Το τηγάνισμα είναι από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους μαγειρέματος καθώς αποτελεί μια γρήγορη και εύκολη λύση ενώ παράλληλα προσδίδει στο τρόφιμο ευχάριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά όπως νόστιμη γεύση και τραγανή υφή. Ωστόσο, έχει ενοχοποιηθεί αρκετά, καθώς όταν τηγανίζουμε τα τρόφιμα περιορίζονται τα θρεπτικά συστατικά στο ελάχιστο, παράγονται παραπροϊόντα που είναι τοξικά και καρκινογόνα, καταστρέφονται πολλά θρεπτικά συστατικά ενώ παράλληλα αυξάνεται κατα πολύ το θερμιδικό περιεχόμενο.

Ο λόγος που τα τηγανητά τρόφιμα έχουν περισσότερες θερμίδες από τα αντίστοιχα ψητά/βραστά είναι πως απορροφάνε τα έλαια στα οποία τηγανίζονται, τα οποία είναι πλούσια σε θερμίδες. Ενδεικτικά μια κουταλιά σούπας λάδι αποδίδει 120 kcal. Μια πρακτική συμβουλή για να μειώσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι να τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί αφού τα τηγανίσουμε ,έτσι ώστε να μειώνεται η ποσότητα λαδιού που απορροφάνε.

Το είδος του λαδιού που χρησιμοποιείται ποικίλει. Η πιο υγιεινή επιλογή αποτελεί το ελαιόλαδο καθώς έχει υψηλή θρεπτική αξία. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, αντιοξειδωτικά και ουσίες αντιφλεγμονώδους δράσης ενώ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά τα οποία είναι επιβλαβή για τον οργανισμό. Στα ταχυφαγεία και στα εστιατόρια για οικονομικούς λόγους προτιμάνε χαμηλής ποιότητας λάδια τα οποία περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό κορεσμένα – κακά λιπαρά. Επίσης το ίδιο λάδι επαναχρησιμοποιείται περισσότερες φορές απο το συνιστώμενο όριο με αποτέλεσμα την αλλοίωση του προϊόντος και την δημιουργία ελευθέρων ριζών(-ουσίες που έχει δειχθεί ότι ενδεχομένως συσχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο).

Όσον αφορά το θερμιδικό περιεχόμενο, λανθασμένα υπάρχει η αντίληψη από πολλούς πως το ελαιόλαδο περιέχει λιγότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα έλαια. Στην πραγματικότητα η διαφορά βρίσκεται στο είδος των λιπαρών και στις θρεπτικές ουσίες ενώ όλα τα έλαια αποδίδουν 9kcal/g.

Σε γενικές γραμμές καλό θα ήταν να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση τηγανητών ιδιαίτερα από έξω. Δεν χρειάζεται να τα αποκλείσουμε από το διαιτολόγιο μας καθώς αν καταναλώνονται με μέτρο μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που πρέπει να αποφεύγονται όπως:

  • Παχυσαρκία – άτομα που θέλουν χάσουν βάρος
  • Άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα πεπτικού: Πχ έλκος, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οισοφαγίτιδα, γαστρίτιδα
  • Άτομα που υποφέρουν από ναυτία /έμετο/ διάρροιες
Της Ελένης Σαμαρά – Διαιτολόγος/Διατροφολόγος

Πηγή : diatrofi.gr