Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη η πρώτη διηπειρωτική διασταυρούμενη μεταμόσχευση νεφρού ή αλλιώς η προσφορά μοσχεύματος από μη συγγενή δότη μεταξύ ασθενών σε Ελλάδα και Αμερική, μετά την διαφοροποίηση του ελληνικού νόμου όπου η δωρεά οργάνων έπρεπε να προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από στενό συγγενή του ασθενή για να αποτραπούν φαινόμενα πώλησης οργάνων στη «μαύρη αγορά» .

Την αρχή έκανε η κυρία Δώρα Χέλμη, η οποία θέλησε να σώσει τον σύζυγό της και αποφάσισε να συμμετάσχει στο διηπειρωτικό πρόγραμμα αλυσιδωτών ανταλλαγών μοσχευμάτων μεταξύ αγνώστων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ήδη βοηθήσει πέντε άτομα να βρουν μόσχευμα και προορίζονται ακόμα δύο μεταμοσχεύσεις.

Η Συμμαχία για Διασταυρούμενες δωρεές είναι μια αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση που διευκολύνει τις ανταλλαγές νεφρών μεταξύ άγνωστων ανθρώπων παγκοσμίως.

Η λειτουργία της οργάνωσης προαπαιτεί την ένταξη ενός δωρητή οργάνων που είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή, ούτως ώστε να υπάρξει αντίστοιχη παροχή μοσχεύματος σε συγγενικό του πρόσωπο δίχως αναμονή.

Αν και 17.000 μεταμοσχεύσεις νεφρών πραγματοποιούνται ετησίως στις Η.Π.Α., εξακολουθούν να υπάρχουν 96.000 άνθρωποι σε λίστα αναμονής με άμεση ανάγκη. Η έλλειψη δωρητών προκαλεί κατά μέσο όρο αναμονή 5 ετών για συμβατό νεφρό, ενώ η αιμοκάθαρση στην οποία υποβάλλονται οι ασθενείς κοστίζει μεταξύ 120.000 και 300.000 δολαρίων ετησίως.

Επομένως, με τη συμμετοχή κάποιου στη Συμμαχία για Διασταυρούμενες δωρεές το άτομο δηλώνει ότι είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε δωρεά οργάνων, ακόμα και προς κάποιο πρόσωπο το οποίο δε γνωρίζει προσωπικά.

Η διαδικασία αυτή δεν είναι άγνωστη στην Αμερική, αλλά για πρώτη φορά πραγματοποιείται μεταξύ ασθενών σε διαφορετικές ηπείρους. Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες να βρει ο ασθενής κατάλληλο μόσχευμα πολλαπλασιάζονται, καθώς συμμετέχει σε μια παγκόσμια πλατφόρμα ανταλλαγής οργάνων. Παράλληλα, όποιος υγιής επιθυμεί να συμμετέχει δηλώνει τη διαθεσιμότητά του να βοηθήσει κάθε συνάνθρωπό του που το έχει ανάγκη.

Πηγή : vimaonline.gr