Η νέα κυβέρνηση ανακοινώθηκε επισήμως και όσον αφορά στον τομέα της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, υπάρχουν αλλαγές και εκκρεμότητες που μένει να δούμε πώς θα διευθετηθούν, αφού, αν μη τι άλλο, σε πολλά αναπτυξιακά έργα του ΕΣΠΑ εμπλέκεται η τεχνολογία…

Η νέα συμμετοχή ενός “παλιού”

Κατ’ αρχήν, από τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, είναι φανερό πως ο “ισχυρός άνδρας” των τηλεπικοινωνιών, είναι ο Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος ανέλαβε το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων. Ο Κ. Χατζηδάκης δεν είναι ασφαλώς νέος στο συγκεκριμένο πόστο αφού επί ενάμιση περίπου χρόνο (Σεπτέμβριος 2007 – Ιανουάριος 2009) είχε διατελέσει Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή.

Τότε είχε συνδέσει το όνομά του κυρίως με το δίκτυο οπτικών ινών FTTH (Fiber to the Home), έργο το οποίο ο ίδιος είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο του 2008, συνολικού κόστος €2,1 δις με την μορφή ΣΔΙΤ. Από τότε φυσικά άλλαξαν πολλά: ξέσπασε η οικονομική κρίση, πραγματοποιήθηκαν εκλογές, ακόμη μεγαλύτερη οικονομική κρίση, οπότε το έργο του FTTH βρέθηκε εκ των πραγμάτων σε δεύτερη μοίρα.

O K. Χατζηδάκης έχει δείξει διάθεση, αλλά και σχετική γνώση του αντικειμένου, οπότε απομένει να δούμε αν το συγκεκριμένο έργο παραμένει κυβερνητική προτεραιότητα στο ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που βιώνουμε, αλλά και ποιες είναι οι πιθανές άλλες προτεραιότητες. Πάντως ο κ. Χατζηδάκης αναλαμβάνει, κατά δήλωσή του, την ευθύνη για να “τρέξει” τα προγράμματα του ΕΣΠΑ…

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Το συγκεκριμένο υπουργείο που μας είχε απασχολήσει πολλάκις στο παρελθόν είναι αυτό που υφίσταται και τις πιο σημαντικές αλλαγές. Κατ’ αρχήν παραμένει ως οντότητα, αν και είχαν ακουστεί φήμες για συγχώνευσή του με το Υπ. Εσωτερικών. Πλέον, επικεφαλής του τίθεται ο Αντώνης Μανιτάκης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και υπηρεσιακός Yπουργός Eσωτερικών στην κυβέρνηση Πικραμμένου, ενώ υπάρχει ένας μόνο υφυπουργός, ο Μανούσος Βολουδάκης, οικονομολόγος, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2010 ανέλαβε τη θέση του Γραμματέα Νέων Τεχνολογιών, Έρευνας και Καινοτομίας της Ν.Δ., από την οποία παραιτήθηκε το Δεκέμβριο του 2011 για να συμμετάσχει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

O διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων των δύο ανδρών είναι προφανής, αλλά όσον αφορά στα “τεχνολογικά” μένει να φανεί αν ο κ. Βολουδάκης έχει τη γνώση του αντικειμένου που σίγουρα διέθετε ο προκαθημένος του, Παντελής Τζωρτζάκης. Όσον αφορά στον ίδιο τον πρώην υφυπουργό Παντελή Τζωρτζάκη που είχε συνδέσει το όνομά του με την “ηλεκτρονική διακυβέρνηση” είναι πλέον εκτός κυβερνητικού σχήματος, με άγνωστη πιθανή αξιοποίησή του σε άλλο πόστο. Άγνωστο επίσης παραμένει το μέλλον της Επιτροπής Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Θεωρούμε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση, τόσο η εμπειρία όσο και το έργο του κ. Τζωρτζάκη κατά το χρονικό διάστημα στο οποίο διετέλεσε υφυπουργός, δεν θα πρέπει να μείνουν αναξιοποίητα.

Γραμματείες, φορείς, κ.λπ.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα “τεχνολογικά σχήματα”, σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η αποπομπή τόσο του Στέφανου Γκρίτζαλη, Ειδικού Γραμματέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όσο και του Αντώνη Μαρκόπουλου, Ειδικού Γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού, ενώ άγνωστο παραμένει από ποιους θα αντικατασταθούν και αν οι συγκεκριμένες θέσεις (αλλά και τα σχήματα, υπό την έννοια πιθανών συγχωνεύσεων) θα παραμείνουν ως έχουν.

Επίσης, απομένει να δούμε αν οι όποιες αλλαγές επηρεάσουν και την “Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.” και με ποιον τρόπο και βεβαίως πώς θα απεγκλωβιστούν πολλά τεχνολογικά έργα που περιμένει εναγωνίως όλη η αγορά και ειδικότερα αυτή των ΤΠΕ.

Πηγή : neo2.gr