Πάντα λέω ότι τα πιο δημιουργικά πράγματα προέρχονται από απλές ιδέες. Έτσι ένιωσα και όταν έμαθα και για την δράση Οικείο Θέατρο. Μια πολύ απλή σκέψη, που σκοπό έχει να φέρει τον κόσμο πιο κοντά στο θέατρο και μάλιστα στον χώρο του καθενός. Μια ιδέα που παρά τα έξι χρόνια ύπαρξής της είναι άγνωστη στους περισσότερους και ιδίως σε εμάς που ζούμε στην Βόρειο Ελλάδα. Τουλάχιστον εγώ, παρά την ενασχόλησή μου με το θέατρο, δεν είχα ξανακούσει για την ύπαρξη αυτής της δράσης.

Ας δούμε όμως λοιπόν τι είναι ακριβώς και ποιος είναι ο σκοπός αυτής της ομάδας.

Το Οικείο Θέατρο είναι μία ιδέα του Μίλτου Δημουλή που έχει ως στόχο να ξεπεράσει τα εμπόδια που θέτει σήμερα η έλλειψη χώρων ελεύθερης θεατρικής έκφρασης. Το κυρίως πρόβλημα είναι η επιβολή του κέρδους και της επιχειρηματικότητας που πολλές φορές βγαίνει πάνω από την ίδια την Τέχνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αφήνει περιθώρια σε νέους ανθρώπους με πρωτότυπες ιδέες να βρουν χώρους ώστε να τις υλοποιήσουν. Στην σημερινή εποχή φαίνεται να έχουν ξεχαστεί σκέψεις όπως αυτή του Κάρολου Κουν που έλεγε ότι «ένας θεατής, μία καρέκλα και ένας ηθοποιός κάνουν Θέατρο».

Κατά το 2006 λοιπόν έγινε η εξής σκέψη: Αντί να πηγαίνουν οι θεατές στο Θέατρο, γιατί να μην πηγαίνει το Θέατρο στους θεατές; Αυτό που θέλει το Οικείο Θέατρο λοιπόν είναι να απελευθερωθεί η ιδέα του θεάτρου πέρα από το κατεστημένο, γι αυτό και είναι μία ομάδα ανθρώπων έτοιμοι να περάσουμε το κατώφλι του σπιτιού σας, να γίνουν ένα με το σαλόνι σας, να το χρησιμοποιήσουν ως σκηνικό, να καθίσουν στις πολυθρόνες σας, να πάρουν ένα αμπαζούρ σας για φωτιστικό, να οικειοποιηθούνε τα ποτήρια και τα πιάτα σας ώστε να σας παρουσιάσουν μία ολοκληρωμένη θεατρική παράσταση. Σε εσάς και τους φίλους σας.

Το Οικείο Θέατρο δεν στηρίζεται σε φωτεινές μαρκίζες, σε προβολείς και σε σκηνικά, αλλά στα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες έκφρασης τόσο των ανθρώπων που το απαρτίζουν, όσο και εκείνων που το φιλοξενούν, κάνοντας την κάθε παράσταση μοναδική! Είναι μία αξέχαστη θεατρική εμπειρία, καθώς μετά το τέλος της παράστασης θα έχετε γίνει φίλοι με τους ηθοποιούς. Θα συζητήσετε, θα προβληματιστείτε, θα πιείτε και ένα ποτό έτσι για το καλό προσπαθώντας να καταλάβετε όλες εκείνες τις δυνάμεις που μας έχουν φέρει όλους στα σημερινά αδιέξοδα που μας επιβάλουν οι αγορές, η δύναμη του χρήματος, η αποξένωση, η παγκοσμιοποίηση…

Η ιδέα του θεάματος που πηγαίνει στους θεατές αντί να έρχονται οι θεατές στον χώρο του δεν είναι καινούρια. Έχει αρχίσει από την αναγέννηση και τέτοιου είδους επισκέψεις σε άρχοντες της εποχής έκαναν οι θίασοι του Σαίξπηρ και αργότερα του Μολιέρου κατά τα μέσα του 20ου αιώνα εμφανίστηκε και στην Ευρώπη χωρίς όμως ποτέ να αγγίξει τη χώρα μας.

Άρα η καινοτομία δεν έγκειται τόσο στην ιδέα, όσο στον χρόνο και στον τόπο που γίνεται πραγματικότητα το Οικείο Θέατρο. Είναι τώρα, στην Ελλάδα, με την χώρα να αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες περιόδους της. Είναι τώρα που χρειάζεται να πραγματώνονται οι νέες ιδέες για να παίρνουμε κουράγιο.

Είναι τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο, κοινωνικό, πολιτιστικό, πολιτικό και οικονομικό και το φως στην άκρη του τούνελ φαίνεται πολύ αχνό και μακρινό. Αξίζει λοιπόν να προσπαθήσουμε να φωτίσουμε λίγο παραπάνω το τούνελ μας με Τέχνη. Με Θέατρο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Οικείο Θέατρο μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα http://www.oikeiotheatro.gr

 Από την Δέσποινα Παρασύρη για το Κάθε Μέρα