Πρεμιέρα χτες βράδυ για την ετήσια γιορτή της πόλης και από σήμερα και μέχρι τις 30 Οκτωβρίου στην πόλη θα ακούγονται μουσικές, στους δρόμους της θα απλωθούν ομάδες χορού και στις σκηνές της θα ανεβούν θέατρα, παραστάσεις χορού και συναυλίες.

Ένα πρόγραμμα που μετρά ήδη μια σημαντική απουσία, αυτή της παράστασης «Δεσποινίς Τζούλια» του Όστερμάγερ από το Θέατρο των Εθνών, που ακυρώθηκε ελλείψη χρηματων, αλλά μένει πιστό στη διαδρομή που εγκαινίασε πέρσι με προσανατολισμό προς τη νεότερη γενιά καλλιτεχνών και την ενεργοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης. Στην τελική εμείς οι πολίτες της θα «κρατήσουμε» τους θεσμούς του πολιτισμού όταν οι επιταγές των καιρών δείχνουν την έξοδο κινδύνου προς άγνωστη κατεύθυνση.

1. WOmex 12 – Thessaloniki

Η θεσσαλονίκη φιλοξενεί το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός της Ευρώπης και τα Δημήτρια αγκαλιάζουν τις εκδηλώσεις του. Τι ακριβώς είναι,λοιπόν, η WOMEX (The WOrld Music EXpo) που θα αναστατώσει την πόλη μας (με την καλή έννοια) και θα γεμίσει τους δρόμους με μουσικές σκηνές και events; Είναι απλά η πιο σπουδαία επαγγελματική αγορά της παγκόσμιας μουσικής κάθε είδους και η μεγαλύτερη θεματική έκθεση παγκοσμίως. Η διεθνής αυτή Εκθεση φέρνει σε επαφή επαγγελματίες από την παγκόσμια μουσική σκηνή της φολκ, έθνικ και παραδοσιακής μουσικής και περιλαμβάνει συναυλίες (πάνω από 50 συγκροτήματα επιλέχτηκαν ανάμεσα στις 850 αιτήσεις συμμετοχής), 2 djs nights (19&20/10) και μουσικά ντοκιμαντέρ (17 ντοκιμαντέρ θα προβληθούν) . Συνεισφέρει σε ένα μεγάλο δίκτυο σαν ένα αποτελεσματικό μέσο προώθησης της μουσικής και της κουλτούρας των λαών και δίνει μια τεράστια ευκαιρία στους επαγγελματίες να γνωρίσουν τα νέα ταλέντα και τις πιο φρέσκιες μπάντες από όλο τον κόσμο και στους νέους καλλιτέχνες να έρθουν σε επαφή με τα εμπορικά μουσικά κυκλώματα. Ουσιαστικά δηλαδή είναι το πιο σημαντικό event της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας. Είναι εν ολίγοις για τη μουσική ό,τι είναι για τον κινηματογράφο το Φεστιβάλ των Καννών. Η WOMEX 12 Thessaloniki θα φιλοξενήσει περισσότερους από 2.500 συμμετέχοντες από 98 χώρες, 300 καλλιτέχνες, ισάριθμους δημοσιογράφους και θα προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες. Η πραγματοποίηση της σηματοδοτεί μία νέα εποχή για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς για πρώτη φορά η μεγάλη διοργάνωση φιλοξενείται σε πόλη της περιοχής, τοποθετώντας τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της διεθνούς μουσικής σκηνής. Κατά τη διάρκεια της ημέρας απευθύνεται στους επαγγελματίες που ασχολούνται με το εμπορικό κομμάτι της world music. Τα βράδια, όμως, οι πύλες της ανοίγουν για το κοινό που θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει 50 συγκροτήματα από πέντε ηπείρους σε επτά διαφορετικές σκηνές. Μία από τις επτά συνολικά σκηνές, που θα στηθούν στον χώρο της ΔΕΘ, ονομάστηκε ειδικά για την περίσταση CLUBGLOBALKAN και θα δώσει βήμα στις τοπικές δημιουργικές δυνάμεις και σε μουσικούς από τη νοτιανατολική Ευρώπη. Εισιτήρια: 17€ (ημέρας) και 40€ (τριημέρου) θα διατίθενται στην πύλη της HELEXPO

*17-21/10, ΔΕΘ

 

2. Ηora για χορό!

