Ιντερνετική πλατφόρμα που θα δίνει την δυνατότητα σε κάθε πολίτη να προτείνει ένα νομοσχέδιο και αν αυτό συγκεντρώσει 50.000 υπογραφές θα εισάγεται υποχρεωτικά για συζήτηση στην Βουλή δημιουργήθηκε στη Φινλανδία.

Στα πλαίσια του προγράμματος της Φινλανδικής κυβέρνησης που ονομάζεται “Citizens’ Initiative” και τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάρτιο, πριν λίγες μέρες εγκρίθηκε η διαδικτυακή πλατφόρμα “Open Ministry”. Δημιουργήθηκε από μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό να διευκολύνει τους πολίτες στην πρόταση ή ψήφιση κάποιου νομοσχέδιου.

Ωστόσο η κυβέρνηση της Φινλανδίας έχει προβλέψει πως για την σωστή εφαρμογή του προγράμματος κάθε κάθε πολίτης που χρησιμοποιεί αυτή την πλατφόρμα πρέπει να πιστοποιεί την ταυτότητα του. Γι’ αυτό τον λόγο συνεργάστηκε με τις φινλανδικές τράπεζες και τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, ώστε κάθε χρήστης να μπορεί να επαληθεύει την ταυτότητά του.

Η «Open Ministry» αναμένεται να τεθεί επισήμως σε λειτουργία από την 1η Οκτωβρίου ενώ μόλις στους 3 μήνες που έχει ανεβεί στο ιντερνετ σε πειραματικό στάδιο έχουν υποβληθεί 140 περίπου προτάσεις για νομοσχέδια και προβλέπεται πως μέχρι τις αρχές του 2013 κάποια από αυτές ίσως καταφέρει να συγκεντρώσει 50.000 ψήφους και να γίνει το πρώτο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στην Βουλή και θα προέρχεται από την ιντερνετική «Εκκλησία του Δήμου».

Πηγή : athensvoice.gr