Την Παρασκευή 15 Ιουνίου ολόκληρος ο πλανήτης γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου. Σε περισσότερες από 75 χώρες διοργανώνονται δράσεις και εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού με στόχο την προώθηση και προβολή της καθαρής ενέργειας από τον άνεμο. Στην Ελλάδα παρά την οικονομική κρίση συμμετέχουμε ισότιμα στην παγκόσμια ημέρα ανέμου με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

Την διοργάνωση των εκδηλώσεων για την Ελληνική Ημέρα Ανέμου ανέλαβε φέτος η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 11 Ιουνίου στον 3ο όροφο του The Mall Athens και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 16 Ιουνίου. Στελέχη της ΕΛΕΤΑΕΝ θα βρίσκονται εκεί από τις 9 το πρωί μέχρι της 9 το βράδυ για να γνωρίσουν στο κοινό τις δυνατότητες που μας δίνει ο άνεμος.

Καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα μέσα από το πρόγραμμα δραστηριοτήτων της Wonderlab να φτιάξουν χειροτεχνίες και κατασκευές με θέμα τον άνεμο και να συμμετέχουν σε θεατρικά δρώμενα. Από τις 15:00 μέχρι τις 19:00 την σκυτάλη παίρνει η Καλλιτεχνούπολη ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης, τέχνης και πολιτισμού. Τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να φτιάξουν ανεμόμυλους, αιωρούμενες κατασκευές και αερόστατα καθώς και ζωγραφιές με κολάζ υλικών.

Τα απογεύματα από τις 19:00 έως τις 21:00 το θέατρο σκιών αναβιώνει μέσα από δύο παραστάσεις με τίτλο « Ο Καραγκιόζης και ο ασκός του Αιόλου». Η ομάδα Ξυπόλητο Τάγμα παρουσιάζει μια παράσταση όπου οι φιγούρες γίνονται άνθρωποι και οι άνθρωποι φιγούρες. Ο μπερντές βγαίνει στο σανίδι και με ζωντανή, επί σκηνής μουσική γίνεται ένα με το κοινό. Μια καραγκιοζεϊκή τραγική κωμωδία για μικρούς και μεγάλους σκηνοθετημένη από τον Κώστα Καζάκο.

Παράλληλα στην Αγία Παρασκευή (Καποδιστρίου 3) στα γραφεία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα λειτουργεί έκθεση παιδικής ζωγραφικής. Κάθε μέρα από τις 9:30 μέχρι τις 16:30 μικροί και μεγάλοι μπορούν να απολαύσουν τα 350 έργα των μικρών φίλων της αιολικής ενέργειας. Η Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει ο άνεμος για απεξάρτηση από το λιγνίτη αλλά και να συνειδητοποιήσουμε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας για την έξοδο από την κρίση.

Της Βασιλικής Γραμματικογιάννη

Πηγή : athensvoice.gr