Κοντά στο μηχανισμό διάσωσης βρίσκεται η Κύπρος, αναφέρει το BBC, επικαλούμενο τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτης της Κύπρου Πανίκου Δημητριάδη στους Financial Times, ότι η χώρα θα ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ο κ. Δημητριάδης δήλωσε στην εφημερίδα ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μία κρίσιμη στιγμή.

Παράλληλα, ο κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή ότι δεν είναι δεδομένο πως η Κύπρος θα χρειαστεί το μηχανισμό στήριξη, αλλά δεν μπορεί να το αποκλείσει.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Φιλελεύθερος, η Κομισιόν απευθύνει σαφές μήνυμα για επείγουσα αντιμετώπιση των «ανισορροπιών» της κυπριακής οικονομίας. Σε διαφορετική περίπτωση οι ανισορροπίες θα καταστούν υπερβολικές, μια εξέλιξη που θα βάλει την Κυπριακή Δημοκρατία σε περιπέτειες με επίκεντρο την υποχρέωση της Λευκωσίας να υποβάλει ειδικό σχέδιο δράσης (action plan), με ξεκάθαρο οδικό χάρτη και χρονοδιάγραμμα λήψης μέτρων.

Ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάι Τάρντιο, ανέφερε ότι «η Κύπρος οφείλει να αναλάβει δράση» προς υλοποίηση των εφτά συστάσεων των Βρυξελλών.

Η προειδοποίηση έρχεται σε μια φάση κατά την οποία η Κυβέρνηση δέχεται έντονη κριτική για την αναβλητικότητά της να προχωρήσει σε μέτρα και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει ότι δεν χάθηκε ο κόσμος εάν από το 2,5% το δημοσιονομικό έλλειμμα ανέβει στο 3%.

Πηγή: skai.gr