Έτοιμο σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας του υπουργείου Υγείας, που παραμένει αναξιοποίητο στα συρτάρια του υπουργείου επί επτά χρόνια, παρουσίασε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης σε συζήτηση που επικεντρώθηκε στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την περιστολή των κρατικών δαπανών.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος που αναφέρθηκε στις απάτες με το επίδομα τυφλότητας που εκτιμάται ότι έχει κοστίσει στο Ίδρυμα δεκάδες εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης, κατά τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας, το 2005 εκπόνησε σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας του υπουργείου που καταπατείτο κυρίως από το δημόσιο, νομαρχίες και δήμους, αλλά και ιδιώτες. «Η περιουσία κατεγράφη, ενεγράφη στο υποθηκοφυλακείο, άρα είναι κατοχυρωμένη και υπάρχει και ν/σ για τη δημιουργία ΑΕ Real Estate με μια μετοχή που θα ανήκε στο υπουργείο για τη διαχείριση της περιουσίας του» επισήμανε.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, σύμφωνα με εκτίμηση του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών με τις εμπορικές αξίες του 2005 η περιουσία του υπουργείου εκτιμάτο στα 3,5 δισ. ευρώ, και με την αξιοποίηση της περιουσίας του υπουργείου θα χρειαζόταν να πληρώνει μόνο τη μισθοδοσία των πάσης φύσης εργαζομένων στο χώρο της Υγείας.

«Κάναμε προκήρυξη για μια μόνο υγειονομική περιφέρεια της Αθήνας. Μόνο από μια ΥΠΕ ετησίως θα υπήρχε οικονομικό όφελος 10 εκατ. ευρώ» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι με ανάλογη πρακτική σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας θα άγγιζε τα 100 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς τόνισε ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες εξοικονόμησης στις δημόσιες υπηρεσίες. «Τρία χρόνια τώρα το ίδιο σκηνικό τα ίδια λόγια, και κάθε φορά καταλήγουμε σε οριζόντιες περικοπές» δήλωσε. Τάχθηκε πάντως κατηγορηματικά κατά των αποκρατικοποιήσεων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι πρέπει να τρέξουν οι συγχωνεύσεις, το κλείσιμο των οργανισμών για να εξοικονομηθούν άμεσα πόροι. «Το δημόσιο έχει 83.000 ακίνητα με το 1/3 καταπατημένα». Δεν είναι ταμπού οι αποκρατικοποιήσεις αλλά πρέπει να συζητηθούν οι όροι εξήγησε, ενώ ανέφερε ότι η Αγροτική Τράπεζα θα είναι βασικός δημόσιος πυλώνας.

Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης είπε ότι πρέπει να συνεχίσουμε σε άλλη λογική. «Οι οριζοντιες περικοπές θα ανατροφοδοτήσουν την ύφεση» σημείωσε.

Το 60% όσων έπαιρναν το επίδομα τυφλότητας στη Χίο δεν είχαν κανένα πρόβλημα με την όρασή τους ανέφερε ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος. «Έβλεπαν όπως εμείς» ανέφερε χαρακτηριστικά. Στα 100 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι εκτιμώμενες απώλειες για το ΙΚΑ τόνισε. Ο κ. Σπυρόπουλος ανακοίνωσε ότι οι έρευνες για τα μαϊμού επιδόματα θα συνεχιστούν σε 10 νομούς.

Πηγή: skai.gr