Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα συνεδριάσει σήμερα, 6 Ιουνίου, στη Φρανκφούρτη και αναμένεται να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο της Ευρωτράπεζας στο ιστορικό χαμηλό του 1%, εντείνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την πίεση προς την πολιτική ηγεσία της Γηραιάς Ηπείρου για την επίλυση της κρίσης.

Η συνεχιζόμενη στασιμότητα στα επιτόκια της ΕΚΤ έρχεται στον απόηχο δηλώσεων του προέδρου της Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα πρότεινε τη δημιουργία μίας ενιαίας Ευρωπαϊκής αρχής για την υποστήριξη των εκτεθειμένων τραπεζών, προειδοποιώντας μάλιστα ότι η υπάρχουσα δομή της νομισματικής ένωσης είναι «μη διατηρήσιμη».

Η τελευταίες σημαντικές πρωτοβουλίες της ΕΚΤ πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο, όταν η Ευρωτράπεζα μείωσε τα επιτόκιά της (14 Δεκεμβρίου) και διέθεσε ένα τρισεκατομμύριο ευρώ στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων τριετούς διάρκειας.

Τα εν λόγω μέτρα, που αποσκοπούσαν στην αποτροπή μίας κρίσης ρευστότητας στην αγορά και τη μείωση του κόστους δανεισμού των υπερχρεωμένων κρατών, ελήφθησαν έπειτα από τη συμφωνία μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύνταξη του συμφώνου σταθερότητας, που υπογράφηκε τελικά στις αρχές Μαρτίου.

Συνεπώς, η άρνηση της ΕΚΤ να αναλογισθεί περαιτέρω μέτρα ενδέχεται να αποτελεί μηχανισμό άσκησης πίεσης προς την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, ιδιαίτερα ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα λάβει χώρα στα τέλη Ιουνίου.

Πηγή: skai.gr