Από το χάος στην πειθαρχημένη ακινησία και τούμπαλιν από μια ομάδα 40 χορευτών που που υπηρετεί την τέχνη του χορού με 250 παραστάσεις το χρόνο ανά τον κόσμο. Αυτό κι αν ακούγεται δελεαστικό. Το παραπλανητικό όνομα, Hora, που ο ιδιοφυής, εκκεντρικός χορογράφος Ohad Naharin επέλεξε για την παράσταση των Batsheva dance company από το Ισραήλ αναφέρεται στο λαϊκό χορό που χόρευαν οι Ισραηλινοί στους αγρούς μετά από μια ολόκληρη μέρα σκληρής δουλειάς για το χτίσιμο της παλιάς-νέας πατρίδας. Το καλειδοσκόπιο που δημιουργούν οι γρήγορες εναλλαγές της χορογραφικής γλώσσας (Gaga) που δημιούργησε ο Naharin, η αλληλεπίδραση των χορευτών στη σκηνή και οι σύντομες αλληλουχίες κινήσεων επιφέρουν χαοτικές ενέργειες στη σκηνή. Μέσα σε ένα μαγικό δευτερόλεπτο, όμως, όλα τα κομμάτια του παζλ δένουν σαν σε κάποια προκαθορισμένα σημεία και μια αρμονική ηρεμία γεμίζει τη σκηνή, μόνο για να αποδομηθεί πάλι αμέσως μετά.

*29/9, Μέγαρο Μουσικής

 

3. Πρώτη ύλη στο Λιμάνι

Μια αποθήκη του Λιμανιού φαίνεται να γίνεται ο ιδανικός χώρος για να φιλοξενήσει την τολμηρή παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου (μαζί του ο Tadeu Liesenfeld) με μοναδική μουσική υπόκρουση ένα ταξίμι του Γιάννη Παπαιωάννου σε μπουζούκι . Η «Πρώτη Ύλη» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2012 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και ο δημιουργός της δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις μια και είναι η πιο γνωστή καλλιτεχική περσόνα στην κατηγορία του χορού, αυτή τη στιγμή. Μαθήτευσε στη ζωγραφική πλάι στον Γιάννη Τσαρούχη, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, έγινε αρχικά γνωστός από τα κόμικ και τη ζωγραφική του και αργότερα μυήθηκε στο σύγχρονο χορό και σχεδίασε σκηνικά, κοστούμια, φωτισμούς και μακιγιάζ. Έχει σκηνοθετήσει όπερες και μουσικά θεάματα και φυσικά την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

*11-14/10 & 17-20/10 – Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Αποθήκη 15

 

4. Ρόουζ

Έγινε το μήλος της έριδος μεταξύ της δημοτικής αρχής και της καλλιτεχνικής επιτροπής των Δημητρίων. Παραιτήσεις υπεβλήθησαν, ο δήμαρχος απέφυγε το σκόπελο με συνοπτικές διαδικασίες, η παλιά του συμμαθήτρια πήρε το οκ και η παράσταση θα ανέβει χωρίς περαιτέρω γκρίνιες υπό τη σκέπη των Δημητρίων. Από την άλλη βέβαια πολύ κακό για το τίποτα θα πει κανείς αφού σε κανέναν δεν κακοφαίνεται, μάλλον, το να ξαναδεί τη Ζωίτσα (Λάσκαρη) μετά από 16 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, ασχέτως με τα κουτσομπολιά που συνοδεύουν την επιλογή της συγκεκριμένης παράστασης. Το έργο ανέβηκε ήδη στην Αθήνα με τις κριτικές να διχάζονται, οπότε μένει σε σας να αποκτήσετε ιδίαν άποψη. Εν συντομία η «Ρόουζ» του Martin Sherman σε σκηνοθεσία Adolf Shapiro είναι ένα μονόπρακτο που βασίζεται στην αληθινή ιστορία της γιαγιάς του συγγραφέα, ένας σπαρακτικός μονόλογος μίας ουκρανικής καταγωγής ηλικιωμένης Εβραίας που επέζησε του Ολοκαυτώματος ζώντας επί δύο χρόνια κρυμμένη στους υπονόμους της Βαρσοβίας.

