Υποψήφιος για το φετινό Βραβείο Ζαχάρωφ της Ευρωβουλής θα είναι ο Λευκορώσος φυλακισμένος ακτιβιστής Ales Bialiatski, σύμφωνα με πληροφορίες της EurActiv.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ξεκινήσει να συλλέγει υπογραφές για να ορίσει τον Bialiatski, αγωνιστή για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκεται σήμερα φυλακισμένος από το καθεστώς της Λευκορωσίας.

Ο πολωνός κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Jacek Saryusz-Wolski, που πήρε την πρωτοβουλία, έγραψε επιστολές στους συναδέλφους του, τονίζοντας ότι η συνεισφορά του Λευκορώσου στην προώθηση της ειρήνης και τη δημοκρατίας έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΕ, ενώ παράλληλα ήταν υποψήφιος και για το Νόμπελ Ειρήνης.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που έχει ήδη εκφράσει τη στήριξή του για τον κ. Bialiatski στο Ψήφισμα της 15ης Σεπτεμβρίου 2011, δίνοντάς του το Βραβείο Ζαχάρωφ, θα αποδείξει ότι η επίμονη μάχη του για την ελευθερία στην τελευταία δικτατορία της ηπείρου μας είναι υποδειγματική και παγκόσμιας σημασίας. Ακόμη, πιστεύω, θα δώσει στον κ Bialiatski ακόμη περισσότερη δύναμη να συνεχίσει τον αγώνα του για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών», ανέφερε ο Πολωνός στην επιστολή του.

Όπως καταλαβαίνει η EurActiv, φέτος δεν υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ. Θεωρητικά κάθε υποψήφιος χρειάζεται τουλάχιστον 40 υπογραφές ή την στήριξη ευρωβουλευτών ή μιας πολιτικής ομάδας. Η προθεσμία για τη συλλογή υπογραφών είναι το απόγευμα της 12ης Σεπτεμβρίου.

Ο Bialiatski είναι ακαδημαϊκός και ιδρυτής του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Viasna.

Στις 24 Οκτωβρίου του 2011, καταδικάστηκε σε 4,5 χρόνια φυλάκισης για φερόμενη φοροδιαφυγή. Η ποινή που του επιβλήθηκε καταδικάστηκε από τον ΟΗΕ και πολλές χώρες έκαναν έκκληση για την άμεση απελευθέρωσή του. Η Διεθνής Αμνηστία τον ανακήρυξε σε «κρατούμενο συνείδησης» ενώ νωρίτερα μέσα στο έτος ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης 2012.

Oρόσημα

10 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Πηγή: euractiv.gr