Μήνυμα ότι χτίζει συμμαχίες εναντίον της γερμανικής λιτότητας έδωσε χθες (14 Ιουνίου) ο γάλλος πρόεδρος François Hollande, ο οποίος συναντήθηκε με τον ιταλό πρωθυπουργό Mario Monti.

Ο Γάλλος Πρόεδρος έδωσε στον Monti τις λεπτομέρειες των προτάσεών του για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που έχουν ήδη υποβληθεί στον Πρόεδρο Herman Van Rompuy.

Ο Hollande υποστήριξε ότι 3 αρχές αποτελούν την ραχοκοκαλιά της πρότασής του, δηλαδή η επιστροφή στην ανάπτυξη, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και μακροπρόθεσμα, η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

«Χρειαζόμαστε φαντασία και δημιουργικότητα για να βρούμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία», είπε ο γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη.

Επανέλαβε τις ιδέες του περί ευρωομολόγων, κάτι στο οποίο αντιτίθενται οι γερμανοί λόγω της απουσίας οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη.

«Προκειμένου να εμβαθύνουμε τη δημοσιονομική ένωση, υπάρχουν πολλές επιλογές όπως ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και η έκδοση κοινού χρέους, συμπεριλαμβανομένων των ευρωομολόγων ή το ταμείο εξαγοράς χρέους», υπογράμμισε.

Ο Monti είπε ότι συμφωνεί με τους στόχους, προσθέτοντας ότι οι διαφωνίες που παραμένουν είναι «αμιγώς τεχνικές».

Η συνάντηση Monti και Hollande στη Ρώμη σε συνδυασμό με τη συνάντηση Merkel και Rajoy στη Μαδρίτη δείχνουν ότι οι πλευρές τείνουν προς ένα συμβιβασμό.

Τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Hollande αγνοεί τους διπλωματικούς κώδικες καθώς προσπαθεί να ξεκινήσει από την αρχή τις σχέσεις του με μια πολιτικά αδύναμη γερμανική κυβέρνηση.

Μόλις ένα μήνα πριν, ο Hollande διακινδύνεψε την προσβολή της γερμανικής κεντροδεξιάς κυβέρνησης, προσκαλώντας στα Ηλύσια Πεδία στις 13 Ιουνίου τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Γερμανία, τους σοσιαλδημοκράτες, για να συζητήσουν την κρίση της ευρωζώνης.

Η άτυπη συνάντηση, αφού οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες συνάντηση δημοσίως τον πρωθυπουργό Jean-Marc Ayrault, αποτέλεσε παραβίαση του πρωτοκόλλου. Κανονικά ο νέος πρόεδρος θα φιλοξενούσε την καγκελάριο πριν συναντήσει οποιονδήποτε πολιτικό της αντιπολίτευσης.

Το Reuters αναφέρει ότι η κίνηση Hollande ήταν εν μέρει «αντίποινα» για την άρνηση της Merkel να τον συναντήσει κατά την προεκλογική περίοδο για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Πηγή: euractiv.gr