Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να πλήξει ανεπανόρθωτα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ε.Ε.

Tα τελευταία δύο χρόνια οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επιδοθεί στην ενίσχυση των κεφαλαιακών τους αποθεμάτων, την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκια τους και την άντληση φθηνών κεφαλαίων από την ΕΚΤ για την αναχρηματοδότηση της δραστηριότητάς τους στη Ν. Ευρώπη εν αναμονή κάποιου κα-τακλυσμικού γεγονότος, όπως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Ίσως, όμως, όλη αυτή η προετοιμασία να μην εξασφαλίζει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με έκθεση 1,2 τρισ. δολαρίων σε ισπανικό, πορτογαλικό, ιταλικό και ιρλανδικό χρέος, οι ευρωπαϊκές τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της μαζικής απόσυρσης καταθέσεων και της εκτεταμένης αδυναμίας εξόφλησης πληρωμών.

«Η έξοδος της Ελλάδας θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας», εκτιμά ο Jacques-Pascal Porta της διαχειρίστριας παγίων Ofi Gestion Privee με έδρα το Παρίσι.

Εάν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή, το νόμισμά της, κατά πάσα πιθανότητα, θα υποστεί μια άμεση υποτίμηση της τάξης του 75% έναντι του ευρώ, πυροδοτώντας ένα μπαράζ χρεοκοπιών στα δάνεια προς τους ξένους, εκτιμούν οι αναλυτές της UBS. Εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταφέρουν να πείσουν ότι η Ελλάδα συνιστά μια μεμονωμένη περίπτωση, τότε οι καταθέτες άλλων χωρών πιθανώς θα αρχίσουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους σε ευρώ ή να τις μεταφέρουν σε χώρες που θεωρούνται ασφαλέστερες.

Η γαλλική Societe Generale εκτιμά ότι η ελληνική έξοδος θα μπορούσε να στοιχίσει κάτι περισσότερο από 1, 1 τρισ. δολάρια σε δανειακές και συναλλαγματικές απώλειες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Για να αποφύγουν τη μετάδοση της κρίσης, οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να σχηματίσουν άμεσα μια πλήρη πολιτική και δημοσιονομική ένωση και να ενεργοποιήσουν έναν κοινό μηχανισμό εγγύησης καταθέσεων, λέει η UBS. Η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι μηδενική. Μια ελληνική αποχώρηση θα μπορούσε να προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση τραπεζικού πανικού και εκτίναξης των ασφαλίστρων κινδύνου των ομολόγων των πιο αδύναμων χωρών, οδηγώντας τελικά στη διάσπαση της ζώνης του ευρώ.

«Οι μονάδες διαχείρισης κινδύνου των τραπεζών έχουν πιθανότατα εκτιμήσει τον κίνδυνο μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ και έχουν καταρτίσει ένα σχέδιο», λέει ο Robert Liljequist, στρατηγικός αναλυτής της Swedbank. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά θα συμβεί στις αγορές».

Η πρωτοφανής ρευστότητα ύψους 1 τρισ. ευρώ που διοχέτευσε η ΕΚΤ στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης κατάφερε μόνο προσωρινά να ηρεμήσει τις αγορές, αφού οι αμφιβολίες για την υγεία των ισπανικών τραπεζών και το μέλλον της Ελλάδας επανήλθαν γρήγορα στο προσκήνιο.

Με την ισπανική οικονομία σε ύφεση και την ανεργία στη χώρα να υπερβαίνει το 24%, τα τοξικά δάνεια αναρριχήθηκαν στο 8,4% του συνολικού δανεισμού τον Μάιο, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από το 1994. Η κυβέρνηση «έβαλε μπρος» την τέταρτη προσπάθεια μέσα σε λιγότερο από τρία έτη για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό της σύστημα, καλώντας τις τράπεζες να βάλουν στην άκρη επιπλέον 30 δισ. ευρώ ως ασπίδα απέναντι σε ενδεχόμενες απώλειες στεγαστικών δανείων.

Μηδέν εις το πηλίκον;

Τι άλλαξε τελικά; Οι τράπεζες της Γερμανίας της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου κατάφεραν να «οχυρώσουν» τις μονάδες τους στη Νότια Ευρώπη έναντι πιθανών ζημιών. Μείωσαν την έκθεσή τους σε δημόσιο χρέος που εκδίδεται από πιο αδύναμες χώρες και χρησιμοποίησαν τα δάνεια της ΕΚΤ για να αντικαταστήσουν τα κεφάλαια με τα οποία στηρίζουν τις θυγατρικές τους στην περιοχή.

Η Deutsche Bank αξιοποίησε ένα μικρό μέρος των κεφαλαίων της ΕΚΤ για να χρηματοδοτήσει την εταιρική και λιανική δραστηριότητά της στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η Barclays πήρε τριετή δάνεια 8,2 δισ. ευρώ από την κεντρική τράπεζα για να διασφαλίσει τη «χρηματοδοτική σταθερότητα» στις μονάδες της στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Η BNP Paribas χρησιμοποίησε τα χρήματα της ΕΚΤ για να ενισχύσει τη μονάδα της στην Ιταλία. «Αν είστε βρετανική τράπεζα κι έχετε δανείσει 10 δισ. ευρώ στην ισπανική θυγατρική σας και ξαφνικά η Ισπανία βγει από το ευρώ, τότε θα πάρετε πίσω τα μισά σε ισπανικές πεσέτες», λέει ο Philippe Bodereau, επικεφαλής τμήματος πιστωτικών αναλύσεων για την Ευρώπη της Pimco. «Και θα έχετε μπει μέσα κατά 5 δισ. ευρώ».

Πηγή : capital.gr