5-7/10, Θέατρο Εταιρίας μακεδονικών Σπουδών

 

5. Fazil Say

Πόσοι από σας είστε λάτρεις της τζαζ και πόσοι της κλασικής μουσικής; Και οι μεν και οι δε έχετε έναν πολύ σοβαρό λόγο να συναντηθείτε στο Μέγαρο στις 12 Οκτωβρίου. Και το όνομα αυτού Fazil Say. Οι κλασικοί συναντούν την τζαζ στο πρόσωπο του διάσημου πιανίστα και συνθέτη που έχει χαρακτηριστεί ως μουσική ιδιοφυία και ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 21ου αιώνα. Το ρεπερτόριο του Τούρκου μουσικού εκτείνεται από τον Bach, τους κλασικούς της Βιέννης και τους ρομαντικούς, έως τη σύγχρονη jazz μουσική, και δικές του συνθέσεις για πιάνο.

*12/10, Μέγαρο Μουσικής

6. Πειραματική Σκηνή της “Τέχνης” ξανά…

Ο θίασος έμεινε άστεγος το καλοκαίρι αλλά επιστρέφει υπό τη σκέπη των Δημητρίων με δυο έργα. Το πρώτο ανέβηκε το χειμώνα στο θέατρο Αμαλία αλλά η συγκεκριμένη παράσταση μας προκαλεί με τον τόπο όπου θα πραγματοποιηθεί. Η «Χρυσή Πόλη» (Τέσσερις ιστορίες εβραίων γυναικών σε κομβικά χρονικά σημεία στην πόλη της Θεσσαλονίκης) σας καλεί στο Σταθμό του ΟΣΕ και αυτό σίγουρα είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσετε. Το δεύτερο, «Με χτύπησε στις 2:45», σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, είναι ένα χορικό, με αποκαλυπτικές φωνές που μιλούν για τη βία εντός ή εκτός γάμου, αλλά επίσης για την ντροπή, το φόβο και την αγάπη που βασίζεται στο βιβλίο της Eleonore Mercier, «Με χτύπησε παντού». Η συγγραφέας εργάστηκε για δεκαεπτά χρόνια σε οργάνωση αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, και στο βιβλίο της συγκέντρωσε την πρώτη φράση από 1.630 τηλεφωνικές κλήσεις για βοήθεια, που έγιναν από κακοποιημένες γυναίκες κάθε ηλικίας. Μία από τις φράσεις αυτές έδωσε τον τίτλο στο βιβλίο.

*26&27/9, Πλατφόρμα του Εμπορευματικού σταθμού του ΟΣΕ *23-25/10 – Δημοτικό Θέατρο Άνετον

 

7. Έργα τέχνης του Λούβρου

Όταν δεν πάμε εμείς στο Παρίσι φαίνεται πως το Παρίσι έρχεται σε μας. Γεύση από το μεγαλύτερο μουσείο του Παρισιού θα προσφέρουν τα «εδέσματα» που εκτίθενται στα 5 μουσεία της πόλης (Αρχαιολογικό, στο Βυζαντινό, στο Τελλόγλειο, στο ΜΜΣΤ και στο ΚΜΣΤ). Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης εκτίθενται στην πόλη μας έργα από τις διάσημες συλλογές του Μουσείου του Λούβρου. Η έκθεση «Έργα τέχνης του Λούβρου στη Θεσσαλονίκη» σε συνεργασία με την κίνηση των 5 Μουσείων είναι το “αντίδωρο” της αριστουργηματικής έκθεσης «Στο Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: η Αρχαία Μακεδονία» που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2011 στο γαλλικό μουσείο με εκθέματα, από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και των αρχαιολογικών υπηρεσιών της Μακεδονίας.

