Από την Αυστρία και την Ελβετία, στη Νότια Αφρική και φέτος σε Πολωνία και Ουκρανία!

Οι Ισπανοί πορθητές κατέκτησαν την κορυφή σε τρίτη σερί διοργάνωση, επικρατώντας 4-0 των Ιταλών στον μεγάλο τελικό του Euro 2012 για να γράψουν ιστορία, ανεβαίνοντας ξανά στο πρώτο σκαλί του βάθρου!

Πώς έπαιξαν

Χωρίς εκπλήξεις και… πρωτοφανείς εμπνεύσεις ήταν οι ενδεκάδες των δυο φιναλίστ. Τόσο ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, όσο και Τσέζαρε Πραντέλι ακολούθησαν την πεπατημένη (τους) όσον αφορά στο σύστημα, ενώ και οι συνθέσεις που επέλεξαν ήταν επίσης οι αναμενόμενες.

Το 4-3-3 της Ισπανίας, λοιπόν, είχε κάτω από τα δοκάρια τον Κασίγιας και στην άμυνα -από αριστερά προς τα δεξιά- οι Άλμπα, Πικέ, Ράμος και Αρμπελόα. Στα χαφ βρέθηκαν οι Μπουσκέτς, Τσάμπι Αλόνσο και Τσάβι και στην τριάδα της επίθεσης οι Ινιέστα (αριστερά), Σίλβα (δεξιά), Φάμπρεγας (κορυφή).

Το 4-1-3-2 της Ιταλίας, από την άλλη, είχε τερματοφύλακα τον Μπουφόν και στην άμυνα -από αριστερά προς τα δεξιά- τους Κιελίνι, Μπονούτσι, Μπαρτζάλι και Αμπάτε. Σε ρόλο αμυντικού χαφ ξεκίνησε ο Πίρλο, μπροστά του οι Ντε Ρόσι (αριστερά), Μοντολίβο (επιτελικός), Μαρκίζιο (δεξιά) και δίδυμο στην επίθεση ήταν οι Κασάνο και Μπαλοτέλι.

Το ματς:

Αυτό για το οποίο κατηγορήθηκε κυρίως η Ισπανία σ’ αυτό το Euro ήταν πως παίζει… λίγο. «Όσο χρειάζεται». Για να χορταίνει η ίδια πόντους (και προκρίσεις στον επόμενο γύρο) αλλά τα ματάκια μας να μένουν νηστικά. Ε, μπήκε στον τελικό αποφασισμένη να μας αποζημιώσει. Δείχνοντας από την αρχή στην Ιταλία πως η ίδια δεν είναι Γερμανία. Αλλά πρωταθλήτρια! Και αποφασισμένη να κυριαρχήσει ως τέτοια.

Παίζοντας λοιπόν με αέρα Μπαρτσελόνα και αφαιρώντας… αέρα από τα πνευμόνια του αντιπάλου (με πίεση ψηλά) έκανε το γκολ να μοιάζει θέμα χρόνου. Κι όταν το πέτυχε ο Σίλβα -εξαργυρώνοντας τον συνδυασμό Ινιέστα και Φάμπρεγας- όλα έγιναν ευκολότερα. Οι Ιταλοί έχασαν την ψυχραιμία τους, έχασαν και τον Κιελίνι (λόγω τραυματισμού) και δεν άργησαν να χάσουν και τη γη κάτω απ’ τα πόδια τους: Όταν ο Κασίγιας βρέθηκε εκεί έπρεπε στα σουτ του Κασάνο και ο Άλμπα εκεί που έπρεπε στη μαγική κάθετη του Τσάβι για να αφαιρέσει σασπένς από τον τελικό.

Την ελάχιστη απόσταση του «μειώνω και ξαναμπαίνω στο ματς» από το «μου στραβώνει σαν να μ’ έχει μουτζώσει η Μέρκελ» συνειδητοποίησε στο δεύτερο μέρος η Ιταλία. Δεν έφτανε λοιπόν που ο Ντι Νατάλε, ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον Κασάνο, σπατάλησε (ή μάλλον ο Κασίγιας εξουδετέρωσε και αυτή) την ευκαιρία να συνέλθει. Ήρθε και η δεύτερη αναγκαστική αλλαγή του Μότα (ενώ είχε μπει πέντε λεπτά πριν και ενώ είχαν τελειώσει οι αλλαγές) για να παραδώσει ουσιαστικά πνεύμα.

Κι ενώ αρχικά οι Ισπανοί έδειχναν διατεθειμένοι απλά να σπαταλήσουν τον χρόνο μέχρι τη λήξη, μάλλον σκέφθηκαν πως το κατόρθωμα που θα πετύχαιναν τότε άξιζε πανηγυρικό τόνο. Με τον Φερνάντο Τόρες λοιπόν να μπαίνει στο γήπεδο και να συμπυκνώνει σε 15 λεπτά όσα χρειαζόταν για να μετατρέψει την απλή νίκη σε επίδειξη δύναμης (ένα γκολ και άλλο ένα που έστρωσε για τον Μάτα) οι «φούριας ρόχας» υπέγραψαν με θρίαμβο την είσοδό τους στο βιβλίο της ιστορίας.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΙΣΠΑΝΙΑ (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Άλμπα, Πικέ, Ράμος, Αρμπελόα, Μπουσκέτς, Τσάμπι Αλόνσο, Τσάβι, Ινιέστα, Φάμπρεγας (75’ Τόρες), Σίλβα (59’ Πέδρο)

ΙΤΑΛΙΑ (Τσέζαρε Πραντέλι): Μπουφόν, Κιελίνι (21’ λ.τ. Μπαλτζαρέτι), Μπονούτσι, Μπαρτζάλι, Αμπάτε, Πίρλο, Ντε Ρόσι, Μαρκίζιο, Μοντολίβο (56’ Μότα), Κασάνο (46’ Ντι Νατάλε), Μπαλοτέλι