Τα PandaLabs, τα anti-malware εργαστήρια της PandaSecurity, ανακοίνωσαν την τριμηνιαία έκθεσή τους για το δεύτερο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με την οποία η Νότια Κορέα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στους μολυσμένους υπολογιστές.

Αναλυτικότερα, ο μέσος αριθμός των μολυσμένων υπολογιστών σε όλο τον κόσμο ανέρχεται σε 31,63%, σχεδόν τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες πάνω, σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία Συλλογικής Νοημοσύνης της Panda Security. Η Νότια Κορέα βρίσκεται πρώτη στην κατάταξη (57,30% μολυσμένα PCs), για πρώτη φορά, με αύξηση κατά σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο. Ακολουθεί η Κίνα στη δεύτερη θέση (51,94%) και οι Ταϊβάν και Βολιβία στην 3η και 4η θέση αντίστοιχα.

Ο κατάλογος με τις λιγότερο μολυσμένες χώρες κυριαρχείται από τις ευρωπαϊκές χώρες, με μόνη εξαίρεση την Ουρουγουάη. Η κορυφαία σε κατάταξη χώρα είναι η Ελβετία (με μόλις 18,40% μολυσμένα PCs), ακολουθούμενη από τη Σουηδία (19,07%). Στη συνέχεια συναντάμε τις Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουρουγουάη, Γερμανία, Ιρλανδία, Φινλανδία, Ουγγαρία με τις λιγότερες μολύνσεις κακόβουλου λογισμικού.

Στατιστικά malware

Τα Trojans συνεχίζουν να αποτελούν την νούμερο ένα αιτία για τις περισσότερες από τις νέες απειλές που δημιούργησε αυτό το τρίμηνο (78,92%). Τα Worms βρίσκονται στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 10,78% ενώ ακολουθούν οι ιοί με 7,44%. Η τελευταία θέση είχε καταληφθεί από τα adware και spyware με ποσοστό 2,69%.

Είναι ενδιαφέρον, ότι οι ιοί παρουσιάζουν παρακμή, αφού παρουσιάζεται μετάβαση από τη δεύτερη θέση στην ετήσια έκθεση του 2011 (14,24%) στην τρίτη θέση (7,44%) αυτό το τρίμηνο. Τα Worms διατήρησαν τη δεύτερη θέση τους, με αύξηση του ποσοστού τους από 9,30% το τελευταίο τρίμηνο σε σχεδόν 11% αυτό το τρίμηνο.

Όσον αφορά στον αριθμό των μολύνσεων που προκαλούνται από κάθε κατηγορία malware, τα Trojans είναι και πάλι κορυφή της κατάταξης, αντιπροσωπεύοντας τις περισσότερες μολύνσεις σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο (76,18% σε σύγκριση με το 66,30%). Οι ιοί ήρθαν δεύτεροι (7,82%), ακολουθούμενοι από τα Worms (6,69%).

Όλο το τρίμηνο με μια ματιά

Στην έκθεση των PandaLabs παρουσιάζονται πολλά κορυφαία περιστατικά ασφαλείας που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου, μεταξύ των οποίων και η διάδοση και εξέλιξη του λεγόμενου “Ιού της Αστυνομίας” από scareware σε ransomware και η “Φλόγα”, ένας ιός κυβερνοκατασκοπίας που αποτελεί και ένα από τα highlights της χρονιάς.

Η έκθεση καλύπτει επίσης τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, όπως μια επίθεση από χάκερ σε χρήστες της Wikipedia, η εκμετάλλευση μιας μεγάλης τρύπας ασφαλείας στο τραπεζικό σύστημα του Ιράν, καθώς και οι νέοι τρόποι που βρέθηκαν από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση της κλοπής δεδομένων. Τέλος, περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις τελευταίες επιθέσεις στα κινητά τηλέφωνα και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι κυβερνο-κατασκοπικές πράξεις μεταξύ των εθνών, όπως για παράδειγμα οι HΠΑ και η Υεμένη, ή την παραδοσιακή κυβερνο-σύγκρουση μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας.

Η ολοκληρωμένη τριμηνιαία έκθεση διατίθεται στο: http://press.pandasecurity.com/press-room/reports/

Πηγή : neo2.gr