Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πάνω από 1000 άτομα στη Νέα Ζηλανδία από Αμερικανούς και Βρετανούς επιστήμονες οι οποίοι τα παρακολούθησαν στη διάρκεια της ζωής τους, το κάπνισμα κάνναβης σε μικρές ηλικίας και ειδικά κάτω των 18 ετών προκαλεί μη αναστρέψιμη μείωση του δείκτη νοημοσύνης του χρήστη.

Οι ομάδα των επιστημόνων κατέγραψε τις συνήθειες των συμμετεχόντων στην έρευνα σε ηλικίες 18, 21, 26, 32 και 38 και το δείκτη νοημοσύνης τους στα 13 και στα 38. Το συμπέρασμα ήταν ότι όσοι έκαναν συστηματική χρήση (τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα) κατέγραψαν κατά μέσο όρο 8 μονάδες μείωση του IQ τους μεταξύ 13 και 38. Όσοι σταμάτησαν μετά από συστηματική χρήση δεν επανήλθαν πλήρως στα προηγούμενα επίπεδα διανοητικής ικανότητας.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι παρόλο που 8 μονάδες στο δείκτη IQ δεν φαίνονται πολλές, σημαίνουν π.χ. ότι κάποιος αντί να είναι λιγότερο ευφυής από το 50% του πληθυσμού, μετά την πτώση 8 μονάδων είναι λιγότερο ευφυής από το 71% του πληθυσμού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η κάνναβη είναι λιγότερο βλαπτική από τον καπνό, όμως όπως λένε, είναι εξίσου βλαπτική για τις μικρές ηλικίες.

Πηγή : athensvoice.gr