Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκεται ότι πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ στη χώρα μας καταγράφονται 7.000 θάνατοι από τη συγκεκριμένη νόσο. Κύρια αιτία αύξησης των ποσοστών της νόσου αποτελεί το κάπνισμα. Την τελευταία δεκαετία, οι γυναίκες συναγωνίζονται επικίνδυνα το “ισχυρό φύλο” στο κάπνισμα, με αποτέλεσμα η νόσος να αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου και για αυτές, ξεπερνώντας τον καρκίνο του μαστού.

Τα παραπάνω επισήμαναν ο Αν. Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου “Η Σωτηρία” κ. Κωνσταντίνος Νικ. Συρίγος και η Πνευμονολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Παρασκευή Μπούρα, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Καρκίνο του Πνεύμονα ‘Από τo Εργαστήριο στην Κλινική Πράξη’ (3 – 4 Φεβρουαρίου, ξενοδοχείο HILTON).

“Το κάπνισμα ενοχοποιείται για τις περισσότερες περιπτώσεις Καρκίνου του Πνεύμονα. Η πρόγνωση των ασθενών με Καρκίνο του Πνεύμονα είναι δυσμενής, αφού μόνο το 20%, 15% και 5% είναι στη ζωή ένα, δύο και πέντε χρόνια μετά, αντίστοιχα”, ανέφερε η κα Μπούρα.

Με την πάροδο του χρόνου η επιβίωση των ασθενών με Καρκίνο του Πνεύμονα έχει ελάχιστα βελτιωθεί και φαίνεται ότι τα συνήθη χημειοθεραπευτικά φάρμακα έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους στην αντιμετώπιση της νόσου. “Είναι φανερό ότι χρειάζονται διαφορετικές στρατηγικές, πέραν της χημειοθεραπείας, για να επιτευχθεί σημαντική παράταση της επιβίωσης των ασθενών, μαζί με τη διασφάλιση ικανοποιητικής ποιότητας της ζωής τους”, τονίζει ο κος Συρίγος. Την τελευταία διετία έχουν αναπτυχθεί τρεις διαφορετικές στρατηγικές προσέγγισης και θεραπείας του Καρκίνου του Πνεύμονα, με πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα έως σήμερα.

Πηγή: healthview.gr