Να κλείσει τον παλαιότερο πυρηνικό σταθμό της Γαλλίας μέχρι το 2016 υποσχέθηκε ο γάλλος πρόεδρος François Hollande ενώ απέρριψε και την ανάπτυξη του φυσικού αερίου από σχιστόλιθο με τη χρήση της μεθόδου «fracking».

Ο Hollande ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα κλείσει τον πυρηνικό σταθμό Fessenheim στην Αλσατία, κοντά στα γερμανικά σύνορα, μέχρι το 2016, τηρώντας τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για τερματισμό της λειτουργίας του μέχρι το τέλος της θητείας Hollande το 2017.

Το πυρηνικό εργοστάσιο που τέθηκε σε λειτουργία το 1977, αποτελεί τον παλαιότερο πυρηνικό σταθμό της Γαλλίας ενώ παρακολουθείται στενά λόγω των ανησυχιών για την ασφάλειά του μετά την καταστροφή στην Φουκουσίμα.

Η Γαλλία παράγει το 75% του ηλεκτρισμού της από πυρηνική παραγωγή, περισσότερο δηλαδή από κάθε άλλη χώρα, και το ζήτημα της πυρηνικής της εξάρτησης έχει καταστεί ιδιαίτερα ευαίσθητο μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία. Ο Hollande επανέλαβε την υπόσχεσή του να μειώσει το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στον ενεργειακό μείγμα στο 50%.

Η ανακοίνωση του γάλλου προέδρου στο μεταξύ για το κλείσιμο του εργοστασίου, αποτελεί πλήγμα για την πυρηνική βιομηχανία ενώ η απόφαση δέχτηκε δριμεία κριτική από τα συνδικάτα που φοβούνται για απώλειες θέσεων εργασίας.

Διατήρηση της απαγόρευσης fracking

Ο γάλλος πρόεδρος μιλώντας σε συνέδριο για το περιβάλλον στο Παρίσι, ανακοίνωσε επίσης και την απόφαση απόρριψης εξόρυξης φυσικού αερίου από σχιστόλιθο με τη χρήση υδραυλικού fracking (υδραυλική ρωγμάτωση), που χρησιμοποιεί ένας υψηλής πίεσης μίγμα άμμου, νερού και χημικών για την εξόρυξη πετρελαίου.

Ο Hollande τόνισε ότι πήρε την εν λόγω απόφαση ύστερα από ανησυχητικές αναφορές σχετικά με το περιβάλλον και την υγεία. Ο προκάτοχός του Nicolas Sarkozy, επίσης είχε απαγορέψει το fracking, μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται ευρέως στις ΗΠΑ και εξετάζουν επίσης κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πολωνία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος πρότεινε επίσης μείωση 40% των εκπομπών CO2 της ΕΕ μέχρι το 2030 και 60% μέχρι το 2040, καλώντας και για παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή μέχρι το 2015.

Πηγή: euractiv.gr