Σαφείς αιχμές εναντίον του ΔΝΤ, άφησαν χθες οι εκπρόσωποι των εταιρειών εμπορίας εξαιτίας των παρεμβάσεων που φέρεται να έχει δρομολογήσει το ταμείο για την αγορά καυσίμων και οι οποίες σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου εμφανίζουν σημαντικά κενά.

Αν και επισήμως δεν υπάρχει ενημέρωση προς το Σύνδεσμο Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, ωστόσο η κριτική εστιάζεται σε δύο κυρίως θέματα: το πρώτο αφορά σε ένα non paper που φέρεται να έχει κατατεθεί στην κυβέρνηση από το ΔΝΤ και με αυτό ζητούνται παρεμβάσεις υπέρ των ανεξάρτητων πρατηρίων και εμπόρων. Το δεύτερο αφορά στην περίφημη έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύτηκε χθες από τη “Wall Street Journal” και η οποία υποστηρίζει ότι οι καταναλωτές ζημιώνονται από την έλλεψη ανταγωνισμού στην Ελλάδα περίπου 1 δισ ευρώ ετησίως .

Τι ισχυρίζονται για τα ανεξάρτητα πρατήρια (ΑΠ)

Τα μέτρα ειδικότερα που φέρεται να προτείνει το ΔΝΤ υπέρ των ανεξάρτητων πρατηρίων και των διακινητών πετρελαίου, έχουν ως αφετηρία τη διαπίστωση που κάνει ο συντάκτης του non paper ότι το μερίδιο των λεγόμενων «independent traders» της αγοράς στην Ελλάδα είναι μικρό. Και για αυτό προτείνει να θεσπιστούν κίνητρα και ειδικά προνόμια, όπως η κατάργηση της υποχρεωτικής τήρησης αποθεμάτων 90 ημερών για όσους κάνουν εισαγωγές καυσίμων για τα ΑΠ και τους διακινητές. Ένα ακόμη μέτρο που προτείνεται αφορά στην απελευθέρωση των βυτίων FOB, δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα στα πρατήρια και τους διακινητές να χρησιμοποιούν με δική τους ευθύνη, δικά τους μέσα μεταφοράς από το διυλιστήριο, ακόμη και μικρά βυτία χωρίς σήμανση.

“Τα μέτρα αυτά δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και καταρχάς θα ζητήσουμε να ισχύσουν για όλους τους παίκτες στην αγορά”, σημειώνουν πηγές του ΣΕΕΠΕ οι οποίες υποστηρίζουν ότι είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω παραπληροφόρησης, το ΔΝΤ έχει λάθος εικόνα για την ελληνική αγορά. Και αυτό διότι όπως λένε στο ΣΕΕΠΕ, στην ελληνική αγορά οι εταιρείες εμπορίας που δεν ανήκουν σε διυλιστήρια, διαδραματίζουν τον ίδιο ρόλο με τους ανεξάρτητους εμπόρους στο εξωτερικό. Οι εταιρείες αυτές, ελέγχουν ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς που φτάνει το 50%. Και βέβαια η πρόταση για κατάργηση της υποχρέωσης για τήρηση αποθεμάτων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις κοινοτικές οδηγίες που ισχύουν στην Ε.Ε.

Λάθος τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ

Εκτός όμως από τις προτάσεις για τα ΑΠ, οι εταιρείες εμπορίας άσκησαν έντονη κριτική και για την έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιοποιήθηκε μέσω της “Wall Street Journal”. Στην έκθεση αυτή ο συντάκτης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη ανταγωνισμού κοστίζει στους έλληνες καταναλωτές 1 δισ ευρώ και θεωρεί ως κύριους υπεύθυνους τους δύο διυλιστηριακούς όμίλους. Σύμφωνα λοιπόν με το ΣΕΕΠΕ η έκθεση έχει στηριχθεί σε εντελώς λάθος υπολογισμούς και υποθέσεις: το 1 δισ. προκύπτει από τη διαφορά τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης το χειμώνα και το καλοκαίρι, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι υπάρχει διαφορά στο ύψος του ΕΦΚ, ο οποίος μειωνόταν στα 60 ευρώ το κυβικό στη διάρκεια της χειμερινής σεζόν. Ωστόσο η έκθεση παραβλέπει το γεγονός, θεωρεί ότι η τιμή το καλοκαίρι είναι αποτέλεσμα στρέβλωσης και υπερτίμησης, πολλαπλασιάζοντας τη διαφορά επί των συνολικών πωλήσεων ώστε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη… ανταγωνισμού κοστίζει 1 δισ. ευρώ στους έλληνες καταναλωτές.

Συνάντηση ΣΕΕΠΕ με τρόικα

Σημειώνεται τέλος ότι ο ΣΕΕΠΕ έχει ζητήσει συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι η τρόικα έχει πέσει θύμα παραπληροφόρησης από συγκεκριμένους κύκλους της αγοράς, που θέλουν να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα και έχουν παράσχει λανθασμένες πληροφορίες.

Πηγή: energypress.gr