Στο… μισό και πλέον της αντίστοιχης περυσινής κατανάλωσης αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης, όπως εκτιμούν οι εκπρόσωποι του συνδέσμου εταιρειών εμπορίας καυσίμων, λόγω της επικείμενης εξίσωσης των φόρων.

Στο σύνολο της αγοράς καυσίμων, η πτώση υπερβαίνει το 30% σε σχέση με το 2009, ενώ το τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011 φθάνει στο 15%, όπως ανέφεραν χθες ο πρόεδρος του συνδέσμου Γ. Ψυχογιός και ο αντιπρόεδρος Γ. Αλιγιζάκης σε συνάντησή τους με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. Επίσης έχουν ήδη κλείσει ή υπολειτουργούν πάνω από 2.000 πρατήρια.

Ειδικά όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, με την εξίσωση των φόρων, η μείωση των όγκων αναμένεται να ξεπεράσει και το… 50%, καθώς πολλοί καταναλωτές εγκαταλείπουν τις κεντρικές θερμάνσεις και στρέφονται σε άλλες εναλλακτικές μορφές.

Στο σύνολό τους οι εταιρείες εμπορίας τάσσονται υπέρ της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα ντήζελ κίνησης και θέρμανσης στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, προκειμένου να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο που φτάνει, όπως είπαν, σωρευτικά στα 500 εκ. ευρώ. Από αυτά τα 250 και 400 εκατ. ευρώ αφορούν το πετρέλαιο κίνησης και τα 50 – 100 εκατ. τις βενζίνες.

Πηγή: energypress.gr