*12/10/2012 – 27/1/2013

 

8. Testament

Δεν είναι μια συνηθισμένη θεατρική παράσταση αφού μετά το πρώτο δεκάλεπτο όπου παρουσιάζεται η πρώτη σκηνή από τον «Βασιλιά Ληρ», κάθε συμβατική θεατρική φόρμα καταλύεται από τη γερμανική θεατρική ομάδα She She Pop που καλεί τους γονείς στη σκηνή μετατρέποντας το θέατρο σε χώρο ακροάσεων για μία ουτοπική διαδικασία: την ισορροπία μεταξύ των γενεών. Κοσμήματα και οικογενειακά δέντρα, νόμιμη διαδοχή, κληρονομικές ασθένειες, όρκοι αγάπης, σχέδια για φροντίδα των ηλικιωμένων, αποδείξεις εξόδων, και μία αίσθηση ενοχής –όλα αντικείμενα δημόσιας διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε κόρες και πατεράδες. Οι She She Pop επιθυμούν να καταργήσουν τις ιεραρχίες και επιχειρήσουν με το κοινό μία συλλογική καλλιτεχνική δράση. Οι θεατές διαπραγματεύονται το σενάριο, κυκλοφορούν στα παρασκήνια, παραμερίζουν τις κουρτίνες, μοιράζονται τις ιδιαίτερες στιγμές και τις ανησυχίες των ηθοποιών, μιλούν, συζητούν, διαφωνούν και παίζουν, πάντα, κάποιο ρόλο. Σας προκαλεί ήδη;

*19&20/10 – Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

 

9. Moop mama

Οι προθέσεις τους είναι να ξεσηκώσουν τους πάντες σε χορό. Η ιστορία τους είναι τόσο αντισυμβατική όσο και η μουσική τους. Η γερμανική μπάντα με τα χάλκινα από το Μόναχο είναι από καιρό καταζητούμενοι στη χώρα τους «για διατάραξη της ανίας», αφού σήμα κατατέθέν της ήταν οι αντάρτικες συναυλίες σε δρόμους και πλατείες. Καταλαμβάνοντας τη σκηνή του θεάτρου Κήπου έρχονται σίγουρα με «κακό» σκοπό. Δέκα ορκισμένοι «ταραξίες» με χάλκινα πνευστά στην υπηρεσία χιπ χοπ και ροκ ήχων. Είστε έτοιμοι για χορό μέχρι τελικής πτώσης;

18/9, Θέατρο Κήπου, Πάρκο ΧΑΝΘ

 

10. Xoρεύοντας για τα 100

Να σας πω τη μαύρη αλήθεια οι παραδοσιακοί χοροί ποτέ δεν ήταν πρώτοι στη λίστα προτίμησής μου στην κατηγορία χορός. Αλλά αυτή η εκδήλωση μέχρι και σε μένα κλείνει το μάτι. 1200 χορευτές σε μια πραγματικά μεγαλειώδη χορευτική εκδήλωση θα διασχίσουν τους δρόμους του ιστορικού κέντρου για να καταλήξουν στις 9 το βράδυ στο Λευκό Πύργο και από εκεί στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Από τις 40 Εκκλησιές θα κατηφορίσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, από την Πλατεία Συντριβανίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Αν. Ρωμυλίας, από την ΠλατείΑ Αγ. Γεωργίου μέσω Δ. Γούναρη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, από τη Ροτόντα, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, από την πλατεία Ναυαρίνου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Σαρακατσαναίων, από την πλατεία Αγίας Σοφίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, από την πλατεία Δικαστηρίων, η Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης , από την Κ. Κρυστάλλη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μικρασιατικών Σωματείων, από τη διασταύρωση Αριστοτέλους & Ερμού, η Ένωση Κρητικών Συλλόγων Μακεδονίας, από τον Άγιο Δημήτριο, η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Ν. Θεσσαλονίκης και η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων & Σωματείων Νομού Σερρών και από την Πλατεία Αριστοτέλους τα Λύκεια Ελληνίδων (το πόσα είναι έκπληξη). Ουφ, κι αν ξέχασα κανέναν συμπαθάτε με. Ευτυχώς που δεν χρειάζεται να αναφέρω ονόματα και διευθύνσεις.

*13/10, Παντού

Της Κύας Τζήμου

Πηγή: parallaximag.gr