Το πιο «θετικό» και το πιο «αρνητικό» σενάριο όσον αφορά την «ετυμηγορία» των Ελλήνων πολιτών στις εκλογές της Κυριακής, παραθέτει σε άρθρο του ο επικεφαλής στρατηγικής FOREX της Saxo Bank, John Hardy.

Ο ίδιος επιχειρεί να προβλέψει την επακόλουθη αντίδραση των αγορών, επισημαίνοντας πως οι ελληνικές εκλογές αποτελούν «τεστ» για την ψυχολογία των αγορών.

Τα δύο σενάρια και η αντίδραση της αγοράς

Προτού προχωρήσει στην ανάλυση των σεναρίων, ο Hardy σημειώνει πως διαπιστώθηκε τεράστια μείωση της αποστροφής κινδύνου στις τοποθετήσεις, καθώς οδεύαμε προς τις εξελίξεις αυτού του Σαββατοκύριακου -τα γερμανικά ομόλογα γνωρίζουν κύμα ρευστοποιήσεων από τα υψηλά που πέτυχαν μόλις λίγες εβδομάδες πριν, ενώ αντίθετα οι μετοχές διαγράφουν ανοδική τροχιά, έχοντας απομακρυνθεί από τα χαμηλά που εμφάνισαν πριν από δύο εβδομάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το φαινόμενο είναι ακόμη πιο έντονο, με τις θέσεις long στο δολάριο να είναι ιδιαίτερα συμπιεσμένες. Μπορεί οι τοποθετήσεις να κλίνουν ελαφρώς υπέρ της αποστροφής του ρίσκου, ωστόσο η αγορά δείχνει να έχει προετοιμαστεί για μια θετική έκβαση- ή τουλάχιστον ένα αποτέλεσμα που να οδηγήσει στην παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο με άπλετη ρευστότητα για τη στήριξη των αγορών. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο μιας εκτεταμένης αντίδρασης σε περίπτωση νίκης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο μεγαλύτερης κίνησης σε ενδεχόμενη νίκη “σοκ” του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σενάριο που παραθέτει παρακάτω ο αναλυτής για την έκβαση των εκλογών είναι δύο. Υπάρχουν και άλλα σενάρια, αλλά τα δύο που αναφέρονται αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο τμήμα του φάσματος των πιθανοτήτων και εσωκλείουν αυτό που η αγορά θα αντιμετωπίσει ως «θετικό» και ως «αρνητικό» αποτέλεσμα. Η πιθανότητα του σεναρίου 1 (εκλογική νίκη Νέας Δημοκρατίας) ενδεχομένως να υπερτερεί ελαφρώς έναντι του σεναρίου 2 (εκλογική νίκη ΣΥΡΙΖΑ), αν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρουσιάζουν μια πολύ διαφορετική εικόνα, δίνοντας σαφές προβάδισμα στην πιθανότητα του πρώτου σεναρίου.

Σενάριο 1: Η Νέα Δημοκρατία αποσπά περισσότερες ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχηματίζει κυβέρνηση συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ.

Το σενάριο αυτό προβλέπει τη δημιουργία μιας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης που θα προσπαθήσει να αγοράσει περισσότερο χρόνο από την τρόικα. Σε αυτό το σημείο ο αναλυτής σημειώνει πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί παραμονή της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, η εκπλήρωση των απαιτήσεων της τρόικας από μια οικονομία που επιδίδεται σε απελπιστική συρρίκνωση, θα αποδειχθεί αδύνατη.

Τελικά, ο υπό γερμανική ηγεσία ευρωπαϊκός πυρήνας ίσως κουραστεί τόσο ώστε να θελήσει να «απολύσει» την Ελλάδα, προτού η Ελλάδα θελήσει να φύγει από μόνη της – μπορούμε να διακρίνουμε την ίδια νοοτροπία πίσω από την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης και της Fed να αφήσουν την Lehman Brothers στην τύχη της- χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως παράδειγμα αποφυγής προς συμμόρφωση των χωρών της περιφέρειας και των Ιταλίας/Ισπανίας.

Βάσει αυτού του σεναρίου, μπορεί να αγοραστεί αρκετός χρόνος ώστε η ΕΚΤ να βρει έναν «ελεγχόμενο» τρόπο εξομάλυνσης των συστημικών επιπτώσεων μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αν και πάλι, οι τεράστιες πιέσεις δεν θα πρέπει να αποκλειστούν.

