Μία από τις μεγαλύτερες σταρ της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ στη δεκαετία του ’40, που καθιερώθηκε στο καλλιτεχνικό στερέωμα με το ρόλο της στην Καζαμπλάνκα (1932).

Ένα σπάνιο γεγονός που σημαδεύει την Ίνγκριντ Μπέργκμαν είναι ότι η ημερομηνία του θανάτου της συμπίπτει με εκείνη της γέννησής της. Σαν σήμερα, 30 χρόνια πριν, η Σουηδή ηθοποιός άφησε την τελευταία της πνοή, στα 67α γενέθλιά της.

Ένα χτύπημα από τη μοίρα

Ο πατέρας της ήταν Σουηδός ενώ η μητέρα της Γερμανίδα. Ήρθε στον κόσμο στις 29 Αυγούστου του 1915 στη Στοκχόλμη. Σε πολύ νεαρή ηλικία έχασε τους γονείς της και μεγάλωσε υπό την κηδεμονία συγγενών της. Σε ηλικία 17 ετών ξεκίνησε τις θεατρικές σπουδές στη Βασιλική δραματική Σχολή της Στοκχόλμης.

Οι πρώτες επιτυχίες

Το μεγάλο της ταλέντο αναγνωρίστηκε γρήγορα και το 1932 πήρε τον πρώτο της ρόλο. Το 1946 εμφανίστηκε στη Ιωάννα της Λωραίνης (φωτογραφία), ένα θεατρικό του Μάξχουελ Άντερσον. Χάρη στην εκπληκτική της ερμηνεία απέσπασε το “Tony Award”, μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις στο αμερικανικό θέατρο.

Το Χόλιγουντ καλεί…

Στιγμιότυπο από την ταινία “Illusion” (1939). Στη Σουηδία ήδη τη θεωρούσαν μία σταρ, όταν στα τέλη της δεκαετίας του ’30 ξεκίνησε η καριέρα της στο Χόλιγουντ. Ο ρόλος της στο ριμέικ της ταινίας Ιντερμέτζο (1939) την έκανε γνωστή και στο ευρύτερο κοινό.

“Κοίτα με στα μάτια”

Η μεγαλύτερη επιτυχία της Ίνγκριντ ήταν αναμφισβήτητα η Καζαμπλάνκα (1942). Στο πλευρό του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, υποδυόταν τη γυναίκα ενός Τσέχου αρχηγού της αντίστασης, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ένας κινηματογραφικός έρωτας

Με τον Ιταλό σκηνοθέτη Ρομπέρτο Ροσελίνι πραγματοποίησαν το 1949 τα γυρίσματα της πρώτης τους κοινής ταινίας. Η ηθοποιός, αν και παντρεμένη με έναν Σουηδό οδοντίατρο, ερωτεύτηκε το Ροσελίνι, τον οποίο και, μετά το διαζύγιό της, παντρεύτηκε το 1950 στο Μεξικό.

Μία Σουηδέζα… στη Ρώμη

Η Ίνγκριντ μετανάστευσε για χάρη του συζύγου της στη Ρώμη. Έκαναν μαζί τρία παιδιά. Στη φωτογραφία βρίσκονται στο εξοχικό τους λίγο έξω από την πόλη.

Ένα φιλί που έμεινε στην ιστορία

Η Ίνγκριντ Μπέργκμαν και ο Κάρι Γκραντ έπαιξαν μαζί στην αστυνομική ταινία “Νοτόριους” του Άλφρεντ Χίτσκοκ, δίνοντας το μεγαλύτερης μέχρι τότε διάρκειας φιλί στην ιστορία του κινηματογράφου.

Τρία Όσκαρ

Το 1957 η σταρ κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ της για το ρόλο της στην ταινία Αναστασία (1956). Τον ίδιο χρόνο χώρισε με το Ροσελίνι και παντρεύτηκε τον κινηματογραφικό παραγωγό Λαρς Σμίντ (φωτογραφία). Στο σύνολο η Μπέργκμαν κέρδισε 3 Όσκαρ.

Το 1957 η σταρ κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ της για το ρόλο της στην ταινία Αναστασία (1956). Τον ίδιο χρόνο χώρισε με το Ροσελίνι και παντρεύτηκε τον κινηματογραφικό παραγωγό Λαρς Σμίντ (φωτογραφία). Στο σύνολο η Μπέργκμαν κέρδισε 3 Όσκαρ.

Πηγή : hbnews.gr