εν μέσω κρίσης (2012: 43.608 € από 18 παραστάσεις, 2011! 40.332 από 26 παραστάσεις), που αποδεικνύει ότι η διαφορά δεν είναι μόνο ποσοτική αλλά και ποιοτική. Το κοινό αξιολόγησε θετικά την προσπάθεια και την επικρότησε με την παρουσία και τις επιλογές του.

Φέτος, για πρώτη χρονιά το ΦΦΘ αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Την σελίδα του προφίλ του στο Facebook, επισκέφθηκαν συνολικά 12.009 άτομα (από 30/7 έως 5/8, πηγή: στατιστικά Facebook). H ανάλυση των στοιχείων αυτών, επιβεβαιώνει τον έντονο υπέρ-τοπικό χαρακτήρα του Φεστιβάλ και τεκμηριώνει ότι το ΦΦΘ είναι ο 2ος σημαντικότερος πολιτιστικός θεσμός στην χώρα μας και ότι πρωταγωνιστεί στον τομέα του στη βόρεια Ελλάδα.

Στην έρευνα γνώμης, που πραγματοποιήθηκε επίσης για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων έξω από το χώρο των εκδηλώσεων αλλά και διαδικτυακά, ανταποκρίθηκαν 670 άτομα που, με τις απαντήσεις τους, αποδεικνύουν ότι η οργανωμένη δουλειά των τελευταίων ετών αποδίδει καρπούς.

Το 79% όσων απάντησαν θεωρεί ικανοποιητική τη διοργάνωση, ενώ το 96% να δηλώνει ικανοποιημένο από την επιλογή των χώρων, εκτός Αρχαίου Θεάτρου, όπου φιλοξενήθηκε το φετινό φεστιβάλ.

Το 75% πιστεύει ότι το ΦΦΘ συμβάλει στην προβολή της Καβάλας και στον τουρισμό της, ενώ το 44% μένει εκτός του Δήμου Καβάλας.

Συντριπτικά δείχνουν τα ποσοστά και στην ερώτηση: «Θα παρακολουθούσατε πιο πολλές εκδηλώσεις αν υπήρχαν πακέτα εισιτηρίων ή γενική κάρτα εισόδου» (89%), αν και περισσότεροι από τους μισούς (63%) θεωρούν κανονική την τιμή του εισιτηρίου και ανάλογη της ποιότητας των εκδηλώσεων.

Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη συμμετοχή των 100 εθελοντών της πόλης μας που συνέβαλλαν καθοριστικά στο να στεφθεί με επιτυχία η φετινή διοργάνωση.

Όλα αυτά δείχνουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι το Φεστιβάλ βρίσκεται σε σωστή πορεία και ότι, διατηρώντας το ίδιο όραμα, θα συνεχίσει να συμβάλλει στην πολιτιστική αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης μας.