Άμεση αντίδραση της αγοράς: Ένα πολύ βραχύβιο ράλι που γρήγορα θα πέσει και πάλι στον «τοίχο» της αβεβαιότητας, αφού θα γίνει αντιληπτό από όλους πως δεν υπάρχει ακόμη δρόμος προς τη λύση. Το ευρώ θα ενισχυθεί στα 1,28 δολάρια ή και υψηλότερα, αλλά γρήγορα θα υποχωρήσει στο 1,25, ήδη από το τέλος της εβδομάδας. Ο αναλυτής υπενθυμίζει πως αυτή την εβδομάδα οι ισπανικές αποδόσεις άγγιξαν το 7% αυτή την εβδομάδα παρά τα σημάδια ηρεμίας στις υπόλοιπες αγορές.

Σενάριο 2: Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις περισσότερες ψήφους

Ακόμη και αν αυτό δεν είναι το δημοφιλέστερο σενάριο βάσει πιθανοτήτων, μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ίσως να είναι πιο πιθανή από ότι συζητούν γενικά στα ΜΜΕ, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρχει ένα μεγάλο μέρος «ήσυχων» ψηφοφόρων (υπάρχουν υποστηρικτές οι οποίοι δεν παραδέχονται δημόσια τη στήριξή τους στο κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά που θα ρίξουν την ψήφο τους όταν θα γίνουν οι εκλογές). Το ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με μια νίκη –άραγε μπορεί να σχηματίσει συνασπισμό και αν ναι, πώς θα πετύχει συμβιβασμό όσον αφορά την υπόσχεσή του να κρατήσει τη χώρα στην Ε.Ε., διακόπτοντας παράλληλα τα μέτρα λιτότητας; Πρόκειται για το λιγότερο σταθερό αποτέλεσμα και το πιο πιθανό να οδηγήσει γρήγορα σε προβλήματα -οι ελληνικές τράπεζες να στεγνώσουν από καταθέσεις και μια πολύ πιο ταχεία αναμέτρηση με την τρόικα.

Άμεση αντίδραση της αγοράς: πολύ γρήγορη και βίαιη μετάβαση στην αποστροφή του κινδύνου, καθώς το σενάριο αυτό ζωντανεύει τα πιο τρομακτικά σενάρια συστημικού κινδύνου. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα υπαναχωρήσει γρήγορα κάτω από τα 1,23 δολάρια ενώ τα πιο «επικίνδυνα» νομίσματα θα υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο. Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ θα εκτοξευτούν για άλλη μια φορά και οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές θα κάνουν βουτιά. Είναι επίσης πιθανό, ένα τέτοιο αποτέλεσμα να πυροδοτήσει συντονισμένες κινήσεις από τις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της G20 προκειμένου να ανακουφίσουν τον άμεσο πόνο, σε μια μεγάλη αρχικά αντίδραση που θα βρει ωστόσο τη σταθερότητα αρκετά γρήγορα.

Διαπραγματεύσεις με ΕΕ/τρόικα

Όσον αφορά τη θέση της νεοσύστατης κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα, όποιο κόμμα και να κερδίσει θα θελήσει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του πακέτου διάσωσης, με τον συνασπισμό του ΣΥΡΙΖΑ να αναμένεται να υιοθετήσει μια πιο αυστηρή θέση επί του θέματος αυτού. Η νέα κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή του, ίσως να μη βγει με όλα τα όπλα προτεταμένα αμέσως μετά την εκλογή της, καθώς η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 27 και 28 Ιουνίου θα είναι χρονικά το σημείο-κλειδί για τις διαπραγματεύσεις.

Με τη Νέα Δημοκρατία στην ηγεσία, οι καθυστερήσεις και οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να διαρκέσουν μερικούς μήνες προτού γίνει σαφές εάν μια ελληνική έξοδος θα είναι το οριστικό αποτέλεσμα, ενώ το παράθυρο των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να κλείσει πιο γρήγορα και το αποτέλεσμα να έρθει πιο γρήγορα με μια λιγότερο συνεργάσιμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αναλυτής σημειώνει στο άρθρο του πως τα πρώτα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών θα αρχίσουν δειλά να κάνουν την εμφάνισή τους αργά την Κυριακή, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα δεν θα αποκρυσταλλωθεί μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

Συμβουλεύει μάλιστα τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls να αντιμετωπιστούν με σκεπτικισμό, ειδικά στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν μάχη σώμα με σώμα, ενώ συστήνει επιφυλακτικότητά και κατά την έλευση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων.

Πηγή: capital.gr