Την άποψη ότι η Ιταλία θα έπρεπε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν αποφασίσει να τυπώσει ευρώ εξέφρασε ο πρώην ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε σχόλια που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του κόμματός του την Παρασκευή, 1 Ιουνίου.

Προσέθεσε μάλιστα ότι εάν το Βερολίνο αρνηθεί να υποστηρίξει τα επεκτατικά νομισματικά μέτρα της ΕΚΤ, τότε η Γερμανία θα έπρεπε να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα.

«Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να λυθεί», γνωμοδότησε ο κ. Μπερλουσκόνι, καλώντας τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι, να «αλλάξει την πολιτική του γραμμή» και να ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν μία εκστρατεία εκτύπωσης χρήματος από την ΕΚΤ.

Σε περίπτωση που η Ευρωτράπεζα δεν δεχτεί να μετατραπεί σε «δανειστή τελευταίας προσφυγής», η Ρώμη θα έπρεπε να πει «τσιάο ευρώ», συμπλήρωσε ο κ. Μπερλουσκόνι.

Εναλλακτικά, «η Τράπεζα της Ιταλίας [θα μπορούσε] να τυπώσει ευρώ ή ένα δικό μας νόμισμα», πρότεινε ο πρώην ιταλός πρωθυπουργός, χωρίς όμως να διευκρινίσει εάν εννοούσε επιστροφή στην ιταλική λίρα.

Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος

Πηγή: skai.gr