Η Ελλάδα έχει κάνει περισσότερα από όσο πιστεύουν πολλοί, τονίζουν στο κύριο άρθρο τους οι Financial Times.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι παρά το γεγονός πως η ύφεση λόγω της λιτότητας και της ευρωπαϊκής επιβράδυνσης κρατά μακριά τους στόχους του ελλείμματος, το εργατικό κόστος μειώνεται και το πρωτογενές έλλειμμα έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Τονίζεται ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί της διάσωσης θα αλλάξουν σημαντικά αν η Αθήνα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα σύντομα. Η χώρα δε θα χρειάζεται βοήθεια για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και μια διακοπή στη χρηματοδότηση θα είχε λιγότερες συνέπειες. Θα οδηγούσε μεν σε βίαιη αναδιάρθρωση, η οποία όμως θα ήταν λιγότερο τραυματική.

Το κρίσιμο, κατά την εφημερίδα, είναι ότι αυτή η αναδιάρθρωση δε θα οδηγούσε απαραίτητα σε έξοδο από το ευρώ. Αν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και ειδικά αν προχωρήσει η ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, η Αθήνα δε θα είχε τίποτα να κερδίσει από μια έξοδο ακόμα και σε περίπτωση πτώχευσης, προσθέτουν οι Financial Times.

Εξηγούν ότι αν και ο ιδιωτικός τομέας θα αντιμετώπιζε μία δύσκολη προσαρμογή, μια ρεαλιστικά χειρότερη κατάσταση θα ήταν κάτι σαν αυτό που ισχύει στο Μαυροβούνιο, όπου η οικονομία λειτουργεί με ευρώ αν και εκτός ευρωζώνης. «Αυτό θα ήταν ταπεινωτικό και η Ελλάδα πρέπει να στοχεύει ψηλότερα. Αλλά η νέα δραχμή ίσως είναι λιγότερο πιθανή από όσο πιστεύουν οι αγορές», σημειώνει το άρθρο.

Η εφημερίδα υποστηρίζει επίσης ότι αν η Ελλάδα δείξει ότι εννοεί σοβαρά όσα υπόσχεται, η επιμήκυνση στην εφαρμογή του προγράμματος θα πρέπει να δοθεί, αλλά χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση.

Η απόρριψη του αιτήματος του Αντώνη Σαμαρά για επιμήκυνση από τους Μέρκελ και Ολάντ χαρακτηρίζεται αναμενόμενη. Οι παραχωρήσεις προς την Αθήνα πριν την αξιολόγηση της τρόικα θα ήταν πολιτικά αδύνατες στο εσωτερικό Γερμανίας και Γαλλίας και όχι η ενδεδειγμένη κίνηση απέναντι στην κυβέρνηση Σαμαρά, εκτιμά η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι Βερολίνο και Παρίσι καλά κάνουν να περιμένουν να δουν τις κινήσεις της ΕΚΤ.

Πηγή: skai.gr