Τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου πιθανολογείται πως κρύβονται στα ανοικτά του Ισραήλ και συγκεκριμένα στο βόρειο τμήμα της χώρας σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και τις εκτιμήσεις της ισραηλινής εταιρείας Israel Opportunity.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της, εκτιμάται πως στα ανοικτά της πόλης Χάιφα «περιμένουν» 189 δις. κυβικά μέτρα (6,7 τρις. κυβικά πόδια) φυσικού αερίου και 1,4 δις. βαρέλια πετρελαίου.

Πρόκειται σύμφωνα με την ίδια για το τρίτο μεγαλύτερο σε μέγεθος και σε ποσότητα κοίτασμα φυσικού αερίου της χώρας.

«Οι ποσότητες αυτές εφόσον επαληθευθούν διότι μπορεί να είναι και μεγαλύτερες διασφαλίζουν το ενεργειακό μέλλον του Ισραήλ για πολλές δεκαετίες» σύμφωνα με τον επικεφαλής της ισραηλινής εταιρείας, Ρόνι Χέλμαν.

Τα κοιτάσματα «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ» εκτιμάται πως διαθέτουν 450 δις. κυβικά μέτρα και 238 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αντίστοιχα.

Στόχος του Ισραήλ και σύμφωνα με τις δηλώσεις του ειδικού αναλυτή Αμίτ Μορ στο Γαλλικό Πρακτορείο είναι να αυξήσει στο προσεχές διάστημα το μερίδιο του φυσικού αερίου που σήμερα κυμαίνεται στο 40% στην ηλεκτροπαραγωγή και να μειώσει την κατανάλωση του άνθρακα, ενώ στοχεύει παράλληλα και στην απεξάρτηση του από την Αίγυπτο.

Πηγή: energypress.gr