Η κυβέρνηση του Γάλλου Πρόεδρου, François Hollande, απαίτησε χτες 24 Σεπτεμβρίου από τους εταίρους της, τους Πράσινους, να συνταχθούν μαζί της στο θέμα του Πακέτου Δημοσιονομικής Πειθαρχίας μετά την δήλωση των δεύτερων ότι θα το καταψηφίσουν στη σχετική ψηφοφορία τον επόμενο μήνα.

Eνώ το πακέτο μπορεί να περάσει με τις ψήφους των Σοσιαλιστών και των Συντηρητικών, η κίνηση των πράσινων αποτελεί την πιο εμφατική αμφισβήτηση της εξουσίας του Hollande από την κατάληψη της εξουσίας εδώ και τέσσερις μήνες και ενώ η δημοτικότητά του βυθίζεται.

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι οπαδός της λιτότητας που υιοθετήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά τη διάρκεια της προεδρίας του προκατόχου του, Nicolas Sarkozy, ο Γάλλος Πρόεδρος στηρίζει το σχέδιο για επιστροφή σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ως απαραίτητο βήμα για την έξοδο του ευρώ από την κρίση.

Καλώ όλα τα μέλη του EE-LV (Πρασίνων) να δείξουν λίγη συνέπεια και, ειλικρινά, αλληλεγγύη, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Najat Vallaud-Belkacem, αναφερόμενη στους Πράσινους.

Το Εθνικό Συμβούλιο των Πρασίνων απέρριψε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για το πακέτο δημοσιονομικής πειθαρχίας ως λάθος απάντηση στην Ευρωπαϊκή κρίση και κάλεσε για μια απροσδιόριστη «Νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα» για να αντιμετωπιστεί η κρίση αυτή.

ΟΙ δεσμοί μεταξύ Σοσιαλιστών και Πρασίνων είχαν ήδη δοκιμαστεί όταν ο Υπουργός Βιομηχανίας Arnaud Montebourg δήλωσε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι «η ενέργεια του μέλλοντος» -σχόλιο που οι Οικολόγοι φοβήθηκαν ότι έθετε σε αμφισβήτηση τη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση της μεγάλης εξάρτησης της Γαλλίας από την πυρηνική ενέργεια.

Η συντηρητική αντιπολίτευση ανέδειξε την κίνηση των Πρασίνων ενάντια στο πακέτο ως απόδειξη της διάσπασης του κυβερνητικού συνασπισμού και κάλεσε τους δύο υπουργούς τους, την Υπουργό Στέγασης, Cécile Duflot και τον Υπουργό Ανάπτυξης, Pascal Canfin, να παραιτηθούν, ωστόσο ο επικεφαλής του Κόμματος, François de Rugy, απέρριψε τις αιτιάσεις λέγοντας ότι είναι δικαίωμα των Πρασίνων να καταψηφίσουν ένα πακέτο που ποτέ δεν υποστήριξαν.

Το Ευρωπαϊκό Πακέτο δεν ήταν μέρος της συμφωνίας μας με τους Σοσιαλιστές. Είναι κληρονομιά της εποχής Σαρκοζί, αποκαλείται μάλιστα πακέτο «Μερκοζί» σχολίασε στο Canal Plus ο de Rugy

Πηγή κοντά στον πρωθυπουργό Jean-Marc Ayrault σχολίασε στο Reuters ότι για την παρουσία των δύο υπουργών δεν τίθεται κανένα ζήτημα

Άσχημα νέα

Έρευνα του Ifop που δημοσιεύτηκε την Κυριακή δείχνει τη δημοτικότητα του Hollande να πέφτει από το 54% του Αυγούστου στο 43% το χαμηλότερο ποσοστό από τις εκλογές του Μαΐου.

Ο Hollande ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σχέδιο αυτό το μήνα για την ανάκαμψη της οικονομίας, ωστόσο ομολόγησε ότι η ανάπτυξη φέτος θα πέσει ελαφρά κάτω από τον επίσημο στόχο του 1%, κοντά στο 0,8%

Τα στοιχεία για την ανεργία τον Αύγουστο δείχνουν ότι βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο τα 13 τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 3 εκατ. ανέργων.

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ως την Παρασκευή τα σχέδιά της για να καλύψει το κενό των 30 δις που απαιτούνται για να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ το 2013 στη γραμμή της ισοσκέλισης του προϋπολογισμού μέχρι το τέλος της θητείας της.

Πηγή: euractiv.gr